Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Pierwszy Maxi - Pomoc w wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zdecydowałem się tego lata na pierwsze moto i będzie to Maxi i dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze. Mam ok 182 cm wzrostu i ważę 67kg, raczej rzadko będę jeździł z pasażerem, choć może się zdarzyć. Ogólnie to szukam czegoś zwinnego na miasto (może być krótkie :rolleyes: i bez powierzchni bagażowej - nie zależy mi na kufrach - na jeden kask starczy) i tak w pierwszej kolejności wybór padł na X-maxa 250 vs Suzuki Burgman 200 (do pojemności podchodzę z pokorą) - budżet jaki zakładam na sam moto to ok 8-8,5k a może na jakiś inny model zwrócić uwagę?

Opublikowano

Witam, zdecydowałem się tego lata na pierwsze moto i będzie to Maxi i dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze. Mam ok 182 cm wzrostu i ważę 67kg, raczej rzadko będę jeździł z pasażerem, choć może się zdarzyć. Ogólnie to szukam czegoś zwinnego na miasto (może być krótkie :) i bez powierzchni bagażowej - nie zależy mi na kufrach - na jeden kask starczy) i tak w pierwszej kolejności wybór padł na X-maxa 250 vs Suzuki Burgman 200 (do pojemności podchodzę z pokorą) - budżet jaki zakładam na sam moto to ok 8-8,5k a może na jakiś inny model zwrócić uwagę?

W tym przedziale cenowym aby być spokojnym o stan techniczny pojazdu polecam kymco dink 200. Skutery które wymieniles w tym przedziale cenowym bedą wymagały doinwestowania ok 1000-2000 zł aby mozna było nimi przynajmniej z sezon pojedzić bez niespodzianki w trasie.

Opublikowano

Cześć,

Xmax i B200 to fajny wybór - tym bardziej, że możesz mieć w miarę "świeży" rocznik i wygodne moto.

Jeżeli potrzebujesz skuter głównie do miasta, zainteresuj się jeszcze Hondą SH (wiem że nie taka ładna, ale na pewno skuteczniejsza w mieście).

Wystarczy zresztą poczytać testy, albo zobaczyć co kupują we Włoszech do tych celów (Honda SH od lat na pierwszym miejscu). Oni mają dużo większe doświadczenie w skuterach niż my - a warto podglądać tych z większym doświadczeniem - po co uczyć się na własnych błędach :).

Powodzenia w poszukiwaniach :)

Opublikowano

X-maxa niestety nie testowalem, ale Burgmana 200 jak najbardziej :) : KLIK

PS. Acha, mam 1,84m wrostu i waze ok. 90 kg.

Opublikowano

Faktycznie hondzianka SH ma szansę być dość młoda w tej cenie (zwłaszcza 150tka). A kwestia estetyki jest oczywiście indywidualna - na pewno koła ma niemal "dedykowane" do warszawskich nawierzchni.

Oczywiście trudno, żebym nie pozachwalał X-maxa (wzrost o 1cm więcej, waga tak ze dwa razy :) ) , z tym że tu pewnie za 8-8,5 będzie to sprzęt ciut starszy. Jeśli pomysł na kwotę nie wynika z "obiektywnych uwarunkowań" tylko z luźniejszych przemyśleń spójrz na sprzęta ucientej (z dobrych rąk + wiarygodna historia itd) NADUŚ

Pozdrawiam,

Opublikowano

Burgman bedzie nowszy za ta kase i ma wiecej miejsca na nogi od X-Maxa (typowo stolkowa pozycja) oba maja swietne osiagi ktore przy malej masie pojazdu daja frajde z jazdy- osobiscie na Burku jest mi wygodniej ale Yamaha lepiej wykonana ,cos za cos.

Mozna jeszcze poszukac Majesty 250 po lifcie i stac sie posiadaczem ,,pelnowymiarowego MAXI :)

robix

Opublikowano

Jestem po lekturze obydwu testów z burgmanii :) tak trochę Xmax chyba lepiej wypadł :) aczkolwiek sądzę, że czy suzuki czy yamaha to i tak będzie dobry wybór. Natomiast co do budżetu to nie chcę oszczędzać bo mam w sumie ok 10 tys. odłożone ale myślałem, że w niższym przedziale się zmieszczę :lol: co do hondy SH to kompletnie mi nie podchodzi.

Opublikowano

W tym przedziale cenowym aby być spokojnym o stan techniczny pojazdu polecam kymco dink 200. Skutery które wymieniles w tym przedziale cenowym bedą wymagały doinwestowania ok 1000-2000 zł aby mozna było nimi przynajmniej z sezon pojedzić bez niespodzianki w trasie.

Czemu od razu zakładasz, że będzie musiał dołożyć? Nawet kwotę już znasz - dobre :)

Kolega kupuje skuter nowszy od mojego, a nawet ręką nie kiwnąłem przy swoim przez półtora sezonu. Na dodatek sprowadzany mam, ale ktoś sam na nim przyjechał, więc sobie tam wybrał. Nie ma co od razu zakładać czarnej wersji :)

Do karni sugerowałbym się jednak przestrzenią załadunkową. Wiem, że tylko po mieście. To tak jak ja. Przychodzi jesień i musisz założyć ubranie, a po południu jest ciepło i nie ma go gdzie schować. Potem coraz zimniej i dochodzi podpinka. Trzeba czymś zabrać ubranie na przebranie się. Nie wszędzie wytrzymasz w grubych ciuchach. Bagażnika szybko zabraknie i zaczniesz myśleć o kuferku :lol:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, po małej przerwie udało mi się wyrwać burgmana 200, szukam jakiś blokad i mogę wstawić do garażu :)

pozdrawiam

Opublikowano

Napisz jak wrazenia z jazdy tym Burkiem 200? Moim zdaniem dobry wybor na 1 maxi i do miasta, bo lekki ,pakowny (zakupy:) oraz bardzo dynamiczny z tym silnikiem.

robix

Opublikowano

Gratulacje. Niech dzielnie i bezpiecznie służy.

Wstawiaj sprzęt do garażu ... i do swojego opisu z lewej: NADUŚ

Pozdrawiam,

Opublikowano

Gratulacje i niech śmiga!

Opublikowano

Przebrnąłem przez Wydział Komunikacji whist skuter stoi już w garażu ;) Pierwsze wrażenia są naprawdę pozytywne, choć dopiero w weekend wyprowadzę go na dłuższą trasę :P