Skocz do zawartości
Forum Burgmania

stopka centralna -burgman 400

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

To mój pierwszy raz na forum Burgmanii.

Mam pytanie: ostatnio jadąc Burgmanem 400 (L0)w złożeniu po małym rondzie z niewielką prędkością zachaczyłem centralną stopką o asfalt w wyniku czego momentalnie położyło mnie i zaliczyłem małego ślizga. Zastanawiam się czy gdyby stopki nie było nic podobnego by mi się nie zdarzyło. W serwisie Suzuki powiedzieli mi że niektórzy zdejmują centralną bo przeszkadza.

Kiedyś wcześniej przytarłem już centralką o asfalt, ale wtedy troszkę za....dalałem i to w dodatku z pasażerem z tyłu- strach pomyśleć jak mogłoby się to wtedy skończyć gdyby mnie położyło.

Proszę o opinie jakie macie zdanie w tej kwesti?

Pozdrawiam.

P.S. Stopkę zdjąłem.

• Sympatycy
Opublikowano

Wszystko jest możliwe, zapewne nie ważysz 45kilo :clapping:

Na rondzie zaliczyłeś glebę w wyniku małej prędkości, przy większych prędkościach przycieranie centralką nie powoduje tak spektakularnych ewolucji (w większości przypadków)

Inna sprawa że kierownicy ANów 4sta nie narzekali do tej pory na szlifowanie centralką - może "śkośna ludzia" coś znowu ulpeszyli :laughing:

Opublikowano

Też mam an400 L0 i niedawno w wInklu przytarłem centralką. Nic zupełnie się nie stało, gdy usłyszałem rycie o asfalt trochę wyprostowałem skuta i tyle. Centralkę jednak zostawiam bo jest mi potrzebna a pozatym jak widać "ostrzega" kiedy jest moment ostateczny złożenia w zakręcie. Jak nie przytrzesz centralką to za moment przytrzesz osłoną przekladni albo tlumikiem.

• Sympatycy
Opublikowano

Jadać z plecaczkiem dość często haczę centralka w ostrych zakrętach .Myślę ze to norma.

Opublikowano

Też mam an400 L0 i niedawno w wInklu przytarłem centralką. Nic zupełnie się nie stało, gdy usłyszałem rycie o asfalt trochę wyprostowałem skuta i tyle. Centralkę jednak zostawiam bo jest mi potrzebna a pozatym jak widać "ostrzega" kiedy jest moment ostateczny złożenia w zakręcie. Jak nie przytrzesz centralką to za moment przytrzesz osłoną przekladni albo tlumikiem.

Faktycznie jechałem z bardzo małą prędkością- też sądzę że właśnie dla tego mnie położyło, ale nie miałem szansy na wyprostowanie maszynki do pionu: jak usłyszałem pierwsze szorowanie stopką to momentalnie zachowała się jak hamulec i oś obrotu zarazem. Dodam jeszcze że wcześniej miałem przecinaka więc lubię się przechylić w zakręcie- teraz mam lekkie obawy przed każdym złożeniem.

Myślę że ostrzega przy dużych prędkościach kiedy siła poruszania się nie daje szans materiałowi i po prostu "zeszlifowuje "metal stopki. Ciężko wyprostować skuter w ciasnym zakręcie przy dużym złożeniu i małej prędkości- każde przyhamowanie przy skręconej kierownicy sprawia że wali się na glebę.

Czy przycisk cytuj na pewno Cię słucha? :)

• Administrator
Opublikowano

K4 potrafil w ciasnym winklu przycierac plastikiem od dolu :) Im wieksza predkosc tym mniejsze prawdopodobieństwo tego ze sie wywalisz. To tylko t-max czasem powodowal podniesienie adrenaliny jak haczysz centralka i trafiasz w dziure w asfalcie, ale widzialem na wlasne oczy ze i z tego mozna wyjsc bez szwanku :P Prawda Bigu vampire.gifHaczeniem sie nie przejmuj, ANtek wybacza nie takie bledy ;) a w T-maxie pomagal lekki tuning gumek z tego co pamietam zeby centralka dalej sie skladala

• Sympatycy
Opublikowano

Dobrze pamiętasz .... gumki (zderzaki) trzeba "ślifnąć"

Opublikowano

Kiedyś był obszerny temat poruszany na temat "zamknięcia opony" na winklach i wszyscy byli jednego zdania - jak chcesz sie wykładać ściągnij centralke.

ps.mi niestety nigdy nie udało się w majce zahaczyć centralką-a szkoda bo chciałbym doznać tego uczucia !w00t

Opublikowano

No ja jestem trochę innego zdania, jak chcesz się wykładać kup sobie motocyklm no bo niestety skuter się do tego średnio nadaje :lol:

Opublikowano

Rozumiem że przez termin "wykładać" mam rozumieć: nisko składać się w zakrętach- czy lądować 'wykładać się" na glebie?

Opublikowano

Moje doświadczenie jest następujące, dopóki nawierzchnia jest w miarę gładka, otrzymujemy jedynie feedback w postaci szorowania centralką po asfalcie. Problem zaczyna się w przypadku garbów, kolein, dziur lub innych nierówności. Można wtedy zaczepić centralką albo zostać wyrzuconym z toru jazdy bez miejsca na korektę. Czasami można podnieść przeszkadzającą centralkę (tzn. spiłować np. odbijacze). Jest tak np. w Tmaxie z lat 2001-2007, bo jeśli tego nie zrobimy, to będziemy mieli ją mocno startą, a jazda w pochyle nie będzie należała do przyjemności.

W AN650 centralka pozwoliła na takie użycie opony i ani milimetra więcej.

004.jpg

A tak to wyglądało:

002.jpg

Opublikowano

Rozumiem że przez termin "wykładać" mam rozumieć: nisko składać się w zakrętach- czy lądować 'wykładać się" na glebie?

wykładać=nisko składać się w zakrętach

Opublikowano

A w an400 już przy takim złożeniu pięknie grawerujemy asfalt :Dfoto

Opublikowano
Dodam jeszcze że wcześniej miałem przecinaka więc lubię się przechylić w zakręcie- teraz mam lekkie obawy przed każdym złożeniem.
Trzeba wyczuć moment walenia się. Jadąc po rondzie za przecinakiem, nie mogę się tak położyć jak on. Czuję, że przekroczę granicę i skuter się zwali. Nie ma prędkości na mocne pochylanie się. Przeciwskręt jeszcze nawet nie działa. Chyba jest tu różnica w budowie motorów? Przyspieszyć też nie mogę, bo musiałbym się bardziej położyć, a przeca nie mogę !sciana

Ps. Jak twoja centralka po przewróceniu zadziałała jak oś obrotu, to chyba jechałeś bardzo wolno?

Opublikowano

Zgadza się: jechałem bardzo wolno (rondo w Sokolnikach)

A w an400 już przy takim złożeniu pięknie grawerujemy asfalt :Dfoto

Właśnie dla tego zdjąłem centralkę- podejrzewam że da ona możliwość zejścia parę stopni niżej- w najgorszym razie przytrę dolne plastiki, zahaczenie stopką kosztowało mnie wymianę znacznie większej liczby elementów. Puki co staram się nie wykładać za mocno.