Klaud Opublikowano 2 Września 2011 Opublikowano 2 Września 2011 Przejechawszy po raz 1000-ny po hopkach na KEN-ie, wracając stosunkowo "dobrą" Niepodległości, po przejażdżce po centrum, tak sobie rozmyślam: jak to jest, że w innych zimnych krajach mrozy tak nie rozsadzają asfaltu na łączeniach - chodzi mi o te wybrzuszenia - a u nas tak? A może tam też mróz wybrzusza, ale wiosną ładnie przycinają? (z naciskiem na "ładnie", bo niektóre łączenia na Ursynowie próbował chyba jakiś trzpień zrobić na nowo, ale "miało być lepiej, a wyszło jak zwykle"). Nie wiem, czy innych uczestników ruchu, zwłaszcza skuterzystów to nie drażni, ale mnie cholera bierze na te podrzutki - w samochodzie jeszcze się tak tego nie odczuwa, ale na skucie - dramat. Korzystając z tego, że na naszym forum są specjaliści z każdej działki, to zadam pytanie: czy są przepisy, które mówią, jakiego rodzaju uszczerbki i wybrzuszenia są "w normie"? Bo w sumie zrzutę na drogi robię jak wszyscy uczestnicy ruchu, dlaczego mam być poszkodowany?? EDIT: znalazłem jeszcze w jakimś artykule taki zapis: Na Zachodzie za niebezpieczne i wymagające natychmiastowego remontu uważa się drogi na których pojawiły się koleiny o głębokości przekraczającej 18-20 mm. U nas kilkucentymetrowe koleiny są na porządku dziennym. Czy to tylko dziennikarskie pomysły, czy jednak jest jakiś wymiar ubytku/hopki w centymetrach, która musi być usunięta?
Przemo_ST Opublikowano 3 Września 2011 Opublikowano 3 Września 2011 Hopki na KEN to irytująca i niezrozumiała dla mnie sprawa. Są o tyle niebezpieczne, że o wiele mniej zauważalne podczas jazdy, niż np. dziury. Zupełnie niedawno pytał mnie rodowity Francuz, który od ponad 10 lat dość regularnie odwiedza Polskę, o to dlaczego polskie drogi zaraz po wykonanych remontach zaczynają się "koleinować". No i co mogłem odpowiedzieć? Jedyne co mi do głowy przyszło: to taka polska tradycja. A po co ona się wykształciła? Żeby firmy z branży miały pracę w przyszłości, a urzędnicy zarabiali przy ustawianiu przetargów.
Sympatycy orzech Opublikowano 3 Września 2011 Sympatycy Opublikowano 3 Września 2011 Kiedyś obiło mi się o uszy 15mm w różnicy poziomów ale proszę o potwierdzenie Artixa.
stapoz Opublikowano 5 Września 2011 Opublikowano 5 Września 2011 Tak, są normy na wysokość ubytku w jezdni, nie pamiętam ile. Ale co to ma do rzeczy skoro wszędzie (prawie) normy są przekroczone i dana droga nie spełnia norm? Co za różnica czy są na to normy skoro nikt ich nie przestrzega? Można się najwyżej po oburzać i tyle naszego !holiday
dr.big Opublikowano 5 Września 2011 Opublikowano 5 Września 2011 Kiedyś obiło mi się o uszy 15mm w różnicy poziomów ale proszę o potwierdzenie Artixa. Jeśli tak, to połowa dróg powinna zostać zamknięta ;)
Klaud Opublikowano 5 Września 2011 Autor Opublikowano 5 Września 2011 Tak, są normy na wysokość ubytku w jezdni, nie pamiętam ile. Ale co to ma do rzeczy skoro wszędzie (prawie) normy są przekroczone i dana droga nie spełnia norm? Co za różnica czy są na to normy skoro nikt ich nie przestrzega? Można się najwyżej po oburzać i tyle naszego No nie, jednak ma do rzeczy: - w razie wypadku mam się do kogo zgłosić - zanim do niego dojdzie, mogę poprosić rzeczoznawcę o wycenę uszkodzeń mojego podwozia na koszt zarządcy drogi - ma obowiązek albo to wyrównać, albo postawić znaki z ograniczeniem prędkości i stosowną informacją o nierównościach
przemas Opublikowano 5 Września 2011 Opublikowano 5 Września 2011 ... - zanim do niego dojdzie, mogę poprosić rzeczoznawcę o wycenę uszkodzeń mojego podwozia na koszt zarządcy drogi - ma obowiązek albo to wyrównać, albo postawić znaki z ograniczeniem prędkości i stosowną informacją o nierównościach I cały budżet na naprawę dróg będą musieli przeznaczyć na znaki...
ptaku_1 Opublikowano 5 Września 2011 Opublikowano 5 Września 2011 Ostatnio w piatek jechalem w stronek Katowic z Warszawy. Zaraz za Jankami panowie latali droge i wyszyl im takie male hopki pare cm ale zasypane zwirem, o malo nie zlecialem z rumaka przy dohamowywaniu, maskara jakas.
Klaud Opublikowano 7 Września 2011 Autor Opublikowano 7 Września 2011 Artix, wypowiesz się jako specjalista?
Rekomendowane odpowiedzi