Administrator Artix Opublikowano 24 Października 2011 Administrator Opublikowano 24 Października 2011 Ktos moze uzywa tej aplikacji ? Zainstalowalem sobie wczoraj z czystej ciekawosci, pierwsze wrazenia pozytywne, mapa na bazie UMP'a pcPL do tej pory dedykowana dla urzadzen typu Garmin. Wyswietla dodatkowo rodzaj zdarzenia, typu policja, fotoradar, wypadek, inspekcja, patrol, gdzie sami zglaszamy i sami odwolujemy. Mapa w Warszawie kolorami pokazuje przejezdnosc im jasniejszy kolor tym mniejszy korek. Co prawda sam niechcacy zafalszowalem dzis z rana dane dotyczace korka i widzialem jak zmieniaja sie kolorki na podstawie mojej predkosci na ulicach gdzie jechalem (skuterem) ale za chwile kolory wrocily do normy czyli do koloru czarnego Oczywiscie im wiecej uzytkownikow tym lepiej to dziala. Podobaja mi sie sprawnosci jakie mozna zdobyc zloty wojewoda jak ktos odwiedzi 16 wojewodztw, srebrny za 10 i brazowy za 5, czy maratonczyk zloty za przejechanie 1500 km w ciagu 24 h wiem ze to trudne na naszych drogach, srebrny za 1000 a brazowy za 500 km. Choc traktuje to jako zabawe w miescie calkiem ciekawy algorytm wyznaczania trasy, zblizony do auto mapy, nie wiem jak za miastem no bo od wczoraj nie jechalem jeszcze nigdzie. Szkoda ze nie odkrylem tego programu przed wyborami bo mialbym juz przynajmniej zlotego wojewode i srebrnego maratonczyka Widac tez liczbe zalogowanych osob zawsze w granicach 17-18 tys to juz daje jakies pojecie o ruchu. Aplikacja jest dostepna pod Android, iPhon i Windows Phone A moze ktos z was uzywa juz tego od jakiegos czasu i podzieli sie opinia. Kiedys uzywalem UMPa na garminie jako ciekawostke.
Gość radiolog Opublikowano 27 Października 2011 Opublikowano 27 Października 2011 Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem zestawu Yanosik, który ma być alternatywą dla CB. Po dość krotkim okresie użytkowania stwierdzam, że to działa i posiada podobną skuteczność, pozbawioną wad CB. Jest to system, który jest też możliwy do wykorzystania na 200, jako, że można używać go na dwa sposoby. Do 400 wersja terminalowa albo mobilna, a na 200 mobilna. Wystarczy że mamy telefon z systemem symbian, windows 7 lub Iphona. Pobranie aplikacji jest darmowe, płaci się tylko za koszty transmisji GPRS , no i trzeba mieć GPS-a w telefonie. Jadąc na 200 możemy być tylko nasłuchującymi - wystarczy słuchawka do ucha, lub jak przypuszczam "niebieski ząb" Z tego co pokazuje system to codziennie aktywnych użytkowników jeździ pod 18 000. Odpada problem instalowania anten, gruszek, problemów z użytkowaniem. Obecnie jeżdżę w 400 z sestawem yanosik+cb, ale po mieście sam yanosik jest ciekawą alternatywą. Może ktoś już używa z forum? temat był założony 3 dni temu, dlatego tematy zostały połączone Administracja
Marynarz Opublikowano 27 Października 2011 Opublikowano 27 Października 2011 telefon z systemem symbian, windows 7 lub Iphona. Po pierwsze to gdzie znalazłeś info że to na srymbiana lata ?? bo na stronie http://yanosik.pl/ jakoś nie widzę ale za to jest że na ANDROIDZIE też chodzi
Gość radiolog Opublikowano 27 Października 2011 Opublikowano 27 Października 2011 Po pierwsze to gdzie znalazłeś info że to na srymbiana lata ?? bo na stronie http://yanosik.pl/ jakoś nie widzę ale za to jest że na ANDROIDZIE też chodzi No właśnie, chyba mam problemy ze wzrokiem, coś ostatnio nic nie mogę znaleźć, jak wpisywałem w wyszukiwarkę słowo yanosik to mi nie znalazł tego posta. No i oczywiście, że na androida, bo ja mam symbiana i niestety nie mogę korzystać To dobrze się wydawało miki, że artix jest użytkownikiem yanosika No i na koniec bardzo dziękuję Administracji na nakierowanie na prawidłową ścieżkę Pozdrawiam
Administrator Artix Opublikowano 27 Października 2011 Autor Administrator Opublikowano 27 Października 2011 Nabardzie podoba mi sie ze pliki z danego dnia sa zapisywane w formacie KMZ i mozna sobie zrobic podglad trasy. O ile w miescie to malo przydatne o tyle w off radzie super sprawa. Puki co w terenie nie bylem ale taki podglad z trasy przykladowy. Oczywiscie google earth jeszcze inaczej to pokazuje, bardziej dokladnie poszczegolne punkty.
Gość radiolog Opublikowano 27 Października 2011 Opublikowano 27 Października 2011 Artix korzystasz z wersji pudełkowej, czy na telefon? Jeżeli z mobilnej, to masz informację o współużytkownikach w okolicy? ( w wersji pudełkowej to ostatnia migająca dioda) Zastanawia mnie też,w jakim promieniu są oni uznawani za przebywanie w pobliżu, czy to jest do 10 km, czy do 100 km. Na tych zrzutach z tras jes w prawym dolnym rogu informacja o Twojej max. prędkości i max. prędkości dnia. Wczoraj ktoś osiągnął 223 km/h
Administrator Artix Opublikowano 28 Października 2011 Autor Administrator Opublikowano 28 Października 2011 Uzywam na tablecie androidowa wersje. Nie mam juz wolnych gniazdek 12 V jako zastepstwo cb Yanosik sie sprawdza, jako mapa hmm wole auto mape. Choc polaczenie obu rzeczy to swietna sprawa a mi sie nie chce czesto podpinac cb
Gość radiolog Opublikowano 28 Października 2011 Opublikowano 28 Października 2011 Jak jadę 400 to też mam i CB i nawigację w Nokii i teraz janosika. Szkoda, że nie ma wersji na symbiana, bo wtedy miałbym ochronę na 200, a tak wystawiam się na strzala hehe. Jestem też ciekaw do kiedy będzie to aplikacja darmowa,bo tylko wtedy jest konkurencją dla CB, a nie wierzę że firma robi to całkowicie bezinteresownie,utrzymanie sieci etc. kosztuje.
Administrator Artix Opublikowano 28 Października 2011 Autor Administrator Opublikowano 28 Października 2011 Wydaje mi sie ze utrzymuja sie z pudelek, a platna wersja zabila by yanosika, choc moze sie myle. Moja teoria to taka ze mimo 3 lat na rynku zdobyli mala popularnosc na samych pudelkach dlatego dolaczyli "komorkowcow" bo zwiekszyli wykrywalnosc i skutecznosc, dzieki czemu pudelka beda sie lepiej sprzedawac. Choc maja kiepski public relations skoro ja taki gadzeciarz o nich nie slyszalem Dzis widzialem prawie 20 tys userow co juz daje niezla wykrywalnosc wszelkich pułapek a system punktowy dodaje pikanterii zabawy. Mnie to bawi, zdobywanie punktow i sprawnosci ale nie wiem czy zainwestowal bym w pudelko, bo skoro mam cb i nawigacje wrzeszczaca mi na kazdym fotoradarze to na cholere mi cos co daje mi to samo choc bez anteny na dachu, co rowniez mnie drazni bo nie chce mi sie juz kleic na magnes bata. A na 2oo ostatni mandat zaplacilem kilka lat temu i to tez na wlasne zyczenie, wiec nie mialem do nich zalu o ten mandat. Co do symbiana to wydaje mi sie ze system na wymarciu a wojna bedzie pomiedzy androidem a iOS reszta sie nie liczy. Mimo ze uzywam sam i symbiana i windows mobile, choc ten ostatni to juz tylko dla auto mapy
Sympatycy orzech Opublikowano 29 Października 2011 Sympatycy Opublikowano 29 Października 2011 Choc maja kiepski public relations skoro ja taki gadzeciarz o nich nie slyszalem Hm, to jest dowód na to jak potrzebni są nam sponsorzy/partnerzy na zlotach. Artix, ten cały Yanosik był jednym z partnerów na zlocie w Rogoźnie. Faktem jest, że w tamtych czasach mieli tylko boxy i głównie skupiali ludzi wokół Poznania.
dr.big Opublikowano 29 Października 2011 Opublikowano 29 Października 2011 Ba, mam gdzies nawet ich odblaskową opaskę, którą dokładano do reklamówek ... wiedziałem, że już kiedyś obiła mi się ta nazwa o uszy...
Administrator Artix Opublikowano 30 Października 2011 Autor Administrator Opublikowano 30 Października 2011 To znaczy ze zagineli mi w tlumie nazw firm bo przeciez bylem na tym zlocie. Troche km juz zrobilem z tym system i jako nawigacja hmmm na adroidzie potrafi sie wykrzaczyc i zalicza niezle babole w postaci trasy, typu nagle teleportowalem sie w linii prostej o 80 km ale jako ostrzezenia o suszarkach i predkosc ruchowa na poszczegolnych drogach super. Choc galaxy tab na szybie wyglada idiotycznie, dobrze ze nie mam wersji 10 calowej bo 7 calowa zaslania mi juz pol szyby A znalazlem info ze na adroidzie sa od marca 2011 to i tak strasznie pozno ich odkrylem, box do mnie nie przemawia. Moze kiedys sie przekonam ale w zasadzie po co mi box Generalnie powstalo ostatnio duzo fajnych aplikacji np jakies 2 tyg Warszawa przylaczyla sie do moBILET wiec tez zainstalowalem, super sprawa bo moge placic za parkomaty zdalnie ba nawet bilety komunikacji miejskiej. System dziala pre paid owo, a parkomaty rozlicza co do minuty i mozna zmienic czas parkowania nawet w trakcie wtedy kasa wraca na konto. Dla mnie bajka.
Klaud Opublikowano 31 Października 2011 Opublikowano 31 Października 2011 Generalnie powstalo ostatnio duzo fajnych aplikacji np jakies 2 tyg Warszawa przylaczyla sie do moBILET wiec tez zainstalowalem, super sprawa bo moge placic za parkomaty zdalnie ba nawet bilety komunikacji miejskiej. Artix, nie chcę Cię martwić, ale to trochę jak z tym Yanosikiem (oprócz tego, że yanosik ma też konokurentów, np SpeedAlarm, czy w jakimś stopniu również Waze): w Warszawie za parkowanie i bilety ZTM płaciłem po raz pierwszy za pomocą mPay (czyli komórką) dobrych kilka lat temu
Administrator Artix Opublikowano 31 Października 2011 Autor Administrator Opublikowano 31 Października 2011 Nie u wszystkich operatorow tak bylo ze mozna bylo placic z koma, a moBILET to osobna aplikacja z dostepem do wielu miast wiec nie musze sie glowic w jakim miescie jak mam zaplacic, generalnie jest bardziej przyjazny w obsludze. Co do SpeedAlarm 120 zl rocznie hmm to nie malo zwlaszcza ze dane maja od userow, no i dane nie sa weryfikowane, wiec czesto juz dawno nie ma patrolu w miejscu gdzie ciagle system informuje ze jest, do tego nie ma predkosci zakolorowanych na trasach a to naprawde fajna funkcja kiedy widze z jaka predkoscia porusza sie strumien aut. Na wislostradzie z 4 zaznaczonych przez SpeedAlarm suszarek jest jedna wiec ostrzeganie na wyrost usypia czujnosc. Nie mowie ze Yanosik jest idealny ale lepszy nie tylko dlatego ze za free ale dokladniejszy a dokladna informacja jest lepsza niz dezinformacja. No i nie lubie aktywowac niczego przez sms, zaloguj sie wyslij sms brrr, pierwsza aktywacja wyslij sms, pierwsze 2 dni za free potem hmm wyslij sms, to nie dla mnie.
ptaku_1 Opublikowano 7 Listopada 2011 Opublikowano 7 Listopada 2011 Zainstalowale u siebie tego Yanosika, ogolnie OK, ale chyba mi sie dane nie aktualizuja bo czesto mam zielony kolorek a na drodze jeden wielki korek. Artix pisales ze u Ciebie kolorki zmienialy sie w chwili przejazdu, u mnie nic sie takiego ne dzieje (moze trzeba cos przestawic?)
Administrator Artix Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Administrator Opublikowano 7 Listopada 2011 Tak inni widza natychmiast, ty zebys mogl zobaczyc musisz zmienic skalowanie, +\- wtedy zaciagnie dane po twoim przejezdzie. Kolorki zmieniaja sie po sczytaniu danych z ostatniego przejazdu im wiecej Yanosikow jezdzi po twojej okolicy tym dokladniejsze dane. Na jerozolimskich z dokladnoscia do 10 metrow wiem w ktorym momecie z niebieskiego zmieni mi sie na zielony czy czerwony czyli wiem ze nie mam po co wyprzedzac bo i tak zaraz zwolnie i/lub stane. Generalnie ja dzis odwolywalem patrole policji niz dodawalem no ale czasem tez tak bywa. Zreszta na cb tez tak bywa ze od 100 km wiem gdzie stoja a na koncu ich nie ma Dzis jak wracalem do domu to tez wyniebieszczalem S8 z zielonego a wracalem autem
ptaku_1 Opublikowano 7 Listopada 2011 Opublikowano 7 Listopada 2011 robilem tak jak pisales przeskalowalem mape, zmienilem jej polozenie i nic kolorki mi sie nie odswiezaja, ale dane sa wysylane bo na drugi dzien moge sciagnac mapke z moim przejazdem. Chyba mam cos nie tak z odswierzaniem danych moze mam za wolny hardware w telefonie.
Klaud Opublikowano 14 Listopada 2011 Opublikowano 14 Listopada 2011 Po swoich 2-3 tygodniowych doświadczeniach z Yanosikiem w podróży parę uwag: Pozytywne - szybko się łączy (tak z siecią, jak i GPS, a nawet chyba - co mnie zdziwiło - z WiFi, bo chyba na tej podstawie w budynku mnie znalazł) - dość dużo użytkowników, czyli stosunkowo duża precyzja informacji na głównych trasach i w dużych miastach (choć gdzie tu porównanie z ilością anten CB ale o tym poniżej *) Negatywne - to, co koledzy wspominali - czyli mapa. Nie porównuję z AutoMapą, czy TomTomem, ale z GoogleMaps. Po prostu porażka, nieczytelna, powolna, więcej poniżej - mapa po rozmowie telefonicznej nie odświeża się (czyli ponownie trzeba wklepać cel podróży, lub wybrać go z historii) - mapa po kliknięciu "powiększ" niestety nie powiększa się jak w Googleu (czyli struktura całości jest, tylko niewyraźna, i stopniowo się "dowyraźnia"), tylko znika i ponownie wczytuje cały ekran. Powoduje to, ze już przy zasięgu EDGE, nie mówiąc o GPRS - jak zbliżasz się do miejscowości czy krzyżówki i nie daj Boże chcesz przybliżyć lub oddalić - to stracisz widok ogólny na ładnych parę sekund - przy opcji "w tle" gubi się nawigacja, zostaje tylko info o kamerach itp - przyciski do zgłaszania niebezpieczeństw są za małe, zwłąszcza drugi rząd (można by je jeszcze trochę powiększyć - mój ekran nie jest jakoś specjalnie mały, HTC DesireZ, ale jak telefon jest pod szybą, to wyciągnięta ręka i równe polskie drogi powodują, ze dość ciężko jest trafić) - ale mistrzostwo świata to przyciski pojawiające się w momencie ostrzeżenia - niestety te już są na tyle małe, że po jakimś czasie skutecznie zniechęciły mnie do informowania innych o tym, czy dane zdarzenie nadal istnieje, czy nie - informacja "Fotoradar" jest nieprecyzyjna - wszystkie puszki po drodze są oznaczone jako "pełne" - a tak się skłąda, że od kolegi, który ma antyradar i jeździ 5 metrów za mną wiem, że 99% z nich jest pusta - a więc wciskałem sobie za każdym razem odwołanie. Pytanie do producenta, dlaczego nie rozróżnić na dwa oddzielne przyciski "maszt fotoradaru" (nazwa kwestią do przemyślenia) oraz "aktywny fotoradar". Bo przecież gdzie są puste puszki to nie muszę być informowany - zawsze jest znak wcześniej, a dla niewidzących jest szemrzący głos Hołka, że "możliwy radar", czy coś takiego. - nie ma też żadnej motywacji 'punktowej' do tego, by aktualizować mapę - oczywiście póki jest to bezpłatne, to nie wiadomo, jak dzielić punkty (nagrody? ) ale uważam, że docelowo ci, co dają dużo feedbacku powinni z punktów się utrzymać, a ci, co z nich korzystają - płacić SMSem, czy jakkolwiek. Inaczej system upadnie. Wg mnie realną pomocą to może być w okolicach dużych aglomeracji, gdzie szum na CB jest spory, zasięg dobry, a ruch użytkowników odpowiednio duży. Na trasie - im dalej, tym lepiej jest mieć CB. *) Ktoś wspominał o szkodliwości CB w aucie - polecam wyjście audiojacka, jedna dyskretna słuchawka w uchu (przy wyjechaniu w dłuższą trasę to nie problem), dobra, w miarę długa antena oraz ustawienie squelcha tak, by słyszeć z mniejszej odległości, ale tylko te wyraźne. Tym samym przeklony idiotów niedostępne dla dziecka, Ty masz co jakiś czas info, a żona przeszczęśliwa, że jej uważnie słuchasz
Administrator Artix Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Administrator Opublikowano 15 Listopada 2011 Klaud masz wiele racji. Mapa najlepiej działa jak masz hsdpa jak sam gprs to lepiej nie dotykac mapy i nie skalować Ja odkrylem jeszcze jedna przypadlosc, mianowicie po zgloszeniu zdarzenia cel trasy potrafi mi zniknąć i musze ponownie go wbijac ale o tym juz wie autor programu i podobno pracuje nad tym. Co do wielkosci przyciskow sie nie zgodze, ale mam prawo bo uzywam yanosika na galaxy tab 7 cali wiec male nie sa. Jako mape wyznaczająca trasy uzywam dalej auto mapy bo yanosik w przypadku malych miejscowosci glupieje, choc miasteczka 5 tys mieszkancow tez nie mial w bazie No i nie uzywam taba jako telefonu wiec problem z polaczeniami odpada
ptaku_1 Opublikowano 15 Listopada 2011 Opublikowano 15 Listopada 2011 U mnie jako mnie tak jak pisalem wczesniej jest bardzo wolne odswiezana mapy, ale moze to jest spowodowane tym ze nie wprowadzam celu tylko poprotu daje obraz mapy aby widziec jakie kolory maja najblizsze okolice. Ale ladnie sprawdzaja sie powiadomienia o wypadkach i policji.
Gość radiolog Opublikowano 15 Listopada 2011 Opublikowano 15 Listopada 2011 Ja używam wersji pudełkowej jako substytut CB w mieście, do nawigacji myślę, że są bardziej sprawdzone programy. Czy w wersji na telefon też jest dioda informująca o użytkowanikach yanosika w pobliżu?
Administrator Artix Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Administrator Opublikowano 15 Listopada 2011 Czy w wersji na telefon też jest dioda informująca o użytkowanikach yanosika w pobliżu? No nie, niestety to zaleta tylko pudelka szkoda ze na telefonie nie ma tego udogodnienia U mnie jako mnie tak jak pisalem wczesniej jest bardzo wolne odswiezana mapy, ale moze to jest spowodowane tym ze nie wprowadzam celu tylko poprotu daje obraz mapy aby widziec jakie kolory maja najblizsze okolice. Ale ladnie sprawdzaja sie powiadomienia o wypadkach i policji. Na małym samsungu galaxy wczytywanie mapy trwa o wiele szybciej niz na tabie wiec jest to kwestia procka w telefonie, no i oczywiscie sieci. Ja uzywam bardzo duzej skali zeby "widziec" na 2 km przede mna.
Radiolog Opublikowano 10 Lipca 2012 Opublikowano 10 Lipca 2012 Ostatnio wgralem na telefon z WP7 Yanosika i program dobrze wspólpracuje z bluetoothem Schubertha, komunikaty są dobrze słyszalne. Jezeli tylko kto zgłosił patrol , to napewno go uslyszymy, lepsze to niż nic, albo jezdzenia na "zająca"
Sympatycy Worlan Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Sympatycy Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Yanosik jest moim faworytem, ale nie mam bluetootha w kasku i nie jeżdżę ze słuchawkami w uszach. Czy w takim razie montowanie telefonu w polu widzenia ma sens ? Pewnie zerknę na ekran telefonu dopiero po zobaczeniu lizaka. No i w słońcu słabo widać. ;( A może jest jakiś inny sposób ostrzegania ? Jakoś słabo widzę jazdę w tym sezonie bez "wspomagania".
T0MEK Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Moim zdaniem nie zauważysz. Należy zakupić słuchawki (do kasku) i połączyć z telefonem kablem lub przez "blututa". Dodatkowo telefon powinien być raczej podłączony do ładowarki - zauważyłem że Yanosik zżera baterię znacznie mocniej niż jakakolwiek inna nawigacja.
Rekomendowane odpowiedzi