Goły Opublikowano 30 Maja 2011 Opublikowano 30 Maja 2011 Witam . Przeglądając w zimie temat imprez i podróży znalazłem fajny opis pobytu kolegi Madeja na Krecie . Ten post naprawdę pobudzał chęci na podobna eskapadę . W maju wybrałem się na krótkie wakacje na Fuertaventurę - mniej popularną wśród turystów jedną z wysp kanaryjskich . Po przylocie i kilku dniach leżenia na słońcu wybrałem się w poszukiwaniu wypożyczalni skuterów . Co dziwne od początku pobytu nie widziałem żadnego 2oo , nie wspominając o Maxi . Znalazłem takową - http://www.fuerteventurarides.com/ ale rzut oka na cennik wyjaśnił po części dlaczego ich nie spotkałem . Wynajem skutera na dobę jest 10 Euro droższe niż nowego Yarisa z klimatyzacją . Ok rozumiem że turyści wolą samochody ale miejscowi ?? Przecież pogoda jest tam idealna na 2oo . cały rok temperatura 18-30 st C i ok 5 dni deszczu rocznie . Ze względu na naciski rodzinne wynająłem samochód i następnego dnia pojechaliśmy zwiedzać wyspę , przy okazji szukając Maxi lub przyczyn ich braku na wyspie . Miejscem od którego zaczeliśmy zwiedzanie było Puerto del Rosario - stolica Fuerty , port promowy i centrum administracyjne wyspy . Będąc w centrum przechodziliśmy obok posterunku policji i.. BINGO Po krótkiej rozmowie z policjantem udało mi się przymierzyć do tego wspaniałego sprzętu Swoją drogą to tak wyposażonym maxi liczył bym się na mieście . Udało mi się w przelocie złowić inne policyjne sprzęty w akcji , lecz prywatnych pojazdów jak na lekarstwo . wyjątek potwierdzający regułę - klasyczny Piaggio Beverly W czasie wyjazdów zrozumiałem dlaczego jednoślady są tak mało popularne : Sieć drogowa na wyspie nie jest szczególnie rozwinięta a niespecjalny tłok na drogach oraz cena benzyny ( 1 Euro za litr ) sprzyjają poruszaniu się samochodami . Widocznie wyspiarze są wygodni . My wybraliśmy sie na objazd wyspy zaczynając od górzystej środkowej części , okolice starej stolicy Antigua punkt widokowy z którego w pogodny dzień można zobaczyc całą wyspę Przez drogi pełne serpentyn czarne plaże południowo zachodniej części wyspy , , Aż po Moro Jable - wielki kurort na południu z 20 km białych plaż Tu natrafiłem na maxi w wydaniu Straży Miejskiej i jeszcze kilka niedobitków różnej maści ale nie zdążyłem ich uwiecznić . Z punktu widzenia MAxi maniaka wyspa jest naprawdę warta zwiedzenia , drogi są mało uczęszczane , wysokiej jakości i naprawdę bardzo malownicze . , Nam udało się zobaczyć raptem 25 % atrakcji wyspy więc liczę że kiedyś wrócę tam i już na skuterze objadę nie tylko fuertę ale dzięki tanim przeprawom promowym także Gran Canarie i Teneryfę . Niestety muszę zaczekać aż mój Młody podrośnie , tak żeby mógł ze mną pojechać . Ale pomarzyć można . Pozdrawiam 2
Klubowicze Piootr Opublikowano 31 Maja 2011 Klubowicze Opublikowano 31 Maja 2011 Super relacja. Lecę tam z rodzinką 24 czerwca 2011 na 2 tygodnie. Mamy w planach wycieczkę na sąsiednią wyspę Lanzarotte. Ja postaram się poszukać wypożyczlni !scooter - może w pełni sezonu coś znajdę.
GrzechoCnik Opublikowano 31 Maja 2011 Opublikowano 31 Maja 2011 Extra opowiastka kraszona suto fajnymi fotami. Widoki świetne, to nic że z 4oo. Pomarzyć można...
Jurek_mwo Opublikowano 31 Maja 2011 Opublikowano 31 Maja 2011 Pozazdrościc pięknych widoków oraz,słonca !placz Swietna relacja i fotki
madej Opublikowano 1 Czerwca 2011 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Popatrz kolego Goly jak to sie mozna wzajemnie inspirowac Piszesz ze Kreta pobudzila Twoja chec na eskapade ,a mi Twoja wyprawa podsuwa w glowie chytry plan Bardzo fajny wypad ,super zdjecia,widoki przednie i jeszcze namiar na wypozyczalnie .Ja bym bral tego osiolka i w gory http://www.fuerteventurarides.com/Bbone.htm Nawet niewiedzialem ze daelim robi takiego skuta,przeciez to prawie honda ruckus Ceny faktycznie za wypozyczenie troszke duze ale w sumie za wszystkie rzeczy mozna zaplacic a wrazen ,widokow , wspomnien za zadne pieniadze niekupisz , A i jeszcze to malowanie jamajki,chyba sobie takie sprawie Gratki z udanego wypadu i dzieki za nowy pomysl !V pozdr
boochos Opublikowano 1 Czerwca 2011 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Super relacja. Lecę tam z rodzinką 24 czerwca 2011 na 2 tygodnie. Mamy w planach wycieczkę na sąsiednią wyspę Lanzarotte. Ja postaram się poszukać wypożyczlni !scooter - może w pełni sezonu coś znajdę. hej. A do jakiego hotelu lecicie? Ja wybieram się do Elba Carlota od 04.07. też z rodzinką na 2 tygodnie - może do tego? Pozdrawiam. P.S. Miałem nadzieje na wypożyczenie skuta lub moto na wyspie - jeśli znajdziesz jakąś wypożyczlnię wrzuć namiar...
Goły Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2011 hej. A do jakiego hotelu lecicie? Ja wybieram się do Elba Carlota od 04.07. też z rodzinką na 2 tygodnie - może do tego? Pozdrawiam. P.S. Miałem nadzieje na wypożyczenie skuta lub moto na wyspie - jeśli znajdziesz jakąś wypożyczlnię wrzuć namiar... Witaj Kolego . Ja byłem w hotelu Elba Sara w Caleta de fuste . Elba Carlota był zaraz koło naszego hotelu a właśnie w Caleta jest wypożyczalnia http://www.fuerteventurarides.com/Contact%20information.htm zobacz na mapkę . Miłego pobytu , kupcie przed wyjazdem przewodnik pascala i w drogę !scooter
Klubowicze Piootr Opublikowano 1 Czerwca 2011 Klubowicze Opublikowano 1 Czerwca 2011 hej. A do jakiego hotelu lecicie? Ja wybieram się do Elba Carlota od 04.07. też z rodzinką na 2 tygodnie - może do tego? Pozdrawiam. P.S. Miałem nadzieje na wypożyczenie skuta lub moto na wyspie - jeśli znajdziesz jakąś wypożyczlnię wrzuć namiar... Lecimy do Barcello el Castillo. To jest sznurek do tego miejsca http://www.barcelo.com/BarceloHotels/en-GB/Hotels/Spain/CanaryIslandsFuerteventura/ClubElCastillo/Home.htm My wracamy 8.07, a Wy przylatujecie 4.07 - mamy kilka dni ana zakładkę. Może warto coś zaplanować...
boochos Opublikowano 13 Czerwca 2011 Opublikowano 13 Czerwca 2011 - mamy kilka dni ana zakładkę. Może warto coś zaplanować... super! - zwłaszcza, że Wy będziecie już doświadczonymi "tubylcami" znającymi teren itp. ja będę pod mobilem żony 505 047 045 - daj jakiś namiar jeśli możesz - może będzie zniżka w wypożyczalni na 2 !scooter
Klubowicze Piootr Opublikowano 14 Lipca 2011 Klubowicze Opublikowano 14 Lipca 2011 super! - zwłaszcza, że Wy będziecie już doświadczonymi "tubylcami" znającymi teren itp. ja będę pod mobilem żony 505 047 045 - daj jakiś namiar jeśli możesz - może będzie zniżka w wypożyczalni na 2 !scooter Niestety nie skontaktowałem się, bo.... nie zabrałem ze sobą na wyjazd elektroniki. Chciałem się trochę odciąć od mediów i odpocząć. Mam nadzieję, że macie fajne wakacje. My wróciliśmy bardzo zadowoleni.
boochos Opublikowano 20 Lipca 2011 Opublikowano 20 Lipca 2011 Hej. Właśnie wróciliśmy. Mieliśmy szczęście - trafiliśmy w super pogodę Odkryłem też dlaczego jest tak mało 2oo - moim zdaniem jest to silny wiatr, który wciąż jest na wyspie. Co prawda wspaniale chłodzi żar lejący się z nieba ale jednocześnie może przeszkadzać w poruszaniu się na moto. Chcąc zwiedzić wyspę wypożyczyliśmy pojazd, który motocyklem nie jest ale pozwala oddychać świeżym powietrzem !OK Ogólnie wyspa to skała-pustynia, jedynie przy hotelach trochę bardziej zielono - z okazji sztucznego nawodnienia. Typowa roślinność i krajobraz Fuertaventura: Oczywiście sam ocean + wiatr również podnosi walory wizualne w czasie spacerów: W czasie gdy ja byłem siłą napędową wózka, w którym ucinała sobie drzemkę moja młodsza córka, widziałem kilka skuterów. Zaczynając od 50cm - przy plaży A kończąc na Kymco Grand Dink 125 - z bardzo ciekawą - "chopperowską" naklejką na owiewce !w00t . Wrażenia po powrocie - wypoczynek tutaj jest bardzo fajny !OK ale życie na stałe musi być męczące i ...nudne !yawn no i potem wszędzie widzi się już wiatraki atakujące z każdej strony
emge Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Fajne widoczki, Majka policyjna rządzi.
GrzechoCnik Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Jak byś podczepił wózek do 50tki to byś miał komplecik jak znalazł. I praktyczny i wizualny !YES A fotki ciekawe. Dobrze że pogodę mieliście ładną.
Klubowicze Piootr Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Klubowicze Opublikowano 7 Sierpnia 2011 zapomniałem dodać, że bardzo popularne tam sa takie oto jeździdełka.
Rekomendowane odpowiedzi