grigio70 Opublikowano 17 Maja 2011 Opublikowano 17 Maja 2011 witam . czy jest mozliwosc zarejestrowania skutera zasilanego gazem w Polsce?jak na razie sa we wloszech dostepne zestawy do poj max. 200, ale moze juz niedlugo. Co szanowne grono o tym sadzi?
Jurek_mwo Opublikowano 17 Maja 2011 Opublikowano 17 Maja 2011 Powiem szczerze ze nie wiem. Ale ja na pewno, nie widzę u siebie w Maxi gazu,jakoś mnie to nie przekonuje.
Sympatycy szorstki Opublikowano 17 Maja 2011 Sympatycy Opublikowano 17 Maja 2011 Ja na przykład uważam, że to w moim przypadku bez sensu. Ale oczywiście, jak ktoś chce kosztem rezygnacji z pojemności bagażowej MAXI, zmniejszyć koszty tankowania, to oczywiście jego sprawa... Pytanie kluczowe, to czy taki skuter, będzie jeździł tylko "na gazie", czy rozruch->rozgrzanie silnika->gaz ? Jeśli mieszany tryb, to nie ma to sensu nawet dla kurierów/pizza... Był już kiedyś artykuł na ten temat w ŚM i chyba na forum też ktoś już kiedyś poruszył ten temat. pzdr
T-Rex Opublikowano 17 Maja 2011 Opublikowano 17 Maja 2011 Pewnie będzie to instalacja tak jak w aucie. Czyli odpalanie z benzyny. Ale przelicznik spalania byłby wtedy niezły hehehe.
daszek Opublikowano 17 Maja 2011 Opublikowano 17 Maja 2011 Nie wiem, czy są, ale na pewno były chińskie pięćdziesiątki zasilane gazem. Nawet pamiętam jak oglądałem na targach moto w W-we, chyba w 2008 roku. Butla ukryta była w kuferku. Czyli pewnie można.
Gość Opublikowano 17 Maja 2011 Opublikowano 17 Maja 2011 Nie mogę się doczekać napędu na gazy naturalne. Grochóweczka i do pracy, grochóweczka + fasolka i w dłuższą trasę. !scooter
LWfilip Opublikowano 18 Maja 2011 Opublikowano 18 Maja 2011 Trendu szukania zasilania wszelakich pojazdów w paliwo z czegokolwiek są od dawna. Widziałem już motocykl z silnikiem Diesla to i na gaz mnie nie zaskoczy. !scooter jest trochę mały ale przy odpowiedniej konstrukcji, fabrycznej, pewnie nie będzie problemu. Swoją drogą to są już elektryczne mogą być i na gaz. Myślę, że fabryki myślą o takim rozwiązaniu też. Trzeba ten pomysł ubrać tylko w odpowiednią otoczkę i poleci.
czaro69 Opublikowano 18 Maja 2011 Opublikowano 18 Maja 2011 Z ciekawości, rozmawiałem kiedyś z fachowcem od zakładania instalacji gazowych o możliwości implementacji zestawu zasilania gazem do SW600. Pan stwierdził,że w sumie to nie ma problemu, kłopot z butlą, która by się zmieściła w kufrze...No i parownik, trzeba by było znaleźć na niego miejsce.. Oczywiście o tym nie myślę, ale zawsze dobrze wiedzieć, że istnieje jakaś alternatywa
Sympatycy Qw@ki Opublikowano 18 Maja 2011 Sympatycy Opublikowano 18 Maja 2011 W Lublinie mieliśmy okazję zapoznać się dokładnie z Suzuki SV650 z instalacją LPG. Zbiornik "walec" umiejscowiony zamiast kufra centralnego na stelażu i "zamaskowany" w sakwie gorateksowej. W sumie na pierwszy rzut oka nie widać, że pojazd posiada instalację. Parownik, przełącznik, komputer itd. wszystko da się upchnąć. Nasz znajomy, który zbudował tą instalację twierdzi, że jakość jazdy nie odbiega zbytnio od tradycyjnej. Jedynie ciężar butli umiejscowionej dość wysoko ma wpływ na środek ciężkości i wymaga większej uwagi w zakrętach. Znają tą uczucie ci, którzy przeładowują tylny kufer. W skuterze sprawa byłaby prostsza, bo wykorzystując miejsce pod siedzeniem, środek ciężkości nie przenosiłby się zbytnio w górę i na tył pojazdu.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 18 Maja 2011 Administrator Opublikowano 18 Maja 2011 Było nie raz... Szukajka się kłania Pierwsze 3 tematy z brzegu: 50'tka lpg inny temat lpg FJS 600 lpg
T-Rex Opublikowano 19 Maja 2011 Opublikowano 19 Maja 2011 Takim chińczykiem przy odrobinie szczęścia, to za darmo można się w kosmos przelecieć
Rekomendowane odpowiedzi