stefanekmac Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Witam.Mam subaru forestera a teraz możliwość kupna dobrego subaru z UE.Auto pewne,swoje bym sprzedał bo trochę kobieta narzeka na hałas i mały kufer.Tylko ile trzeba doliczyć jeśli auto warte 10 tyś euro,pojemność 2,5l.Pomóżcie bo mi tu jakieś głupoty opowiadają.
stapoz Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Akcyza 18,6% wartości (ceny) pojazdu (powyżej 2.0). W twoim przypadku - ok. 1.800 E Jeśli cena na umowie będzie mocno zaniżona UC może ją zakwestionować (możesz oczywiście bawić się w rzeczoznawcę jeśli masz dużo wolnego czasu i nie zależy ci na szybkiej rejestracji) Zobacz też: Zaniżenie akcyzy i tu: Zaniżenie akcyzy Co ciekawe UC ma na to 5 lat! (nawet gdy samochód sprzedasz). To dlatego sprowadzone auta pod hasłem "przygotowane do rejestracji" mają najczęsciej tylko przetłumaczony brief, ew przygotowany dokument dla UC do opłaty akcyzy. A akacyzę ma sobie zapłacić nabywca. Także nabywca poniesie odpowiedzialność za jej prawidłowe naliczenie... Cło - nie nalicza się jeśli z UE plus kilkaset zł na US, tłumaczenia, przegląd i rejestrację (wydatki mało istotne przy cenie zakupu i akcyzie)
stefanekmac Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Dzięki,zaniżać raczej nie będę.A przy zakupie Xmaxa i tak pani w skarbowym dane wzięła ze swego katalogu.
Sympatycy Anton Opublikowano 18 Września 2013 Sympatycy Opublikowano 18 Września 2013 Ma ktoś wiadomości na tema cła części skuterowych z USA? Znalazłem (burgmaniaki z Niemiec znaleźli) taką oto "okazję": http://www.ebay.de/itm/171063039055?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649 W sumie jak poszło by to do Bottrop_u, zapłaciłbym około 100 €. Tylko jak to będzie dalej wyglądało z podatkiem, cłem itd? Ma ktoś w tym temacie jakieś wiadomości? Aukcja kończy się za 23 godziny Pozdrawiam.
dr.big Opublikowano 18 Września 2013 Opublikowano 18 Września 2013 Ciężko powiedzieć czy podlega pod ten sam rodzaj, ale ja np. za nowy wydech Yoshimury sprowadzony z USA (odbierałem w urzędzie celnym w Berlinie) nie musiałem nic płacić. Może np. być, że na części zamienne jest cło, ale np. jak powiesz, że to np. tuning to już nie. Ja niestety nie wiem... Czasami jest to trochę pokręcone, np. za deskę do wakeboardu jest cło, ale za buty (wiązania) do niej już cła nia ma- dziwne i niezrozumiałe dla normalnego człowieka ...
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 18 Września 2013 Administrator Opublikowano 18 Września 2013 Ja bym powiedział tak: dużo zależy od szczęścia lub od... układu a ten w DE jest raczej trudny do wypracowania, szczególnie że w tym przypadku gdzie rozmawiamy o małych kwotach
Sympatycy Anton Opublikowano 18 Września 2013 Sympatycy Opublikowano 18 Września 2013 Takie cóś znalazłem na: http://forum.gazeta.pl/forum/w,508,68132935,,czesci_do_mot_z_USA_ominac_clo_jest_to_mozliwe_.html?v=2 ale to było dobrych parę lat temu Gość: Jerzy 30.08.07, 09:13 Odpowiedz Jeśli masz jakąś rodzinę w Niemczech to niech oni sprowadzą to za ciebie. Zyskasz na wielkości VATu, bo tam wynosi ono 19 a nie 22%. Naliczenia cła są identyczne w całej unii, więc na tym skłądniku nic nie zyskasz.Ponieważ niemcy nie wnikają mocno w wartość umieszczoną w dokumentach (np fakturze), bo uważają, że sprowadzający jest uczciwy, to może uda się nieco zaniżyć wartość, ale oczywiście gwarancji powodzenia nie ma. Przesyłka paczką pocztową tak dużych detali jak wydech odpada, bo ich gabaryt zadziała w oddziale celnym pocztowym jak płąchta na byka. Na pewno zechcą zweryfikować zawartość przesyłki i oczywiście jej wartość. Zwolnione z cła są jedynie paczki o wartości do 22 EUR. Jeśli UC uzna, że wartość przesyłki jest większa zostanie wszczęte postępowanie mające na celu ustalenie faktycznej wartości i co się z tym wiąże wielkości należności celnych i podatkowych.Jednym słowek kłopoty, nerwy i stracony czas. A ja w ebay_u mam aktualny adres w BOT. Transport z BOT do GW - małe piwko. A czasu w zimie i tak będzie do cholery i jeszcze trochę
dr.big Opublikowano 18 Września 2013 Opublikowano 18 Września 2013 Nie wiem, ja miałem do paczki dołączony rachunek (ponad 400$), nic nie zaniżałem, ani nie kombinowałem... Celnik otworzył przy mnie paczkę, sprawdził rachunki oraz coś w swojej książeczce i życzył mi miłego dnia.
Sympatycy Anton Opublikowano 18 Września 2013 Sympatycy Opublikowano 18 Września 2013 Bigu - jesteś WIELKI! Dziękuję.
Szaary Opublikowano 18 Września 2013 Opublikowano 18 Września 2013 Anton Do wartosci paczki 45 euro - clo i vat nie obowiazuje jezeli jest to nie na handel. od kwoty 45euro do 150 euro urzad moze naliczyc vat, ale nie clo. Vatu na czesci moto niestety nie znam Pozdrawiam
Miro71 Opublikowano 18 Września 2013 Opublikowano 18 Września 2013 Anton ... nie bardzo moge Ci w tym temacie pomoc, nigdy nie korzystalem z takich uslug, jednak bym zaryzykowal zawsze mozesz odmowic odbioru oder ??? a nawet jak stracisz to i tak pikus do tego co juz straciles oder ???? mysle bys poszedl na calosc !!!!! czyli bittowal .....
Sympatycy Anton Opublikowano 19 Września 2013 Sympatycy Opublikowano 19 Września 2013 Dostałem odpowiedz z urzędu celnego (Poczta Polska) w Zabrzu. Zachomikowałem tutaj: http://chomikuj.pl/anton23/Dokumenty >Informator pocztowy<. A tutaj w skrócie: (do kwoty 150 EUR zakupu naliczane jest podatek VAT 23%) Janusz Ludwiczak
Rekomendowane odpowiedzi