stapoz Opublikowano 28 Maja 2011 Opublikowano 28 Maja 2011 Poszukuję następcy AA500 2002. Nie żebym miał zastrzeżenia - po prostu jeżdżę nim już 3 lata i nie bawi mnie już tak jak na początku. Niedawno, po krótkiej selekcji, wybór padł na Burgmana K7 400. Dzisiaj udało mi się potestować trzy różne sztuki z roczników 2006-2007. Jeśli chodzi o wygląd to jest nieźle - prezentuje się nowocześnie zarówno z przodu jak i z tyłu. Zegary - super. Pojemność załadunkowa - taka sobie - nie jest najgorzej - ale kufer to 'must have'. Co mi się podobało to b. niskie siedzisko, które znacząco ułatwia manewrowanie. Także jazda w zakrętach jest pewniejsza. To tyle jeśli chodzi o zalety - co mnie rozczarowało? Silnik. Dźwięk jest trochę jak z 250 - miękki i 'bez stylu'. Takie prykanie. Najbardziej rozczarował mnie start - nie dość, że zaczyna 'brać' od 3000 obr/min to jeszcze robi to gorzej od mojej-byłej Majesty 250. Przyspiesza miękko i słabo (jak na 400). Przy ok. 40km/h jest już OK. Żwawo reaguje na przyspieszenia. W ogóle miałem wrażenie, że Burgman jest trochę 'gumowaty'. Zarówno w układzie kierowniczym jak i w przeniesieniu napędu. Mi brakowało bezpośredniości. Oczywiście porównuję do mojej AA500, która zaczyna 'brać' od ledwie wyczuwalnego zwiększenia obrotów. Biorę też pod uwagę różnicę w pojemności. To takie wrażenia na gorąco - K7 odpadł - przesiadka z AA500 na K7 równała by się cofnięcie w komforcie jazdy - a miałem nadzieję, że 4 letni skuter okaże się lepszy niż 9 letni. Oczywiście wrażenia oparte na przetestowaniu 3 różnych egzemplarzy. A jak pomyślę, że za swoją Aprilię dostałbym ok 6000zł, podczas gdy K7 kosztowałby mnie ok. 11.000zł - to wątpliwości nie mam żadnych Jutro jadę zobaczyć SW400 z roczników podobnych jak K7 !scooter
Gość Bartheez5 Opublikowano 28 Maja 2011 Opublikowano 28 Maja 2011 ,,Stapoz,, jeśli myślisz o ,,ZACNEJ,, Przetestuj jak masz możliwość sw 600 , a .....Będziesz Pan Zadowolony......
stapoz Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Opublikowano 28 Maja 2011 No właśnie chciałbym uniknąć "ciągłego upgradu w górę". Jeżdżę wyłącznie w mieście i wolałbym coś z klasy 400-500 - ze względu na łatwość manewrowania i wystarczające osiągi... Aaa, i jeszcze mi się przypomniało, że w K7 zauważyłem drganie szyby-owiewki przy większym wietrze, nie było to uciążliwe ale dość dziwne - fakt, że szyba jest wielgachna i pewnie to z tego wynika. U mnie jest mniejsza i grubsza/sztywniejsza ale za to nie osłania dobrze przy dużych prędkościach...
Mussol Opublikowano 28 Maja 2011 Opublikowano 28 Maja 2011 W dniu 28.05.2011 o 19:56, stapoz napisał(a): No właśnie chciałbym uniknąć "ciągłego upgradu w górę". Jeżdżę wyłącznie w mieście i wolałbym coś z klasy 400-500 - ze względu na łatwość manewrowania i wystarczające osiągi... Aaa, i jeszcze mi się przypomniało, że w K7 zauważyłem drganie szyby-owiewki przy większym wietrze, nie było to uciążliwe ale dość dziwne - fakt, że szyba jest wielgachna i pewnie to z tego wynika. U mnie jest mniejsza i grubsza/sztywniejsza ale za to nie osłania dobrze przy dużych prędkościach... to może T-max?
T-Rex Opublikowano 28 Maja 2011 Opublikowano 28 Maja 2011 Do miasta nie widzę potrzeby kupować skutera z pojemnością 400-500. 250 w zupełności wystarcza i ma lepszy start od 400. Może stąd te testowane Burgmany takie gumowate? Ja chciałbym kupić większy, ale na trasę. Nie sprzedam jednak swojej 250-tki, bo na miasto idealna. Wiem, że dwa sprzęty nie każdemu pasują, ale wolałbym te 5-6tys wziąć z rat niż go sprzedać. Ciężko byłoby się przeciskać w korkach.
stapoz Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Opublikowano 29 Maja 2011 Dzisiaj oglądałem 2 x SW400 z 2009. Co dwa cylindry to nie jeden Start - lepszy od mojej 500 (że o Burgmanie nie wspomnę). Kultura pracy silnika wyższa - chodzi równiej - zapala w ułamku sekundy. W czasie jazdy przyspieszenie też niezłe. Sprzęgło zaczyna brać przy nieco ponad 2000 obr/min, więc znacznie szybciej niż w Burgmanie (ale później niż u mnie). Myślę, że to najlepszy wybór wsród 400-500 za ok 8-12 tys. Hamulce też bardziej przewidywalne i bardziej skuteczne niż w Burgmanie. Siedzisko, podobnie jak w Burgmanie, bardzo nisko co ułatwia manewrowanie. Jednym słowem polecam !scooter
Klubowicze fundi600 Opublikowano 29 Maja 2011 Klubowicze Opublikowano 29 Maja 2011 No to teraz jeszcze powinieneś przymierzyć się do Tmaxa i będziesz miał pełen obraz czym chcesz jeździć
gkrz Opublikowano 30 Maja 2011 Opublikowano 30 Maja 2011 Dla mnie temat bardzo interesujący, bo pewnie w przyszłości stanę przed podobnym dylematem. Myślę że ciężko będzie znaleźć który będzie miał zalety AA500, i do tego uzupełniał jej "niedomagania" ( jakie ??, sam nie wiem). Do śmigania w koło komina w zupełności wystarcza 250-tka. Ale po co 250 skoro ona pali tyle samo co AA500. Ciężar i rozmiar, to jedyny argument. ( nawiasem mówiąc dość poważny, ale czy różnica ok 30kg jest taka wielka) Gdybym teraz miał na coś wymienić to przymierzył bym się do T-Maxa, YP400 albo suzuki 650. Powodzenia w poszukiwaniach. Będę obserwował.
stapoz Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Opublikowano 30 Maja 2011 Ja myślę, że z 500 nie ma już powrotu do 250. 400 tak ale 250 to za duży szok doznaniowy !yeah - między innymi dlatego nie chcę za szybko zmieniać pojemności w górę, bo za chwilę mogę uznać, że "bez litra nie ma jazdy" - jak twierdzą niektórzy właściciele szlifierek... Wprawdzie w Niemczech i Włoszech jeździłem 125 i zupełnie wystarczało, ale w Polsce drogi to pole bitwy - front wschodni !pomidor W Polsce trzeba mieć duży (z wyglądu i mocy) pojazd aby inny nie spychali cię do rowu. W wymienionych krajach nikt nie próbował mnie na siłę wyprzedzać, mimo że ruszałem spokojnie i jechałem w okolicach 60km/h. W polsce jeżdżę w granicach 80km/h i codziennie jakiś niedowartościowany w 4oo próbuje mnie na siłę wyprzedzać, często 100m przed światłami, na których zostaje w kolejce gdy ja podjeżdżam na pole position... Muszę przyznać, że teraz na AA500 zdaża się to sporadycznie. Albo większy skuter budzi większy respekt albo kultura jazdy pomału ale się poprawia. 1
robix Opublikowano 30 Maja 2011 Opublikowano 30 Maja 2011 Jesli nie jezdzi sie w trasy to klasa 250 jest optymalna a 125 tez w zupelnosci wystarcza bo jest lzejsza i poreczniejsza od otylych braci MAXI. Jezdzilem doslownie wszystkim co nazywac mozna jednosladem i mam porownanie co do czego sie bardziej nadaje. Mialem pojemnosci Maxi od 125 do 650 raz w gore raz w dol i jesli znamy dokladnie przeznaczenie takiego jednosladu to nie przeszkadza w ujezdzaniu teraz 125 (glownie miasto) bo liczy sie przyjemnosc z pokonywania kilometrow a nie walka z opaslym skuterem tam gdzie on nie czuje sie zbyt dobrze i odwrotnie. Odpowiedz jest prosta nalezy kupowac z glowa i starac sie nie robic przerostu formy nad trescia chyba ze lubimy jak nas ludzie ogladaja i podziwiaja no to nie ma odwrotu trzeba brac Burka 650 lub GP800:) robix
bartosz108 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Opublikowano 1 Czerwca 2011 W dniu 30.05.2011 o 13:30, robix napisał(a): Jesli nie jezdzi sie w trasy to klasa 250 jest optymalna a 125 tez w zupelnosci wystarcza bo jest lzejsza i poreczniejsza od otylych braci MAXI. Jezdzilem doslownie wszystkim co nazywac mozna jednosladem i mam porownanie co do czego sie bardziej nadaje. Mialem pojemnosci Maxi od 125 do 650 raz w gore raz w dol i jesli znamy dokladnie przeznaczenie takiego jednosladu to nie przeszkadza w ujezdzaniu teraz 125 (glownie miasto) bo liczy sie przyjemnosc z pokonywania kilometrow a nie walka z opaslym skuterem tam gdzie on nie czuje sie zbyt dobrze i odwrotnie. Odpowiedz jest prosta nalezy kupowac z glowa i starac sie nie robic przerostu formy nad trescia chyba ze lubimy jak nas ludzie ogladaja i podziwiaja no to nie ma odwrotu trzeba brac Burka 650 lub GP800:) robix Święte słowa. Sam przesiadłem się na Kymco 125 na 16" z YP400 z całą premedytacją. Średnią prędkość po mieście mam wyższą niż na żwawej 4setce. A spalanie mniejsze Oczywiście Majka to ful-wypas sprzęt, ale na korki się słabo nadaje.
gutek janus Opublikowano 1 Czerwca 2011 Opublikowano 1 Czerwca 2011 W dniu 30.05.2011 o 12:15, stapoz napisał(a): ... ale w Polsce drogi to pole bitwy - front wschodni !pomidor W Polsce trzeba mieć duży (z wyglądu i mocy) pojazd aby inny nie spychali cię do rowu.... Albo większy skuter budzi większy respekt albo kultura jazdy pomału ale się poprawia. w poprawe kultury drogowej ciężko mi uwierzyć , reszta to święta racja, przynajmniej sam tego doznałem. pzdr serd gutek
Rekomendowane odpowiedzi