Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Konkurenci Vectrixa nie śpią

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no i kolejna nowość elektryczna i to z dość nietypowej firmy (jeśli chodzi o produkcję 2oo)

najbardziej spodobało mi się zastosowanie iPhone (choć nie jestem jego zwolennikiem :) ) jako startera oraz umiejscowienie w kierownicy :) wszystko pod ręką (nawigacja, może i nawet jakiś system audio wbudowany, no i oczywiście zabezpieczenie przed zewnętrznymi warunkami atmosferycznymi).

W skali 1-5 daję 4+ za design i pomysłowe rozwiązanie z telefonem :)

Opublikowano

Najbardziej zaciekawiły mnie te "narośla" przy przednim kole:

mini_scooter_e_concept_1.jpg

Początkowo mślałem, że to drugi silnik czyli napęd AWD :) !!!

Niestety notka prasowa BMW mówi o jednym silniku napędzającym koło tylne. Czyżby to jakiś system odzyskiwania energii???

Opublikowano

a może po prostu taki "dizajn" :) jakoś tak nie symetrycznie by wglądało gdyby to było "normalne" kółko :P

lecz może to być faktycznie jakiś system zamontowany ;)

• 4 tygodnie później...
  • Sympatycy
Opublikowano

Hiszpański skuter elektryczny LEMev Stream - sprzedaż rusza w tym roku cena 5350 euro. Podstawowe dane: V max. 105 km/h, Moc 22 KM, moment obortowy 100nm, aku LiFePo4.

Galeria i film http://www.lemev.com/es_ES/galeria

Opublikowano

Hiszpański skuter elektryczny LEMev Stream

Ładny !scooter Może kiedyś na wakacjach gdzieś tam w świecie takiego właśnie sobie wypożyczę. !OK

Opublikowano

Naprawdę ładny.

Co prawda poskąpili na akumulatorze - ciekawe na ile da się osiągnąć zasięg deklarowany 80 km (czyli wyłącznie miejski - bez nawet podmiejskiego).

72V i 50Ah czyli 3,6kWh (na stronie zaokrąglone do 4Wh) to jednak tylko ok. 5 KM do dyspozycji przez godzinę i to "na wejściu".

Co prawda straty na przeniesieniu napędu mają szansę być nie za duże a i sprawność w szerokim zakresie obrotów pewnie fajna. ale i tak wydaje się nie za dużo.

No i z ładowaniem w broszurce coś propagandowo pojechali: standardowe ładowanie 10A 5h czyli 100% sprawności.

Pogratulować.

Ale szybka ładowarka jest jeszcze lepsza: 20A 2h - sprawność 125% !sciana

Żarty na bok - cena nie zabija. A na białym bym się chętnie przejechał. Pewnie nie raz :ph34r: