dr.big Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 Temat całkowicie "zimowy" , co sądzicie np. na temat pisowni "maxi skuterowy klub" czy "maxiskuterowy klub" widocznego np. na kamizelkach Burgmanii !V ... Mamy tu jakiegoś "prof. Miodka" ? Jaka forma jest właściwa?
kordozor Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 Żeby zachować poprawną pisownie powinno chyba być Maksi skuter Klub,chociaż trudno powiedzieć bo Maxiskuter przez X to jakaś dziwna hybryda,słownik bierze go pod uwagę? Dla mnie dobrze wygląda Maxi Scooter Club ale to juz całkowite zapożycznie z angielskiego. Nie znam sie na tym kompletnie to tylko luźne uwagi Pozdrawiam
Sympatycy Kisiel Opublikowano 30 Października 2011 Sympatycy Opublikowano 30 Października 2011 W zasadzie jeżeli by przyjąć założenie, że maxiskuter to samodzielne słowo (neologizm czy nie - łotewer) to maxiskuterowy piszemy "maxiskuterowy" Niestety słowa maxiskuter nie ma w polskim języku puki co ... Więc powinno być "maksi-skuterowy klub polska" Jeżeli z kolei przyjąć że "maxiskuter" to zapożyczenie można by też używać tego w 1-wszym przypadku (jak kiedyś metro, kakao, studio, radio) czyli "maxiskuter klub polska" A z resztą sam nie wiem ... Bigu, znajdź sobie jakąś robotę, pozmywaj, poodkurzaj abo co inne ...
Sympatycy Worlan Opublikowano 30 Października 2011 Sympatycy Opublikowano 30 Października 2011 Wydaje mi się , że właściwa pisownia to: maxi skuter. Podobnie jak: maxi pizza, maxi suknia itp. Na kamizelkach jest ok, chyba że przyczepimy się do litery "x". lub do braku myślnika między tymi wyrazami.
Klaud Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 no nareszcie jakiś temat zimowy Przede wszystkim kolejność powinna być polska, a więc słowo "klub" na początku. A słowo "maxi", o ile mi wiadomo, w naszym języku nie występuje, póki co jest traktowane jak kalka językowa z angielskiego. Czyli powinno być "maksymalny skuter", względnie "duży skuter". Całość urocza "Klub Maksymalnych Skuterow" A poważniej, to jestem zwolennikiem rozdzielania języków, czyli albo po angielsku, albo po polsku.
Klubowicze Jack Opublikowano 30 Października 2011 Klubowicze Opublikowano 30 Października 2011 Maxi Skuterowy Klub - jest poprawnie, choć pierwsze słowo mamy z pisownią angielską, ale nie ma przeszkód, żeby w wielowyrazowej nazwie własnej używać słów pochodzących z różnych języków. Nie po polsku byłoby "Maxiskuterowy", przez x, pisane łącznie. Klaud ma rację, "Klub" powinno być na początku. Chcąc zapisać nazwę całkowicie po polsku, powinniśmy zapodać: Klub Maksiskuterowy. Bez kreski ani spacji po "Maksi". Oczywiście sława "maksiskuter" w języku polskim jeszcze nie ma, ale np. "maksisingiel" już jest, a kiedyś też nie było. W każdym razie taki zrost językowy byłby poprawny. A poza tym, to przecież my tworzymy język polski. My używamy słowa maxiskuter. Można się spodziewać, że niebawem tak właśnie pisane słowo wejdzie do powszechnego użytku, choć nie jest zgodne z polską pisownią. Tak, tak... tworzymy historię... !w00t
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 30 Października 2011 Administrator Opublikowano 30 Października 2011 Bigu, znajdź sobie jakąś robotę, pozmywaj, poodkurzaj abo co inne ... ... skarpety można jeszcze cerować !w00t Wszak zima idzie Maxi Skuterowy Klub - jest poprawnie, Tak jak i kiedyś przed laty tak i dziś uważam, że właśnie ta forma jest najlepsza. A poza tym, to przecież my tworzymy język polski. My używamy słowa maxiskuter. Można się spodziewać, że niebawem tak właśnie pisane słowo wejdzie do powszechnego użytku, choć nie jest zgodne z polską pisownią. Tak, tak... tworzymy historię... !w00t Nieskromnie powiem, że to właśnie Burgmania zapoczątkowała w 2003/04 roku nazewnictwo "maxi skuter" w naszym kraju. Później coraz częściej inne portale jak i gazety używały tego określenia w odniesieniu to skuterów powyżej 125 ccm lub większych... i dobrze !OK . "Duży skuter"? Brzmi może bardziej ojczyście ale w moim odczuciu mniej trafnie. "Moto skuter" - śmiesznie
GrzechoCnik Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 Chcąc zapisać nazwę całkowicie po polsku, powinniśmy zapodać: Klub Maksiskuterowy. Tu w kwestii formalnej bym poparł to właśnie zdanie Jacka, na podstawie podobieństwa do "układ mikroprocesorowy". Chociaż moja żona polonistka twierdzi, że to co mamy na kamizelkach to nie jest zdanie i "Klub" może być na końcu. A ja przyjmuję, że na kamizelkach mamy nazwę własną, która nie podlega dyskusjom i nie musimy jej zmieniać.
daszek Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 Temat całkowicie "zimowy" , co sądzicie np. na temat pisowni "maxi skuterowy klub" czy "maxiskuterowy klub" widocznego np. na kamizelkach Burgmanii !V ... Mamy tu jakiegoś "prof. Miodka" ? Jaka forma jest właściwa? Nie ma Miodka, ale jeżeli wolno wyrazić mi skromne zdanie, to powinno być tak jak na kamizelkach. Prosto, łatwo i czytelnie, więc po co poprawiać? Nikt jeszcze nie zarzucił tutaj jakiegoś błędu, a wiadomo, lepsze jest wrogiem dobrego
Administrator Artix Opublikowano 30 Października 2011 Administrator Opublikowano 30 Października 2011 Moim zdaniem prawidłowa forma to: ماكسي سكوتر النادي Pidzam i nie jest to: moj samolot leci na twoj dom
Rekomendowane odpowiedzi