Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Przesiadka z Peugeota Elyseo 125 na ... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość TheFresh
Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowy na forum więc się przywitam, HEJ :) Pytanie jak w temacie, dziś sprzedałem swoje Elyseo i czas zakupić coś większego. Wczoraj jeździłem Burgmanem 125cm3 z 2003r. jego cena to 5500zł + opłaty. dziś zrobiłem godzinną rundkę Burgmanem 250cm3 z 2001r. cena 4400zł - zarejestrowany. Oba są w bardzo dobrym stanie, bardzo miło się jeździło, jeśli chodzi o komfort to nie ma porównani z moim "Ely" ;) Pytanie - którego wybrać ? Oba są w kolorze srebrnym, na plastikach delikatne ryski od normalnego użytkowania, technicznie w 100% sprawne. Oba stoją w komisie mojego znajomego który od 10 lat sprowadza skutery, nie jeden skuter od niego kupiłem więc "badziewia" mi nie wpycha.

Opublikowano

Masz doświadczenia z 2oo i to 125ccm, więc celuj w 400 ccm, będzie dłużej bawił :) !YES

Opublikowano

Cokolwiek nie wybierzesz to i tak za rok-dwa zmienisz na 400-500. :)

Ale przyznam szczerze, że na początek, rok-dwa po mieście 250 cm starczy spokojnie.

Będziesz miał zawsze pole position i start jak rakieta. ;):-)

Zacznie brakować mocy na dłuższe odcinki trasy.

Ale wtedy już będziesz miał za sobą najcięższe chwile (najmniej kosztowne).

Pozdrawiam

wooferai

Opublikowano

Wez pod uwage ze jak Ci sie znudzi to 250cm szybciej pogonisz.

Opublikowano

Ja mam takiego 250 i bardzo chwalę. Na miasto idealny. Ze 125 będziesz miał problemy ze startem z pole position. Wiadomo, że kierowcy aut mają jedną misję. Zagnieść wszystko, co nie zdążyło ich wyprzedzić i zostało między nimi.

Na krótkie wypady poza miasto 250-tka też jest ok ;) No i z pasażerem nie odczujesz spadku mocy.

Nie zastanawiałbym się, a już mając 125, to następny brałbym 250. 400 bym odpuścił jeśli nie śmigasz po trasach. Po mieście mułowaty jest. Zanim się rozbuja, to chwilka minie ;)

Opublikowano

Jeżdziłem 150-tką nawet dłuższe trasy, po 200 km jednym przelotem.

Muszę powiedzieć, że do takiej jazdy międzymiastowej to był trochę za słaby, ze względu na niemożność łatwego wyprzedzenia TIRów.

W mieście nie narzekałem. Tak więc, jeżeli nie zamierzasz jeździć na zloty i dłuższe trasy, to ci większa pojemność niepotrzebna.

Ale decyzję musisz podjąć sam w zależności od zastosowań, jakie widzisz dla maszyny.

Opublikowano

Wcale nie jest tak, że co jakiś czas zaczyna brakować mocy. Jednym tak, drugim - nie. Jest w tej kwestii inny wątek, do którego podałbym nawet link, gdyby mi się chciało go poszukać.

Jeśli długo jeździłeś stodwudziestkąpiątką, to sam wiesz czy i co Cię denerwowało, jakie masz potrzeby turystyczne, jakie - bagażnikowe i chyba najlepiej jak sam podejmiesz decyzję. Czy doprawdy potrzebujesz porady w tej materii? Na pewno znajdziesz tu kilku klakierów dla swoich modeli i marek :-) Ale czy o takie porady Ci chodzi? Ja się trzy lata zastanawiałem czy i jeśli tak, to co kupić. Kupiłem i ... już trzy lata jeźdżę i nie planuję zmieniać na inny lub większy. Owszem, miałem krótką przygodę z królem bo wydawało mi się to i owo i ... wróciłem do swojego bolidu.

Skoro się pozbyłeś Ely, to sam najlepiej wiesz dlaczego. WIęc czemu się pytasz ... dlaczego ? :)

Opublikowano

Wtrącę swoje 0,03PLN, jako że miałem okazję się przesiąść 2 lata temu z Elyseo 150cc na Majesty 250cc.

Dlaczego akurat na 250? Z kilku powodów:

- nie ma takiej różnicy wagi jak między elyseo a 400tkami

- spalanie jest trochę tylko większe

- schowek jest naprawdę duży

- itd.itp.

Generalnie nie chciałem się rzucać na głęboką wodę.

Po tych dwóch latach jedyne czego mi brakuje to mocy za miastem jak jeżdżę z plecaczkiem (no i może dużej szyby).

Jeżeli nie śmigasz dużo za miastem we dwójkę to doradzałbym jakąś 250tkę.

W przeciwnym wypadku sugerowałbym jednak coś z 400cc.

Opublikowano

Burgman K1,K2 250 byl szykowany na 400 i jest niestety bardzo ciezki co nie wychodzi mu na dobre z tym silnikiem i taka lekka 125 potrafi go objechac na swiatlach :rolleyes: wiem bo mam.

Majesty 250 jest mocna ,wygodna (wysuniete nogi) ,ladna ,oszczedna ismialo mozna powiedziec ze optymalna.

robix

Opublikowano

Ja się przesiadłem z Elystara 50 na Piaggio X8 250 i po roku nie mam ambicji na większą pojemność ale to inna skala przesiadki 50-250 ccm. W 90% jeźdzę po city, start ze świateł !OKK , z rzadka zdaża mi się utknąć tam gdzie Ely nie miał by problemu i nawet bym się nie zastanawiał czy się zmieszczę. Założyłem szybę turystyczną i 200 km też nie stanowi problemu, chociaż czasem przy wyprzedzaniu na trasie nie obraził bym się na 400 ccm.

PS znam jeszcze dwóch takich z tego forum, którzy dokonali podobnej zmiany z Ely na X8 400 i X9 250, może coś dodadzą do tematu :)

Gość TheFresh
Opublikowano

Powiem tak, na tygodniu skuterem jeżdżę do pracy i z powrotem, w jedną stronę 7km. Ale praktycznie w co drugi weekend pokonuję trasę Radom - Warszawa, niby niewiele ponad 100km. ale silniczek min. 250cm. by się przydał. Jak pisałem wcześniej, jeździłem ostatnio godzinkę Burgmanem 125 i jeśli chodzi o osiągi to nie był szybszy od mojej ex Ely a nawet mogę powiedzieć że przyśpieszenie spod świateł miał słabsze, prędkość maxymalna podobna, ale komfortowa prędkość podróżna jednak wypada lepiej na korzyść Burgmana. Ale i tak was zaskoczę, dziś przejechałem się Majesty 250 z 2002r. i jest już moja. Tylko nie bijcie za inny wybór niż Burgman :) Jutro wkleję fotki.

Pozdrawiam ;)

Opublikowano
PS znam jeszcze dwóch takich z tego forum, którzy dokonali podobnej zmiany z Ely na X8 400 i X9 250, może coś dodadzą do tematu :)

I jeszcze jednego, co się na 180ccm przesiadł :band: Pełen przekrój piaggiolotów, jak mówi El Dottore.

Pzdr.

M.

Opublikowano

Majesty 250...baaardzo dobry wybor:)

robix

Opublikowano
Tylko nie bijcie za inny wybór niż Burgman :rolleyes: Jutro wkleję fotki.

A czemu mamy bić :) Skuter to skuter !scooter Gratulacje! Niech śmiga.