Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Kupno Burgmana K7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie po 4-letniej przerwie.

Przymierzam się do ponownego zakupu Burgmana. Celuje w model K7. W związku z tym mam 2 pytania. W jakich latach był produkowany ten model? Czy w trakcie produkcji poprawiono sprzęgło? Jeśli tak to jak rozpoznać te lepsze egzemplarze.

Pozdrawiam

Opublikowano

K7 to model z roku 2007, potem były kolejno K8, K9, L0 i obecnoroczny L1. Te oznaczenia to rok produkcji. Sprzęgło trzyramienne było w modelu z 2007 roku a od 2008 wkladane jest już pięcioramienne czyli to dobre. Poluj zatem na modele K8 w górę albo na K7 ale z wymienionym sprzęgłem, bo z tego co wiem można to było wymienić w ramach gwarancji jak się sypało.

Opublikowano

Dodam, że od modelu L0 (czyli od roku modelowego 2010) jest już trzecia generacja sprzęgła (5-ramienne z poprawionym chłodzeniem).

Opublikowano

Właśnie ja mam 5-cio ramienne w swoim i akurat mam do sprzedania model K7 :)

Opublikowano

to jeszcze dodatkowe pytanie. Czy kupując skuter w UK czeka mnie wymiana lamp na EU?

Opublikowano

Niestety tak, dodatkowo może cię czekać wiecej wydatków. Moto z UK najczęściej są mocno podrdzewiale tu i tam ze względu na panujący tam klimat. Oczywiście nie jest to reguła i może tracisz na dobrą sztukę. Powodzenia.

• 2 lata później...
Opublikowano

jaki koszt wymiany sprzegla w k7 z 3 na 5 moze juz ktos torobił i wie 3 ramienne i trgedia wysprzegla z gory rusza od 5000 obr.musze wymienic poradzcie na jakie dobre b, DOBRE mmm pozdrawiam

Opublikowano

Z Uk mocno pordzewiale ze wzgledu na klimat??? A to ciekawe. Moze cos wiecej kolego Kamikaze?? A czy widzial ktos lampe z uk? Czym sie rozni?? ;) hmmm przekladka kierownicy tez by sie przydala...

• Klubowicze
Opublikowano

witam

mam pytanko czy ten problem tego trzy ramiennego sprzegła w K7 występuje tylko w Burkach 400 czy w 650 tez takie jest zamontowane fabrycznie ?

Opublikowano

witam

mam pytanko czy ten problem tego trzy ramiennego sprzegła występuje tylko w Burkach 400 czy w 650 tez takie jest zamontowane fabrycznie ?

Burgman 650 ma inne rozwiązanie przeniesienia napędu. Oczywiście ma swoje wady i zalety.

PG078.jpg

Li4vLi4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL3pkamVjaWFfZG9fYXJ0eWt1bG93L0J1cmdpNjUwL3ByemVrX2FkbmlhX2I2NTAuanBnJnc9ODAwJmg9NjAwJnE9MTAwJmFvZT0xJmZsdHJbXT13bWl8d2F0ZXJtYXJrL3cucG5nfFRSfDc1.jpg

Opublikowano

dzięki Lucjan a jak myślisz czy objawy w moim k7 tzn. kolo sie obraca od 5000 obr zaczyna sie obracac wysprzęgla z gorki na luz to typowe objawy sprzegła czy niektórzy koledzy z forum sugerowali wariator zurzyte rolki wąski pasek filtr powietrza itd.moj k7 ma 30000tys przebiegu filtr KN olej motul pozdrawiam mmm

• Klubowicze
Opublikowano

Jak ma 30 tyś. km a nikt nie wymieniał paska to i tak jest do smieci.Rolki musisz sam zweryfikować.Jak dużo jeździł w mieście(częste ruszania) to też mogą być już zużyte, sprzęgło jeśli 3 szczękowe to też może już być do wymiany.Albo oryginał(drogo) albo Malossi za 160 €. Przy jeździe z góry moja też czasem wysprzęgla , to normalne. Mam filtr K&N i po 18 tyś go wyczyściłem i nasączyłem odpowiednimi preparatami (też tak zrób i będzie ok)

• Klubowicze
Opublikowano

Generalnie MMM, przy takim przebiegu to nie ma co sie zastanawiać tylka rozbieraj napęd i sprawdzaj, wowczas bedziesz miał wszystko jasne co do wymiany. Z Twojego opisu wynika że niestety "coś" jest do wyrzucenia.

Opublikowano

Obowiązkowo trzeba rozebrać i zweryfikować stan okładzin sprzęgła oraz dzwonu. W mojej Aprilii wystarczyło wypolerowanie dzwonu gdyż zrobił się lekki rancik oraz delikatne wyrównanie okładzin - po takim zabiegu wszystko wróciło do normy, przy okazji wymieniłem rolki - jak już było rozebrane to żaden koszt. Dodatkowo wymieniałem również wszystkie łożyska - koszt nie mały ale u mnie trzeba było to zrobić.