Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jeśli było to sorki ale nie znalazłem. Piszę z prośbą do bardziej zaawansowanych podróżników, którzy mają już za sobą kilkudniowe wypady na skuterach o pomoc w doborze rzeczy przydatnych i nieprzydatnych na takim wyjeździe. Do dyspozycji mamy jedynie bagażnik pod kanapą i 46-litrowy box, co znacznie ogranicza zawartość. Jedziemy w 2 osoby na tydzień w Alpy, noclegi planujemy w kwaterkach i hotelach. Chcemy trochę połazić po górach ale bez ekstremów. Z rzeczy oczywistych:

Dokumenty

- Dowód, prawko, ew. paszport, legitymacje uprawniające do zniżek

- Papiery skutera + ubezpieczenie travel assistance (np. Warta ma coś takiego w wersji 15 i 30-dniowej), kosztuje ok. 40/60 zł a oszczędza nerwy

- ksero dokumentów w osobnym miejscu

- zaświadczenie z NFZ jeśli jedziemy do krajów UE

- ubezpieczenie zdrowotne

Ubranie

- kombinezony p-deszczowe + ochraniacze na buty i rękawice + kamizelka klubowa ofcozzz :-)

- Po 1 parze spodni i butów na zmianę

- Kurtka - lepiej przewiewna z dopinaną membraną + jakiś cienki polar czy taka konkretniejsza, jesienno-wiosenna?

- Jakiś cienki polar?

- kołnierz/kominiarka

- Termobielizna dla zmarzlaków, może być ta od nart

- igła, nitka

- ...?

Gadżety

- navi w telefonie + mapa papierowa + przewodnik

- ładowarka 12V

- latarka czołówka LED

- mały plecaczek

- apteczka

- ręczniki szybkoschnące

- mały aparat foto, ew. kamerka na kask

- pasek z wewnętrzną kieszonką na zaskórniaki - super gadżet

- sztućce plastikowe - małe, lekkie, a do tyrolskiej jak znalazł

- ...?

Techniczne

- instrukcja obsługi skutera - można ściągnąć i wydrukować pdf, mniej zajmuje miejsca a jak zmoknie albo zginie to trudno

- telefon do serwisu

- szmatka do wytarcia łap, rękawiczki lateksowe

- litr oleju

- kombinerki, śrubokręt, klucz uniwersalny, multi tool

- scyzoryk/nożyk

- powertape, taśma izolacyjna

- pianka do łatania koła

- jakieś przewody elektryczne (te kable z filmu są extra)

- opaski zaciskowe "trytryki"

- bezpieczniki

- ...?

Za wszelką pomoc z góry serdeczne dzięki. Może po prostu będę uzupełniał listę w miarę napływania propozycji, innym też się przyda...

Opublikowano

scyzoryk/nozyk

powertape

pianka do latania kola

jakies przewody elektryczne (np od kompa, patrz relacja Litwa,Lotwa...)

Opublikowano

może pomocny będzie ten filmik, koleś pokazuje jak pakuje się na swoją wyprawę na Alaske.

albo to: LINK

Opublikowano

O tak, to dobre linki, choc ten telefon satelitarny... hmm, chyba sobie daruję. !holiday . Dzięki!

Opublikowano

Tak przewód Alupina mnie uratował :). żeby nie plątał się wśród bagażu można go upchnąć przy akumulatorze...

scyzoryk/nozyk

powertape

pianka do latania kola

jakies przewody elektryczne (np od kompa, patrz relacja Litwa,Lotwa...)

Opublikowano

Za wszelką pomoc z góry serdeczne dzięki. Może po prostu będę uzupełniał listę w miarę napływania propozycji, innym też się przyda...

No bezpieczników nie miałem na liście :(

Jak chcesz, to możesz kliknąć Download https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Atq0ETH-JoukdDh0TmJUbzd1OVptS1Z6MHRmTldQY2c&hl=en_US#gid=0 to taki mój plik roboczy, systematycznie 'wzbogacany' od lat w zależności od konkretnych wyjazdów, ponieważ pakuję się zawsze w ostatniej chwili :) (zasada: jak się już coś spakowało, to wykreślam; jeśli na daną wyprawę nie zabieram danej rzeczy, to też wykreślam - na koniec ma być wszystko wykreślone, wtedy wiem, że każda opcja była rozważona).

A tak przy okazji: wiedziałem, że Burgmania psu spod ogona nie wypadła, ale że już w starożytnych Pompejach ludzie się z tym afiszowali? https://docs.google.com/leaf?id=0B9q0ETH-JoukZTRkODkyY2YtZTM0Yi00YjA2LTlkNzEtYmZiYzg3MDcyYjM2&hl=en_US

Opublikowano
A tak przy okazji: wiedziałem, że Burgmania psu spod ogona nie wypadła, ale że już w starożytnych Pompejach ludzie się z tym afiszowali? https://docs.google....cyYjM2&hl=en_US

Sorry, the page (or document) you have requested is not available.

Please check the address and try again.

:)

Pzdr.

M.

Opublikowano

co zabieracie ze sobą do naprawy uszkodzonej opony? piankę do opony czy zestaw naprawczy z tymi grzybkami i nabojami?

Za pozycją nr 1 przemawia cena (w norauto cos ok 20zł) i łatwy sposób naprawy ... ale czy z czymś takim w kole będę w stanie awaryjnie przejechać np. 400km, pewnie nie (chociaż jak bym nie zalepił opony własnoręcznie to i tak obawiał bym się o bezpieczeństwo i szybko szukał oponiarza ... a może tym patentom można zaufać?). Opony naprawiane zestawami naprawczymi podobno pozwalają na dłuższe wycieczki po takiej doraźnej naprawie opony. Jakie macie doświadzenia w tym temacie?

Opublikowano

Z zestawami nie mialem do czynienia chodzi mi o te z szydlem i sznurkami, ale swojego czasu mialem do czynienia z pianka w 4oo. Zrobilem na takiej piance 240km po 100 km musialem lekko dopompowac kolo okolo 0,7 atmosfery zeszlo.

Opublikowano

Jak kupiłem skuter bez wymiany opony przejechałem pare tysi km. A że opona stara i miała ząbki postanowiłem ją wymienić. Okazało się że była zalana w środku dętką w płynie i powietrze przez ten czas nie schodziło. Teraz mam nową oponę, zrobiłem 2 tys.km i już trzy razy byłem u wulkanizatora. Teraz jak złapie kapcia to zalewam dętką w płynie.

Opublikowano

Sorry, the page (or document) you have requested is not available.

Please check the address and try again.

:P

Pzdr.

M.

Sorki, już zmieniłem na "for anyone with the link"

Download https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Atq0ETH-JoukdDh0TmJUbzd1OVptS1Z6MHRmTldQY2c&hl=en_US#gid=0

oraz https://docs.google.com/leaf?id=0B9q0ETH-JoukZTRkODkyY2YtZTM0Yi00YjA2LTlkNzEtYmZiYzg3MDcyYjM2&hl=en_US