Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Ubezpieczenia skutera-co polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zgromadzonych.

Chcialem zarejestrowac i ubezpieczyc skuter.

NIe mam narazie zadnych znizek w Polsce,choc jestem od lat w Allianz.

Jaka ubezpieczalnie polecacie?

Czy brac pelny pakiet?

Lepiej zalatwic osobiscie czty wystarczy online?

Pozdrawiam

Opublikowano

ja ubezpieczam u tego gościa, zawsze coś doradzi poradzi...

Jest na dojazd, można się umówić i przyjedzie, a wcześniej wszystko wyliczy przedstawi, lub bezpośrednio w allianz - zniżki z auta przechodziły w tym roku...

http://moto-ac.dzs.pl/

edit

Jeśli samo OC to masz taniej w Link4 i innych, tu opłaca się brać AC + OC, NNW, asistance gdzieindziej etc, albo razem ale nie ma to znaczenia na kwotę (zniżkę) razem czy osobno.

Opublikowano

Jest na dojazd, można się umówić i przyjedzie, a wcześniej wszystko wyliczy przedstawi, lub bezpośrednio w allianz - zniżki z auta przechodziły w tym roku...

Dobre-napisze do niego maila-zobaczymy co on na to.

A jak tam z pakietem-bierzecie caly czy tylko OC?

Ciezko teraz wszystko powiedziec na 100%,ale w wiekszoscie bedzie stal w garazu-chyba ze bede w trasie-garazu na siedzenie nie wezme !zorro

Opublikowano

Ciężko coś doradzić nie wiedząc nic o twojej maszynie.

Ja mam dość wiekowy egzemplarz więc AC nie biorę, tylko jak są jakieś wyjazdy zagraniczne wtedy wykupuję na krótki okres np za 50zł (jak ostatnio do Marl).

Nie biorę też NNW bo nkogo nie wożę.

A ty sobie musisz zrobić rachunek sumienia ile będziesz musiał włożyć w razie ewentualnego szlifu, żeby skutera doprowadzić do stanu sprzed zdarzenia.

Spytaj u swojego ubezpieczyciela czy ci zaliczy lata zagraniczne, w sumie to międzynarodowa firma.

OC w sumie nie ma znaczenia jeśli u kogoś innego weźmiesz, bo to i tak nie dla ciebie tylko dla poszkodowanego.

Opublikowano

Jak nowy czy prawie nowy to warto AC jak staruszek to pewnie nie. Allianz jest ok o ile nie najtańszy. Zniżki z samochodu (np. nawet jeśli jest zarejestrowany na żonę a macie wspólnotę majątkową) przechodzą na moto a przy więcej niż 4 lata bezszkodowej jazdy są nawet wysokie. Firma FPU Sp. z o.o. specjalizuje się w ubezpieczeniach jednośladów i ja przez nich ubezpieczyłem. Za pełen pakiet zapłaciłem ok 1200 zł. za rocznego Burka 400 którego wyceniłem ( nie wiem czy słusznie) na 20 000.

P.S. Warto dowiedzieć się czy w AC obowiązuje także w przypadku kradzieży motocykla bo jak się dowiadywałem rok temu w wielu firmach (co jest jakieś śmieszne) AC nie obejmowało kradzieży.

Opublikowano

Pojazdy zawsze ubezpieczam z opcją AC. GrzechoCnik pisze, że ma "wiekowy" sprzęt - pewnie że to nie "nówka". Ja taką Majeczkę w ubiegłym roku niestety rozbiłem i gdyby nie AC to dzisiaj w ogóle nie jeździłbym motocyklem. A tak: pieniądze z ubezpieczenia plus sprzedaż tego co się do sprzedaży nadawało i śmigam dalej. Myślę, że nie ma co żałować bo żal po zniszczonym moto jest zdecydowanie, ale to zdecydowanie większy.

Co do firmy - motocykle od początku ubezpieczam w Allianz. Przed kilkoma laty była to jedyna firma, która miała ceny nie-zaporowe. Nie wiem jak jest teraz, ale podejrzewam, że podobnie.

Opublikowano

Jak nowy czy prawie nowy to warto AC jak staruszek to pewnie nie. Allianz jest ok o ile nie najtańszy. Zniżki z samochodu (np. nawet jeśli jest zarejestrowany na żonę a macie wspólnotę majątkową) przechodzą na moto a przy więcej niż 4 lata bezszkodowej jazdy są nawet wysokie. Firma FPU Sp. z o.o. specjalizuje się w ubezpieczeniach jednośladów i ja przez nich ubezpieczyłem. Za pełen pakiet zapłaciłem ok 1200 zł. za rocznego Burka 400 którego wyceniłem ( nie wiem czy słusznie) na 20 000.

P.S. Warto dowiedzieć się czy w AC obowiązuje także w przypadku kradzieży motocykla bo jak się dowiadywałem rok temu w wielu firmach (co jest jakieś śmieszne) AC nie obejmowało kradzieży.

1200 to duzo mniej niz znalazlem w sieci.Da sie jeszcze przelknac.

A chcialbym spac spokojnie kiedy zaparkuje u kogos pod domem,nie mowiac juz o wypadku.Troche sie na mojego Burka napracowalem.

Opublikowano

Witam, ja mam ubezpieczenie (pełen pakiet) w Alianz płacę coś koło 1700 zł. Dostałem propozycje z AXA proponowali koło 300 zł taniej. No niestety nie mam zaufania do firm typu link 4 Axa generalnie sprzedaży przez internet. Wiadomo w przypadku OC wszystko jedno liczy się cena, ale przy AC warto wybrać sprawdzonego ubezpieczyciela.

Opublikowano

Nie biorę też NNW bo nkogo nie wożę.

NNW dotyczy również kierowcy, ja korzystałem jak skręciłem nogę - kostkę.. NNW się przydaje jako dodatkowe, liczone jest jako procent uszczerbku zdrowotnego od kwoty na jaką zawarte. Także nawet jak schodzisz ze skuta to może się przydać....

edit

z tych to jedynie Alianz przenosi zniżki za auta na moto (przynajmniej jeszcze obecnie 2011r)pozostałe nie:

- AXA

- PZU

Pozostałe przeniosą jak pokażesz polisę że już masz zniżki na moto np. polisę z Alianz (2011r. 60%)... takie to zakręcone, a za razem banalne..

Opublikowano

Co prawda to prawda - święty spokój (o ile tak można powiedzieć) przy ewentualnej kasacji czy kradzieży sprzętu - bezcenne.

Też mi się wydaje, że sprawdzony ubezpieczyciel (OC/AC) to podstawa.

Co mogę zasugerować, czasem warto popytać o ubezpiecznie w salonie motocyklowym. Możesz trafić, że będą mieli jakieś "promocyjne" warunki "dilerskie". Powodzenie w poszukiwaniach thumbup.gif

Opublikowano

Weźcie pod uwagę, że betu kupił sprzęt sprowadzony z zagranicy więc żadne pakiety dilerskie go raczej nie obejmą...

Polecam sprawdzić ceny pakietów AC+OC wszędzie, gdzie tylko oferują AC dla motocykli. Ja kojarzę, że będzie to:

- Alianz

- AXA

- PZU

Nie wiem czy Link4 też oferuje AC, jeśli tak to też bym sprawdził. Ze swej strony dodam, że lepsze AC w Link4 niż jego brak.

Znajoma musiała korzystać z polisy AC w Link4 i (po mimo "przepychanki") udało się odzyskać niemałą kasę.

Polecam dokładnie sprawdzać zakres polisy AC:

- opcja kradzieży

- amortyzacja części

- udział własny

itd

Koniecznie sprawdź, czy ubezpieczyciel honoruje zniżki za bezszkodowość nabyte poza granicami kraju.

Jak pisał GrzechoCnik, jeśli zdecydujesz się jedynie na OC, to nie ma znaczenia gdzie wykupisz. Wybierz najtańsze.

Opublikowano

Może się mylę, ale co do tego NW, to zanim się wykupi je do OC czy AC/OC, to warto przeczytać zawarte już wcześniej warunki ubezpieczeń od innych ryzyk, może już jesteśmy nim objęci.

Ten składnik ubezpieczenia lubi wystąpić też przy innych ubezpieczeniach np.: grupowych w pracy, w ubezpieczeniu nieruchomości, ubezpieczeniu na życie, a jak kto już ma inny pojazd to przy innym wehikule mechanicznym.

Dotąd to były niewielkie kwoty składki, więc nikt się nie zastanawiał nad tym i mechanicznie brał oraz płacił wielokrotnie to NW.

Teraz NW stał się niezłym składnikiem kwotowym samego ubezpieczenia.

Po co więc przepłacać kilka razy, za to samo.

Ja odlałem się na NW w PZU i mam samo OC.

Przepraszam za OT

Opublikowano

Dziwi mnie tylko to ze Allianz jest "na rowno" jako cenowo z PZU czy AXA-gdzie na zachodzie to jeden z najdrozszych ubezpieczen.

To ze trafilem do Allianz lata temu to byl przypadek i moze wlasnie teraz mi sie przyda-mam w sumie zarejestrowany motocykl od prawie 2 lat wiec jakies znizki tam musza byc.NIe wspominajac juz o aucie.

Caly czas myslalem o AC-ale widzac roznice pomieczy 300 OC a 2500 AC to troche mnie zaskoczylo.

Ale widze ze nie powinno byc tak zle-poczekam na jakas propozycje(mail) i wtedy sie okaze.

A czy zdazalo sie wam kiedys w podrozach sytuacje ze komus zaginal motocykl,skradziono lub proby podprowadzenia?

JAk bezpiecznie jest w Polsce na np.osiedlu?ulicy?

A jak wyglada na poludniowy wchod Europy (Bulgaria,Rumunia,Grecja)?

Pzdr.

Opublikowano

Cześć! Właśnie jestem w trakcie opłacania OC w Warcie. Wyszło ze zniżkami 54 zł/rok. NNW to ok.60 zł (wysokość ubezpieczenia 5000 zł). W PZU OC wyszło 74 zł.

Opublikowano

Cześć! Właśnie jestem w trakcie opłacania OC w Warcie. Wyszło ze zniżkami 54 zł/rok. NNW to ok.60 zł (wysokość ubezpieczenia 5000 zł). W PZU OC wyszło 74 zł.

WOW to mniej niż za 50 ccm!!!

Opublikowano

... grupowych w pracy, ...

Po co więc przepłacać kilka razy, za to samo.

Ja odlałem się na NW w PZU i mam samo OC.

Dla rozjaśnienia właśnie dlatego nie wziąłem NNW, bo jestem ubezpieczony grupowo w pracy i nikogo nie wożę. W innym przypadku warto, zwłaszcza, że NNW jest przypisane do pojazdu i to z samochodu nie działa na moto.

@Betu: Zajrzyj go Generali. Chcieli mi dać na skuter roczne OC z AC więc muszą mieć taką możliwość.

Opublikowano

Niestety sie nie odzywa.Bede musial zadzwonic do niego jak bede w Polsce.

Opublikowano

Hej, dziwne rzeczy piszecie, mnie składkę wyliczyli ze zniżka "samochodową" i jakoś nie widzę powodu, by miałoby inaczej. Osobiście polecam pzu z opcja assistance, koszt w sumie niecałe 200 zł a jakoś spokojniej się jeździ. W warcie jest sporo drożej niestety, za podobna kwotę samo oc i nnw. Zresztą najlepiej popytać, podzwonic samemu.

• Klubowicze
Opublikowano

Właśnie kilka dni temu płaciłem swoje !scooter ubezpieczenie. OC w PZU za 68 zł ( zniżka 60% ). Z reguły staram się też mieć AC, i te wykupiłem w Allianz. Od wartości 10 tyś. zapłaciłem 550 zł (zniżka 50%). Jako ciekawostkę podam, że aby uzyskać korzystną stawkę ubezpieczenia "musiałem" ubezpieczyć mieszkanie, a tu składka wynosiła 60 zł. Wszystko dotyczy Warszawy. Wnioski: opłaca sie sprawdzać i nikoniecznie kupować AC, OC i NNW w jednym towarzystwie ubezpieczeniowym.