Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat całkowicie "zimowy" :laughing: , co sądzicie np. na temat pisowni "maxi skuterowy klub" czy "maxiskuterowy klub" widocznego np. na kamizelkach Burgmanii !V ...

Mamy tu jakiegoś "prof. Miodka" :clapping: ? Jaka forma jest właściwa?

Opublikowano

Żeby zachować poprawną pisownie powinno chyba być Maksi skuter Klub,chociaż trudno powiedzieć bo Maxiskuter przez X to jakaś dziwna hybryda,słownik bierze go pod uwagę?

Dla mnie dobrze wygląda Maxi Scooter Club ale to juz całkowite zapożycznie z angielskiego.

Nie znam sie na tym kompletnie to tylko luźne uwagi :clapping:

Pozdrawiam

• Sympatycy
Opublikowano

W zasadzie jeżeli by przyjąć założenie, że maxiskuter to samodzielne słowo (neologizm czy nie - łotewer) to maxiskuterowy piszemy "maxiskuterowy"

Niestety słowa maxiskuter nie ma w polskim języku puki co ...

Więc powinno być "maksi-skuterowy klub polska"

Jeżeli z kolei przyjąć że "maxiskuter" to zapożyczenie można by też używać tego w 1-wszym przypadku (jak kiedyś metro, kakao, studio, radio) czyli "maxiskuter klub polska"

A z resztą sam nie wiem ...

Bigu, znajdź sobie jakąś robotę, pozmywaj, poodkurzaj abo co inne ... :clapping:

• Sympatycy
Opublikowano

Wydaje mi się , że właściwa pisownia to: maxi skuter. Podobnie jak: maxi pizza, maxi suknia itp.

Na kamizelkach jest ok, chyba że przyczepimy się do litery "x". :clapping: lub do braku myślnika między tymi wyrazami.

Jamna%2525202011%252520132.JPG

Opublikowano

no nareszcie jakiś temat zimowy :laughing:

Przede wszystkim kolejność powinna być polska, a więc słowo "klub" na początku.

A słowo "maxi", o ile mi wiadomo, w naszym języku nie występuje, póki co jest traktowane jak kalka językowa z angielskiego.

Czyli powinno być "maksymalny skuter", względnie "duży skuter".

Całość urocza "Klub Maksymalnych Skuterow" :clapping:

A poważniej, to jestem zwolennikiem rozdzielania języków, czyli albo po angielsku, albo po polsku.

• Klubowicze
Opublikowano

Maxi Skuterowy Klub - jest poprawnie, choć pierwsze słowo mamy z pisownią angielską, ale nie ma przeszkód, żeby w wielowyrazowej nazwie własnej używać słów pochodzących z różnych języków. Nie po polsku byłoby "Maxiskuterowy", przez x, pisane łącznie. Klaud ma rację, "Klub" powinno być na początku. Chcąc zapisać nazwę całkowicie po polsku, powinniśmy zapodać: Klub Maksiskuterowy. Bez kreski ani spacji po "Maksi". Oczywiście sława "maksiskuter" w języku polskim jeszcze nie ma, ale np. "maksisingiel" już jest, a kiedyś też nie było. W każdym razie taki zrost językowy byłby poprawny.

A poza tym, to przecież my tworzymy język polski. My używamy słowa maxiskuter. Można się spodziewać, że niebawem tak właśnie pisane słowo wejdzie do powszechnego użytku, choć nie jest zgodne z polską pisownią. Tak, tak... tworzymy historię... !w00t

• Administrator
Opublikowano

Bigu, znajdź sobie jakąś robotę, pozmywaj, poodkurzaj abo co inne ... :P

... skarpety można jeszcze cerować !w00t

Wszak zima idzie :)

Maxi Skuterowy Klub - jest poprawnie,

Tak jak i kiedyś przed laty tak i dziś uważam, że właśnie ta forma jest najlepsza.

A poza tym, to przecież my tworzymy język polski. My używamy słowa maxiskuter. Można się spodziewać, że niebawem tak właśnie pisane słowo wejdzie do powszechnego użytku, choć nie jest zgodne z polską pisownią. Tak, tak... tworzymy historię... !w00t

Nieskromnie powiem, że to właśnie Burgmania zapoczątkowała w 2003/04 roku nazewnictwo "maxi skuter" w naszym kraju. Później coraz częściej inne portale jak i gazety używały tego określenia w odniesieniu to skuterów powyżej 125 ccm lub większych... i dobrze !OK .

"Duży skuter"? Brzmi może bardziej ojczyście ale w moim odczuciu mniej trafnie. "Moto skuter" - śmiesznie ;)

Opublikowano

Chcąc zapisać nazwę całkowicie po polsku, powinniśmy zapodać: Klub Maksiskuterowy.

Tu w kwestii formalnej bym poparł to właśnie zdanie Jacka, na podstawie podobieństwa do "układ mikroprocesorowy". Chociaż moja żona polonistka twierdzi, że to co mamy na kamizelkach to nie jest zdanie i "Klub" może być na końcu.

A ja przyjmuję, że na kamizelkach mamy nazwę własną, która nie podlega dyskusjom i nie musimy jej zmieniać.

Opublikowano

Temat całkowicie "zimowy" :P , co sądzicie np. na temat pisowni "maxi skuterowy klub" czy "maxiskuterowy klub" widocznego np. na kamizelkach Burgmanii !V ...

Mamy tu jakiegoś "prof. Miodka" :) ? Jaka forma jest właściwa?

Nie ma Miodka, ale jeżeli wolno wyrazić mi skromne zdanie, to powinno być tak jak na kamizelkach.

Prosto, łatwo i czytelnie, więc po co poprawiać? Nikt jeszcze nie zarzucił tutaj jakiegoś błędu, a wiadomo, lepsze jest wrogiem dobrego ;)

• Administrator
Opublikowano

Moim zdaniem prawidłowa forma to:

ماكسي سكوتر النادي

Pidzam i nie jest to: moj samolot leci na twoj dom :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...