Dakota Opublikowano 24 Października 2011 Opublikowano 24 Października 2011 Wiem że wujek Google i wszelkie wyszukiwarki "prawdę" mi powiedzą, niemniej trochę sporo tego szukania a żona, która to zadała mi pewne pytanie niecierpliwą jest... A mianowicie Rozmawiając z kobitą na temat wspomnianej na forum wiadomości iż np. na Grzybowskiej można "latać" jednośladom a samochodzikom nie, i w związku z tym iż w przyszłorocznych (daj Boże) planach mamy chęc zakupić dla niej tak bardzo podobający się jej skutek Piaggio MP3 - zadała mi pytanie: czy MP3 to jednoślad czy z powodu swej konstrukcji już nie ?? No i jak to się ma do oznaczeń "...nie dotyczy jednośladów..." Wiem że może dla niektórych jest to pytanie banalne !pomidor niemniej ja nie wiem więc proszę jeśli możecie powstrzymajcie się od złośliwych komentarzy...
ptaku_1 Opublikowano 24 Października 2011 Opublikowano 24 Października 2011 Po mojemu to zalezy od wpisu w dowodzie. Jesli bedzie motocykl to mozna, jesli bedzie pojazd samochodowy inny, to nie mozna. A podobno mozna nabyc MP3 z wlasnie takim wpisem bo ptaszki cwierkaja ze za odra niemiaszki rejestruja tak MP3 i smigaja tym na PJ kat B. Ale to tylko plotki zaslyszane wiec nie wiem czy to prawda.
dr.big Opublikowano 24 Października 2011 Opublikowano 24 Października 2011 Prawda, skuter MP3 po niewielkich przeróbkach można w Niemczech zarejestrować również jako samochód osobowy. Z tego co pamiętam, dodajemy hamulec sterowany nogą, odstające kierunkowskazy motocyklowe, delikatne dystansy na koła przednie i mamy osobówkę . Zdjęcia osobówki znalezione w sieci. Edit: Zapomniałem jeszcze o widocznej na zdjęciach dłuższej osłonie przodu z dołożonym swiatłem do jazdy dziennej, poszerzeniem śladu z przodu (ok. 45mm) i hamulcem nożnym, który musi być zintegrowany i działać jednocześnie na wszystkie 3 tarcze.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 24 Października 2011 Administrator Opublikowano 24 Października 2011 W Polsce MP3/ Fuoco rejestrowane są jako jednoślady (wpis w dowodzie: motocykl) tak więc sprawa jest prosta. Tak samo takie np. BMW C1 mogłoby być traktowane jako samochód, bo ma dach. Reasumując... MP3 można wjechać wszędzie tam gdzie jednoślady mogą wjeżdżać. Ps. Tak przy okazji tematu... już któryś raz z rzędu widzę w centrum Wawy dość szybko przemieszczający się skuter z trzema kołami... ale na tylnej osi... i za każdym razem nie mogę dojrzeć co to za cudo i kto to spłodził !w00t . Jak domniemam pewnie PRC, ale 125 ccm>
ptaku_1 Opublikowano 24 Października 2011 Opublikowano 24 Października 2011 Mariusz ale jak kupisz takie MP3 za odry zarejestrowane jako samochod to u nas tez wpisza samochod. W kazdym razie tak mi sie wydaje ze przy przerejestrowaniu wpis w dowodzie jest taki sam jak w poprzednim. Chyba ze zmienisz rodzaj pojazdu ale zapewnie to sie laczy z dodatkowymi kosztami (rzeczoznawca, badania itd)
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 24 Października 2011 Administrator Opublikowano 24 Października 2011 Mariusz ale jak kupisz takie MP3 za odry zarejestrowane jako samochod to u nas tez wpisza samochod. W kazdym razie tak mi sie wydaje ze przy przerejestrowaniu wpis w dowodzie jest taki sam jak w poprzednim. No właśnie najśmieszniejsze jest to że nie. Akurat znam taką sprawę... MP3 sprowadzona z de, z hamulcem w podłodze, kierunki oddzielne, w briefie wpisane że dostosowany do jazdy na PJ samochodowe ("PKW So kfz" czy coś w podobie) a po naszym badaniu pojazd trafił do kategori "motocykl" i tak został zarejestrowany. Wiem, że osoba robiąca badanie próbowała walczyć ale w efekcie się poddała. Diagnosta zasłaniał się faktem, że z VIN'u wychodzi mu moto a nie słyszał o opcji aby ze skutera można było zrobić "samochód" !pomidor Na logikę powinno być tak jak piszesz... Ps. Może tutaj Mareczek coś podpowie.
Mareczek Opublikowano 24 Października 2011 Opublikowano 24 Października 2011 No właśnie najśmieszniejsze jest to że nie. Akurat znam taką sprawę... MP3 sprowadzona z de, z hamulcem w podłodze, kierunki oddzielne, w briefie wpisane że dostosowany do jazdy na PJ samochodowe ("PKW So kfz" czy coś w podobie) a po naszym badaniu pojazd trafił do kategori "motocykl" i tak został zarejestrowany. Wiem, że osoba robiąca badanie próbowała walczyć ale w efekcie się poddała. Diagnosta zasłaniał się faktem, że z VIN'u wychodzi mu moto a nie słyszał o opcji aby ze skutera można było zrobić "samochód" !pomidor Na logikę powinno być tak jak piszesz... Ps. Może tutaj Mareczek coś podpowie. 1). Pierwsze „schody” będą w Urzędzie celnym (akcyza) w katalogu nie mają takiego samochodu. 2). Drugie UM Wydział komunikacji nie ma takiego samochodu 3). Diagnosta jest zbędny jeżeli badanie techniczne jest ważne. To jest moje takie gadanie. Jutro zadam pytanie mojemu szefostwu ( biorą kasę to niech i popracują )
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 24 Października 2011 Administrator Opublikowano 24 Października 2011 1). Pierwsze „schody” będą w Urzędzie celnym (akcyza) w katalogu nie mają takiego samochodu. Dobrze prawisz... bo w świetle przepisów jeśli nie jednoślad/motocykl a samochód? (PKW?) to wprowadzenie go na obszar RP podlega akcyzie MP3 z kitem na PJ samochodowe ma oznaczenie w dowodzie niemieckim "L5e" (o ile dobrze pamiętam). Zapytaj mareczku co na ów zapis mówią nasze urzędy Ps. Gdzieś nawet czytałem jakiś czas temu taką samą zagwostkę względem importu takiego skutera z DE do NL... odpowiedź nie była również prosta a tamtejsze RDW robiło problemy. Jak odnajdę to zapodam ów topic z forum de.
ptaku_1 Opublikowano 24 Października 2011 Opublikowano 24 Października 2011 Zrobilo sie ciekawie, ciekawy jestem co powie PISKP.
Drek Opublikowano 26 Października 2011 Opublikowano 26 Października 2011 Jeździłem MP3 i jeździ to jak moto nie jak auto. Fakt w Marl były z nożnym hamulcem i zarejestrowane jako auto. Ale to nie jest samochód. Po ruszeniu zwalnia się blokada i skuter jedzie jakby miał 2 koła. Obojętnie jak to zarejestrujesz to i tak wymaga umiejętności prowadzenia 2oo. I ciekawe jak z ubezpieczeniem, choćby OC, przecież są różnice pomiędzy 2oo a 4oo.
Rekomendowane odpowiedzi