dziadzia Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 Odgrzeje może trochę temat, natrafiłem na taki artykół; https://moto.wp.pl/kierunkowskaz-przed-rondem-nie-jest-wymagany-sad-orzekl-w-sprawie-niezdanego-egzaminu-6228302976628865a
tomekmajesty Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 Przecież to zależy od rodzaju rondaTurbinoweRondo normalne europejskie z pierwszeństwem wjazduRondo nienormalne polskie z pierwszeństwem tych co na rondzie czyli tzw ruch okrężny Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Sympatycy KriSSo Opublikowano 9 Marca 2018 Sympatycy Opublikowano 9 Marca 2018 4 godziny temu, dziadzia napisał: Odgrzeje może trochę temat, natrafiłem na taki artykół; https://moto.wp.pl/kierunkowskaz-przed-rondem-nie-jest-wymagany-sad-orzekl-w-sprawie-niezdanego-egzaminu-6228302976628865a No proszę, a takie batalie z pewnym jegomościem toczyliśmy na ten temat tu na forum. Ehhhh, szkoda gadać . Widzę, że sąd przyznał mi rację .
dziadzia Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 1 minutę temu, KriSSo napisał: No proszę, a takie batalie z pewnym jegomościem toczyliśmy na ten temat tu na forum. Ehhhh, szkoda gadać . Widzę, że sąd przyznał mi rację . Dokładnie Krzysiu jak piszesz, chciałem tam wkleić te info tylko nie mogłem tego poszukać. No cóż taki ze mnie gamoń hi hi
Lucjan73 Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 Jak mawia klasyk "sąd sądem a sprawiedluwosć..." ja tam przed wjazdem na rondo daje znać w którym kierunku mam zamiar jechać. Córka która właśnie chodzi na kurs uświadamia mnie że to błąd. Ja z doświadczenia twierdzę że nie zaszkodzi zasygnalizować swoje zamiary, przecież niewiadomo z kim mamy doczynienia na drodze.
Poohatek Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 Jako, że ja niedawno zdałem prawo jazdy na motocykl to powiem, że o ile jadąc samochodem sygnalizuję przed wjazdem na rondo chęć skrętu w prawo to nie sygnalizuję skrętu w lewo. Aczkolwiek mój instruktor mawiał, że jadąc motocyklem gdzie z puszką przy zderzeniu nie mamy raczej szans, warto sygnalizować to, że kontynuujemy jazdę po rondzie, bo nie wiadomo co kierowca puszki zrobi. Może wjechać na rondo, bo pomyśli, że będziemy zjeżdzać i kłopot gotowy. A mając włączony kierunkowskaz lewy i jadąc po rondzie mamy większe szanse, że zostanie to zauważone. Ile jest w tym prawdy a ile teorii wyssanej z palca to nie wiem. I mam nadzieję nie dowiedzieć się nigdy. Czego Wam również życzę.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 9 Marca 2018 Użytkownicy+ Opublikowano 9 Marca 2018 1 godzinę temu, Lucjan73 napisał: Jak mawia klasyk "sąd sądem a sprawiedluwosć..." ja tam przed wjazdem na rondo daje znać w którym kierunku mam zamiar jechać. ......... Ma to sens (a nawet chyba jest konieczne) na malutkich rondach, których się w ostatnim czasie namnożyło w małych miasteczkach ale tylko przy pierwszym zjeździe, czyli skręcie w prawo.
JER2Y Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 No cóż, w polskim prawie nie ma precedensów, ten sąd wydał taki wyrok a inny sąd wyda wyrok zgoła odmienny, nie ma się co podniecać.
1912michał Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 17 godzin temu, JER2Y napisał: No cóż, w polskim prawie nie ma precedensów, ten sąd wydał taki wyrok a inny sąd wyda wyrok zgoła odmienny Pełna zgoda co do precedensu, ale jeśli nasza sytuacja będzie podobna, to pamiętaj że wszystkie ręce na pokład i np podstawiasz pod nos biegłemu lub sędziemu gotowe rozwiązanie.
JER2Y Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 Michale, w identycznych sprawach dwa różne sądy potrafiły wydać dwa różne - czytaj sprzeczne - wyroki, wszystko zgodnie z prawem (przerabiam to obecnie w zakresie wspólnoty mieszkaniowej). Chcesz konkret? Na przykład - czy gromadzony fundusz remontowy można przeznaczyć na inwestycje? ileś wyroków jest na tak ileś na nie - żadnej reguły. Każda ustawa stwarza jakieś pole do interpretacji i ten "kawałek pola" często decyduje. Powtarzam, jeden wyrok nic nie znaczy tak samo jak dwa, pięć, i piętnaście bo dwudziesty może być inny. Sąd oczywiście może wziąć pod uwagę inne wyroki ale nie musi.
papcioch Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 A wracając do meritum to osobiście przed wjazdem na rondo nic nie sygnalizuję, bo zgodnie z KRD mogę skręcić tylko w jedną stronę, a na tych mrugających lewym kierunkiem to bardzo uważam, bo za cholerę nie wiadomo gdzie pojadą i czy aby zdążą zmienić kierunek przed zjazdem o ile od razu nie pojadą pod prąd . No chyba, że jest to rondo zrobione ze zwykłego skrzyżowania (przez namalowanie kółka na środku) a ja zjeżdżam zaraz po wjechaniu to mrugam w prawo. Oczywiście w przypadku ruchu prawostronnego .
Corleone Opublikowano 19 Marca 2018 Opublikowano 19 Marca 2018 Wg mnie żadne przepisy się nie zmieniły. Sygnalizowanie zmiany kierunku ruchu jest obowiazkowe od zawsze, czy to na klasycznym skrzyżowaniu, czy na tym z ruchem okrężnym, więc skręcając na rondzie w lewo powinniśmy zawsze użyć lewego kierunkowskazu wjeżdżając na rondo a prawego opuszczając skrzyżowanie...Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
pawelecm Opublikowano 19 Marca 2018 Opublikowano 19 Marca 2018 Na rondzie (skrzyżowaniu o ruchu okrężnym) nie można skręcać w lewo, można tylko w prawo(zjazdy są tylko w prawo). Nie ma sensu sygnalizować zmiany kierunku ruchu na rondzie, bo ten jest cały czas taki sam - okrężny Trzeba natomiast jak na każdym skrzyżowaniu sygnalizować zmianę pasa ruchu i oczywiście zjazd z ronda - co jest konsekwencją opuszczenia pasa ruchu okrężnego na rondzie. Używanie lewego kierunkowskazu na rondach wielopasmowych w celu pokazania innym że chce się skręcić w lewo , to proszenie się o kłopoty, bo ktoś może to wziąć za zamiar zmiany pasa z prawego na lewy... Tylko na bardzo małych rondach używanie lewego kierunkowskazu przed wjazdem na rondo ma sens (nie jest obowiązkowe). W Kielcach na ten przykład jest dużo rond dwupasmowych i jakbym robił jak piszesz, to blacharza odwiedzał bym kilka razy w roku(mówię o jeździe puszką). Dla przykładu w Kielcach nie było i z tego co wiem, nie ma w szkołach jazdy wbijania w głowy kursantów używania lewego kierunkowskazu przed dojazdem do ronda. Uczyli za to (mam nadzieję, że dalej tak uczą), że jak się zjeżdża z ronda na pierwszym lub drugim zjeździe to powinno się zajmować prawy pas przed wjazdem na rondo, a jak zjeżdża się na dalszych to przed rondem powinno się zająć lewy pas i poruszać się tym pasem po rondzie aż do poprzedzającego nasz zjazd zjazdu, następnie po minięciu tego zjazdu lewym pasem należy zmienić pas na prawy i opuścić rondo na zaplanowanym zjeździe z prawego już pasa. Tak mnie nauczyli i tak jeżdżę, moim zdaniem jest to najbezpieczniejsze poruszanie się po rondzie i bez blokowania prawego pasa. Sprawa nie dotyczy rond turbinowych, tu wiadomo, pasy same prowadzą.
Corleone Opublikowano 19 Marca 2018 Opublikowano 19 Marca 2018 To chyba wyczerpuje temat, chociaż ja i tak używam tego lewego kierunku na klasycznych rondach (nie turbinowych) do dwóch pasów ruchu.http://moto.pl/MotoPL/7,88389,22959394,instrukcja-obslugi-ronda-czyli-kto-ma-pierwszenstwo-i-czy-trzeba.htmlWysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
_NAVIGATOR_ Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 ja w tym temacie mam dowody na to ze warto sygnalizowac przed wjazdem na rondo migaczem zamiar skrętu na tym skrzyzowaniu w lewo ..... pamietajmy ze to tylko jedno z rodzajow skrzyzowan ...czyli rondo ( skrzyzowanie o ruchu okręznym ) a przepisy mowią wyraznie ze zamiar skrętu nalezy przed kazdym skrzyzowaniem sygnalizowac za wczasu i wyraznie , dowodowo moge pokazac ze mam rację jedynie w realnym zyciu na rondzie i chętnie się pofatyguję na najblizsze rondo i wyjasnię o co chodzi .....ma to wiele wspolnego z przsepustowscią skrzyzowań ....a tym samym z rozmiarem korków Chociaż tyle dobrze ze nie zakazuje sie przed wjazdem na rondo uzywania kierunkowskazów ...jest napisane ze NIE TRZEBA lewego kierunku włączać przed wjazdem na rondo. .
dziadzia Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 8 minut temu, _NAVIGATOR_ napisał: jest napisane ze NIE TRZEBA lewego kierunku włączać przed wjazdem na rondo. . Moim zdaniem przy prawostronnym ruchu nie ma innej możliwości skrętu na rondzie jak tylko w lewo, i późnie w/g mnie powinno się zasygnalizować którym zjazdem chcę wyjechać z ronda, tak że jeśli wjeżdżasz na rondo to każdy wie że jedziesz w lewo bo nie ma innej możliwości, nooo możliwość jest tylko że konsekwencje mogą być czasami opłakane
_NAVIGATOR_ Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 na rondzie jedziemy w prawo , albo prosto , albo w lewo , jak na kazdym innym skrzyzowaniu , i tak samo jak na kazdym innym skrzyzowaniu moim zdaniem ktore moge udowodnic , powinno sie zawsze za wczasu wlaczyc kierunkowskaz w przypadku gdy chcemy jechac w prawo czy w lewo .....jednyną sytuacja ze nie wlączamy kierunkowksazu przed wjazdem na rodno ...tak jak na innego typu skrzyzowaniach nie wlączamy zadnego kierunku ..jak jedziemy prosto Nie wiem co tu jeszcze dyskutowac , ale na serio proponuję na jakims malym rondzie we dwoch motocyklistow przetestowac rozne opcje sytuacji na rondzie , naprzyklad wieczorem przy małym ruchu i sprawdzic
Klaud Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 8 minut temu, _NAVIGATOR_ napisał: na rondzie jedziemy w prawo , albo prosto , albo w lewo , jak na kazdym innym skrzyzowaniu , i tak samo jak na kazdym innym skrzyzowaniu moim zdaniem ktore moge udowodnic , powinno sie zawsze za wczasu wlaczyc kierunkowskaz w przypadku gdy chcemy jechac w prawo czy w lewo .....jednyną sytuacja ze nie wlączamy kierunkowksazu przed wjazdem na rodno ...tak jak na innego typu skrzyzowaniach nie wlączamy zadnego kierunku ..jak jedziemy prosto Nie wiem co tu jeszcze dyskutowac , ale na serio proponuję na jakims malym rondzie we dwoch motocyklistow przetestowac rozne opcje sytuacji na rondzie , naprzyklad wieczorem przy małym ruchu i sprawdzic No nie mogę, super Tak się zastanawiam, czy nie wyjdę na ciołka, że to tania podpucha... Ale może nie, co mi tam - napiszę Navigator, próbować można wszystkiego, np. można sprawdzić, czy da się zmienić pas na prostej jezdni bez kierunkowskazów. Podejrzewam, że się da Tylko ten post jest bardziej o tym, co jest wymagane, a co nie. Rondo, jak już parę osób przede mną opisywało, to skrzyżowanie z drogą tylko z prawej strony. Więc w lewo skręcić się nie da. Oczywiście łatwiej to zrozumieć na dużych, wielopasmowych rondach, tam też będziesz musiał użyć kierunkowskazu lewego, jeśli Ci się zamarzy zmienić pas z prawego na środkowy, czy któryś tam z kolei lewy, o ile inne znaki tego nie bronią. Natomiast jeśli nie analizujemy aspektu prawnego, to osobiście też dość często daję kierunek lewy, bo wg wykładni dotychczasowych nie jest on konieczny, ale nie jest też zabroniony.
Ananakofana Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 sorry, ale na tych co wjeżdżają na rondo z lewym kierunkiem mam podwojoną czujność bo nie wiadomo co chodzi im po głowie, skoro wjeżdżając na rondo skręca się w prawo i chcąc nie chcąc zjeżdża się z ronda zawsze w prawo, gdzie tu potrzebny lewy kierunek? no chyba że zmieniasz pas na rondzie na bardziej wew. mam pytanie do używających lewego kierunku, jeśli oznakowane rondo miało by 1km średnicy, dalej używalibyście lewego?
Klubowicze SzymonSeptic Opublikowano 29 Marca 2018 Klubowicze Opublikowano 29 Marca 2018 11 minut temu, Ananakofana napisał: sorry, ale na tych co wjeżdżają na rondo z lewym kierunkiem mam podwojoną czujność bo nie wiadomo co chodzi im po głowie Dokładnie tak samo reaguję ,jak widzę typa z lewym kierunkiem przed rondem
MISIEK Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 4 minuty temu, Ananakofana napisał: chcąc nie chcąc zjeżdża się z ronda zawsze w prawo, gdzie tu potrzebny lewy kierunek? no chyba że zmieniasz pas na rondzie na bardziej wew. mam pytanie do używających lewego kierunku, jeśli oznakowane rondo miało by 1km średnicy, dalej używalibyście lewego? I tym obrazowym podsumowaniem, tak naprawdę można byłoby zamknąć ten wątek. Kolega trafnie podsumował: trzeba mieć dodatkową czujność na tych co włączają lewy kierunek - bo nie wiadomo o co im chodzi .! Czas się nauczyć i go nie włączać, chyba że chce się zasygnalizować zmianę pasa ruchu na wewnętrzny. Natomiast przed zjazdem z ronda trzeba zasygnaliziwać ten manewr prawym kierunkowskazem. Pozostaje życzyć miłej jazdy na rondach.
Klaud Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 56 minut temu, Ananakofana napisał: [mam pytanie do używających lewego kierunku, jeśli oznakowane rondo miało by 1km średnicy, dalej używalibyście lewego?] Niekoniecznie, tak jak pisałem - obowiązkowy jest prawy, przed zjazdem. I za brak tego bym karał. A lewego - osobiście najczęściej używam, ale też najczęściej objeżdżam ronda lewym pasem, bo jest szybszy, więc nikomu zmyłki z prawego nie robię A przy okazji - np w Hiszpanii standardem jest, że kierunek lewy masz włączony cały czas, jak wyprzedzasz, nawet na długiej prostej autostradzie. A po zakończeniu - wrzucasz prawy i wracasz na pas prawy
Klubowicze DaniL Opublikowano 29 Marca 2018 Klubowicze Opublikowano 29 Marca 2018 Godzinę temu, Ananakofana napisał: mam pytanie do używających lewego kierunku, jeśli oznakowane rondo miało by 1km średnicy, dalej używalibyście lewego? A pokaż mi gdzie jest takie rondo, bo bardzo jestem ciekaw (oczywiście oznakowane rondo)?
Klaud Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Godzinę temu, Ananakofana napisał: tak na marginesie: to na zdjęciu chyba z Malezji to raczej nie rondo - o ile przyjmiemy za pewnik, że na rondzie zjeżdża się w jedną stronę (czyli w prawo w ruchu prawostronnym, a w lewo - lewostronnym), bo widać też uliczki w głąb tej wysepki Więc akurat na tego typu skrzyżowaniu lewy kierunek mógłby wprowadzić zamieszanie rzeczywiście. PS Oczywiście jeśli to Malezja, to ruch lewostronny i wszystko na odwrót, ale co do meritum problem obu kierunkowskazów pozostaje
Ananakofana Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 widzę, że niektórzy czepiają się szczegółów ok, więc z naszego podwórka rondo w Głogowie, przy wjeździe na niego potrzebny byłby tu lewy kierunek jak świni siodło! https://www.google.pl/maps/@51.6632295,16.0880824,3a,75y,246.55h,86.42t/data=!3m6!1e1!3m4!1sLZ2xYYxquvvI7v_aJnKl9w!2e0!7i13312!8i6656
Rekomendowane odpowiedzi