Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

Honda z okazji finałowej ostatniej w tym roku edycji Gymkhany ogłosiła darmowy start dla uczestników bez względu na markę motocykla. Ci więc których odstraszała cena za udział mogą skorzystac z okazji i wystartowac, nie ma znaczenia czy już wcześniej brali udział w tej imprezie czy nie. Ja pojadę skuterem Honda PCX i mam nadzieję, że nie będzie to jedyny skuter na zawodach :) Podaję linka do oficjalnej strony, na której znajduje się też formularz zgłoszeniowy: Gymkhana

Pamiętajcie, że głównym celem imprezy jest doskonalenie techniki jazdy - cała sobota to treningi, a niedzielne zawody to tylko dodatek i nie ma obowiązku startowania w nich. Mamy więc okazję w końcu spotkac się w Warszawie i razem udoskonalac manewrowanie w bezpiecznych warunkach i fajnym towarzystwie. !V

Opublikowano

Honda z okazji finałowej ostatniej w tym roku edycji Gymkhany ogłosiła darmowy start dla uczestników bez względu na markę motocykla. Ci więc których odstraszała cena za udział mogą skorzystac z okazji i wystartowac, nie ma znaczenia czy już wcześniej brali udział w tej imprezie czy nie. Ja pojadę skuterem Honda PCX i mam nadzieję, że nie będzie to jedyny skuter na zawodach :) Podaję linka do oficjalnej strony, na której znajduje się też formularz zgłoszeniowy: Gymkhana

Pamiętajcie, że głównym celem imprezy jest doskonalenie techniki jazdy - cała sobota to treningi, a niedzielne zawody to tylko dodatek i nie ma obowiązku startowania w nich. Mamy więc okazję w końcu spotkac się w Warszawie i razem udoskonalac manewrowanie w bezpiecznych warunkach i fajnym towarzystwie. !V

Ok jesli można w każdym momencie zrezygnować (wieczorem mam kawalerski, a w niedziele wycieczkę po Sacharze;)) to czemu nie. Jestem amatorem i z chęcia pouczę sie od innych. Wpisałem się!

szkoda ze zapomniałem ze mam slub kolegi w sobotę... Karolina tak z doświadczenia w jakich godzinach odbywa sie to wszytko. o której godz start tak mniej więcej?

• Klubowicze
Opublikowano

Jest szczególowy program imprezy na stronie Hondy. Ogryzek jednak pojedzie Burgmanem 650, więc będą przynajmniej 2 skutery w stawce. :)

Opublikowano

Oki będę w grupie amatorów. Podaj proszę namiar na prov do siebie to sie umówimy w jakims konkretnym miejscu. Ja bede na 10.00.

Opublikowano

witam ja też będę oraz kumpel z forum Boyem79, oraz znajomek co był na burgmani 2011 CBF600.

grupa na 10.00

nieobecny :) jedynie oglądający, ale było co.

Opublikowano

niestety z powodów rodzinnych nie będę mogł być :)

• Klubowicze
Opublikowano

Ci co przyjadą niech mnie szukają na bialej Hondzie PCX (albo ja Was wcześniej znajdę :huh: ). Trenuję o 15, ale będę na miejscu od rana patrzeć jak jeździcie :)

Kto nie wie jak wyglądam:

popup_6274--b_mg_0081.jpg

Opublikowano

Byłem, widziałem, podziwiałem :)

dsc002861.jpg

Miałem kamerkę i właśnie zgrywam i montuję przejazd Karoliny i nie tylko.

dsc003081.jpg

.

W najbliższych dniach dołączę filmy z przejazdu innych skuterów na Gymkhanie.

• Klubowicze
Opublikowano

Z tego co pokazuje filmik, to z oznakowaniem toru przejazdu było coś nie tak. W trakcie rywalizacji trasa przejazdu nie powinna budzić żadnych wątpliwości, a ustawienie oznakowania winno chyba wymuszać odpowiedni tor jazdy. W jednym miejscu chyba nawet brakowało jednego pachołka.

Karolina, ładny przejazd i duża swoboda jazdy !OKK gratuluję!

• Klubowicze
Opublikowano

ech pozazdrościć ... Karolina piękna jazda :)

• Klubowicze
Opublikowano

Dzięki Wam! :)

Z tego co pokazuje filmik, to z oznakowaniem toru przejazdu było coś nie tak. W trakcie rywalizacji trasa przejazdu nie powinna budzić żadnych wątpliwości, a ustawienie oznakowania winno chyba wymuszać odpowiedni tor jazdy. W jednym miejscu chyba nawet brakowało jednego pachołka.

Patryku - już Ci wszystko wytlumaczę.

Gymkhana to sport, w którym liczy się nie tylko technika jazdy, ale też zdolność zapamiętywania i kojarzenia - podstawową zasadą jest to, że zawodnicy poznają trasę przed samym startem i mają czas aby nauczyc się jej, chodząc po niej pieszo. Trasa na ogól jest dosyć skomlikowana i bez nauczenia się jej na pamięć ciężko przejechać ją bezblędnie, gdyż nic tam nie jest oczywiste, tor jazdy wynika z określonej kolejności, w jakiej należy omijać pacholki wg zasad: czerwony z lewej strony, niebieski z prawej strony, dwukolorowy - zawrotka, dwa żólte polączone linią - lustro tzn. linię trzeba przejechać co najmniej przednim kolem (lustro może być z pętlą lub bez). Jeden pacholek może być elementem tego samego toru kilka razy. Dla ulatwienia w gymkhanie powtarzają się konkretne figury: ósemka, slalom prosty, slalom z przesunięciem, zawrotka, lustro, kwiatek/kogucik (schematy tutaj: ogólne zasady gymkhany.)

Tor byl więc oznakowany prawidlowo pacholkami, trasa zupelnie nie byla oczywista, a tor jazdy każdy musial dobierać sobie sam. Tam gdzie wydawalo Ci się, że brakuje jednego pacholka, byla przeszkoda zwana "lustrem bez pętli" - biala linia między dwoma żóltymi pacholkami, przez którą należalo przejechac co najmniej przednim kolem, zaraz potem byl slalom prosty z trzech pacholków, tak więc wyglądalo to, jakby lustro wkomponowalo się w ten slalom.

Opiszę nasze blędy na trasie. Mój przejazd: w najdalszym punkcie trasy (mniej więcej w polowie przejazdu) znajdowala się przeszkoda zwana "kogucikiem", w której jeden pacholek byl centralny i wracalo się do niego po objechaniu każdego z trzech pacholków na obwodzie. Wszystkie byly czerwone, więc należalo robić pętle, a ja odruchowo pojechalam jak na niebieski pacholek, bo ćwiczylam zazwyczaj tę przeszkodę w drugiej wersji, gdzie pacholki na obwodzie są w innym kolorze niż centralny i wtedy kręci się na niej ósemki. Zorientowalam się w ostatniej chwili, co widać wyraźnie na filmie, zdążylam wyhamować i objechać pacholka z dobrej strony, ale ta pomylka wybila mnie calkowicie z mojego toru jazdy i w efekcie tego podparlam się nogą i to dwa razy, co oznacza 1 sekundę kary za każde podparcie. Drugi bląd popelnilam na mecie...zapomnialam że trzeba się zatrzymać. A za to jest 3 sekundy kary. Ostatecznie czas mialam: 1.13 (w tym 5 sek. kary). Wojtek pomylil się na drugim pacholku - wziąl go od zlej strony, potem po drugiej zawrotce nie mógl sobie przypomnieć, którędy ma jechać, a na końcu po slalomie zapomnial o czerwonym pacholku z prawej strony i pojechal prosto na metę. Szkoda że Daszek nie sfilmowal mojego drugiego przejazdu - tam zawahalam się tylko w jednym miejscu, ale nie pomylilam trasy i czas mialam 1.06., czyli dużo lepszy - jechalam też bardziej plynnie.

Najważniejsze jednak jest to, że w końcu udalo mi się dogadać z PCXem, przestaliśmy walczyć ze sobą, kto kogo zrzuci, tylko jechaliśmy jak para. W sobotę odkrylam, dlaczego PCX czasem ponosi (wystarczy nie strzelać ze sprzęgla...tzn. hamulca wychodząc w zlożeniu ze slalomu i odkręcając gaz na maxa :) a będzie dobrze... ). Nie przewrócilam się w ten weekend ani razu. :D Jestem bardzo zadowolona, choć wiem że wiele jeszcze muszę się nauczyć. Podobno w przyszlym roku Gymkhana będzie u nas już na takich zasadach jak w Japonii, jako cykl zawodów - już się nie mogę doczekać. Odkąd przejechalam pierwszy w życiu slalom w Grotnikach 2007 wiedzialam, że to chcę robić na skuterze. Czekalam na takie zawody przez te kilka lat, myśląc: "czemu nikt tego u nas nie organizuje?" Nareszcie doczekalam się i spotkalam ludzi, których w jeździe pasjonuje to samo co mnie, przekraczanie granic - aby przyspieszać tak szybko jak się da, aby hamować tak ostro jak się da, aby zawracać tak ciasno jak się da, aby skladać się tak nisko jak to tylko możliwe - i to wszystko w ciągu jednej minuty jazdy! !w00t

Chcialabym podziękować:

> Daszkowi za filmik - jego analiza pomogla mi odnaleźć więcej blędów niż wydawalo mi się że zrobilam - teraz będę mogla się poprawić! !YES

> Malinie za obecność i pomoc w trakcie zawodów - szkoda że potem Was już nie znalazlam i nie zdążyliśmy się pożegnać... !placz

> Pilotowi za konsultacje telefoniczne dzień przed zawodami - twoje rady kolejny raz bardzo mi pomogly, gdyby nie Ty nie byloby tak jak jest. !scooter

> M@rkizowi za wsparcie psychiczne. !V

> Jagroskiemu za wspólne rozmowy i cieple slowa. B)

> Orzechowi za kask - chlopaki twierdzą, że mój kask jest najlepszy na Gymkhanę (pole widzenia szerokie jak w kasku otwartym, a ochrona teoretycznie jak w kasku szczękowym).

To byly już ostatnie zawody w tym sezonie - tegoroczna przygoda z PCXem skończyla się (szkoda że byla tak krótka), nie wiem co będzie w przyszlym roku, ale wiem jedno: chcę startować w Gymkhanie maxiskuterem - pokazywać że skuterem się da i że nie wyniki są najważniejsze, ale pasja i radość z jazdy (choć o wyniki też będę walczyć !vampire ). Mam nadzieję, że ktoś z Was zarazi się moją pasją i nie będę jedyną reprezentantką Burgmanii na przyszlorocznych edycjach...

P.S. Podaję Wam jeszcze linka do relacji z zawodów kolegi z drużyny: Finał Honda Gymkhana okiem zawodnika

• Klubowicze
Opublikowano

Karolina! Pełen szacunek!

!piwko

Opublikowano

Karolina oglądnąłem filmik i zauważyłem że brakuje ci płynności i swobody jazdy. Gdybyś mniej się skupiała na technicznym wchodzeniu w przeszkody wtedy łatwiej było by ci się skupić na elementach trasy. Myślę że możemy kiedyś zorganizować jakieś szkolenie i przygotować się do następnego sezonu ale to trzeba zacząć już teraz tzn. jak najwcześniej. Film nie pokazuje wszystkich błędów jakie popełniasz bo jak dobrze pamiętasz jak ćwiczyliśmy w Krakowie to byłem na tyle blisko że wszystko korygowane było na bieżąco. Ogólnie było ok i gratuluje 3 miejsca bo to pewnie sukces tym bardziej że przegrałaś z Moniką Jaworską która jest chyba jedną z najszybszych kobiet w europie a wyścigi są jej życiem.

Opublikowano

Byłem, widziałem i podziwiałem Ciebie Karolinko! W końcu w generalce otarłaś się o czołówkę, a oni jechali motocyklami bardziej nadającymi się do gymkhany niż mały i trochę słabowity skuterek. WIELKIE GRATULACJE !!! A propo, to gymkhany były w Polsce rozgrywane już na przełomie lat dwudziestych i trzydziestych. Po wojnie tego typu zawody o podobnej randze i charakterze były, jednak nie nazywano ich gymkhanami, ale inaczej, zależnie od organizatora np. w latach siedemdziesiątych były to "kręciołki na śniegu" organizowane przez klub "Jawa Mustang", zwany później Klub Lekkich Motocykli Pałacu Młodzieży, a na koniec Auto-Moto klub P.Mł.

Nie do końca zgodzę się, że Karolina nie jechała płynnie. Film tego nie oddaje, w rzeczywistości było o wiele ciekawiej, oraz była perspektywa, a kamerka niestety skraca, wiec można odnieść takie wrażenie. Jestem pod wrażeniem potencjału drzemiącego w Karolinie i mam nadzieje, że za rok wśród kobiet powinna być w klasyfikacji wyżej, albo najwyżej, czego Jej szczerze życzę :)

Opublikowano

Nie do końca zgodzę się, że Karolina nie jechała płynnie. Film tego nie oddaje, w rzeczywistości było o wiele ciekawiej, oraz była perspektywa, a kamerka niestety skraca, wiec można odnieść takie wrażenie. Jestem pod wrażeniem potencjału drzemiącego w Karolinie i mam nadzieje, że za rok wśród kobiet powinna być w klasyfikacji wyżej, albo najwyżej, czego Jej szczerze życzę :)

Ja jednak upieram się przy swoim a znając Karolinę pewnie przyjmie moje uwagi i rady bo pomimo że nie byłem obecny na zawodach starałem się wyobrazić jak będzie tam jeździła i próbowałem doradzić jej jak najlepiej. Myślę że brak płynności był spowodowany jej dekoncentracją już na samym starcie a czy tak było musi wypowiedzieć się Karolina.

Co do Karoliny była obecna na zawodach w Krakowie i wie o co mi chodzi mówiąc brak płynności. A pod wrażeniem Karoliny i tak jestem i to nie wymaga dyskusji.

• Klubowicze
Opublikowano

Dziękuję Karolina za wyjaśnienia i tak nie zmieni to mojego uznania i zachwytu Twoją jazdą.

Czytając powyższe wypowiedzi to wg. mnie trzeba popracować nad Twoją psychiką.

Ja już zaczynam: JESTEŚ SUPER !OKK

Opublikowano

Karolina jechała super płynnie i jestem pełen podziwu dla jej koordynacji i w ogóle zdolności w jeździe skuterem.

To, że zawahała się, nie oznacza braku płynności.

Kto twierdzi inaczej ma w..ogóle się nie zna :)

Obserwując poczynania zawodników muszę stwierdzić, że samo zapamiętanie którędy jechać między pachołkami stanowi niemałe wyzwanie i większość motocyklistów się gubiła, skupiając się na technicznym aspekcie łamania w zakręt.

Uważam, że tor winien być oznaczony w taki sposób, by zawodnicy mogli skupić się li tylko na technice jazdy.

Niestety, zasady gymkhany, jak napisała Karolina, są zakręcone i trzeba się dobrze przygotować.

No i to tyle :D

• Sympatycy
Opublikowano
/.../ Odkąd przejechalam pierwszy w życiu slalom w Grotnikach 2007 wiedzialam, że to chcę robić na skuterze. /.../

Taaa, pamiętam. Oglądałem z "zamkniętymi oczami" :). Ze dwa razy byłem pewien, że trza Cię będzie podnosić. Ale najlepszą minę miał Burgi jak się okazało, że wyprzedził Cię o (przepraszam za kolokwializm) przysłowiowy "piczny włos"

GROTNIKI%2525202007%252520%252528515%252529.jpg

• Klubowicze
Opublikowano

Kisielu, ja ciągle czekam na rewanż w starciu z Mariuszem Burgi - może kiedyś się doczekam... ;)

Link do zdjęć z Gymkhany

Opublikowano

Byłem, widziałem i tylko zazdrościłem.. Brawo Karolina ! Proponuję zdjąć te plastiki, coby nie trzeć nimi co 3ci pachołek :drunk:

Mam nadzieję, że w przyszłym roku będziesz oczko wyżej na podium (pierwsze zostawiam Monice -pewnie wystartuje w gymkhanie, bo planuje przerwę w wyścigach)

Niestety, w tym roku musiałem się obejść smakiem, bo przegląd "się trochę przedłużył" %%$#$% ;):serenade::crutch: i.. szkoda słów. !placz1

• Sympatycy
Opublikowano

Też byłem, ale na rowerze. Pogadałem Z Daszkiem i Maliną, ale niestety przejazdu

Karoliny na żywo nie widziałem ;) Dzięki Daszek za fajny materiał wideo, a Karolina

wielki szacun za taką jazdę !OK

pzdr

Opublikowano

hej,

ja widziałem etap wyścigu o puchar prezesa.

fajny koncept imprezy, którą można zrobić za stosunkowo mało pieniądze.

wychodzi z tego niezła promocja dla marki motocyklowej, centrum handlowego i dobra zajawka dla motocyklistów. same plusy ;)

ps. koleżankę Karolinę widziałem dopiero jak ekipa z Wrocławia obwieszała supremacje ! :serenade:

gratuluje :crutch:

Opublikowano

takie małe OT ja tez jestem z rocznika 83 ;)

• Klubowicze
Opublikowano

Byłem, widziałem i tylko zazdrościłem.. Brawo Karolina ! Proponuję zdjąć te plastiki, coby nie trzeć nimi co 3ci pachołek ;)

Mam nadzieję, że w przyszłym roku będziesz oczko wyżej na podium (pierwsze zostawiam Monice -pewnie wystartuje w gymkhanie, bo planuje przerwę w wyścigach)

Niestety, w tym roku musiałem się obejść smakiem, bo przegląd "się trochę przedłużył" %%$#$% :angry: :angry: :angry: i.. szkoda słów. !placz1

Ah! To więcej Was było! :) A ja tylko czekałam, a ktoś podejdzie i powie: "Cześc, jestem z Burgmanii!" Następnym razem się nie ukrywajcie! ;)

Plastików nie pozwolono mi zdjąc, ponieważ od razu pod nimi jest rama i nie chcieli, żebym ją też zdzierała o asfalt.

Miałam tym razem wygrac z Olą, która była druga i gdyby nie punkty karne to tak by się stało ( I przejazd: Ola 1.09 , ja 1.08 + 5 sek. karnych ; II przejazd: Ola 1.07 , ja 1.06 ).

A ja mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie nas więcej z Burgmanii na skuterach! !scooter !YES

• Sympatycy
Opublikowano

A ja mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie nas więcej z Burgmanii na skuterach! scooter.gifyes.gif

Bardzo chciałem to zobaczyć, ale "kazali" jechać na wesele do Chełma. No cóż, może za rok.

Karolina, gratuluję ! thumbup.gif