Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Vespa - a co z nią?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mysle ze kolega ettore nie chcial nikogo obrazac, poprostu napisal co mu sie kojarzy.

Ja przyznaje sie ze mi Vespa tez kojazy sie z lansiazami, tak samo jak BMW z lysymi karkami (i mysle ze duzo czesc spoleczenstwa tak samo mysli). Co nie oznacza ze wszystkich trzeba wrzucac do tego samego worka.

Poprostu te marki maja juz przyszyta taka latke.

Opublikowano

Kęsim, kęsim i siekierką poprawić.

zaczęło się nieźle rozkręcać !vampire

znalezienia odrobiny lodu czy innego czynnika chłodzącego życząc,

Opublikowano

Poznałem kiedyś dwóch właścicieli Piaggio X8. Jeden to był to debil. Drugi to był ciężki debil.

A teraz wyobraź sobie małe uogólnienie, które mógłbym publicznie zrobić idąc za Twoim przykładem... i następnym razem zastanów się krótką chwilę zanim coś palniesz.

Między "zadufanym snobem" a "ciężkim debilem" jest jednak delikatna różnica. Różnica wynikająca prawdopodobnie z tego, że ja do nikogo personalnie się nie odnosiłem, a Ty mnie tylko próbowałeś obrazić.

Poniekąd tylko potwierdziłeś moje wrażenia nt właścicieli Vesp. <_<

Opublikowano

Wracając do sedna dyskusji . Oprócz braku Vespy na forum zastanawia mnie brak jeszcze jednego retromaxi _ Piaggio Beverly . Moje zainteresowanie Maxi zaczęło się właśnie od tego skutera . Będąc na wakacjach w Chorwacji od razu zrobił na mnie wrażenie piękny czarny skuter z jasno brązową kanapą i lampą w starym stylu o słusznej pojemności 500 . Póżniej okazało się że popularność tych skuterów jest tam naprawdę duża . Po powrocie od razu "siadłem" na allegro i okazuje się że łatwo można kupić go w Polsce . Wprawdzie póżniej zmieniłem trochę zainteresowania ( wolę sportowe sylwetki) ale Piaggio dalej robi wrażenie i dziwie się że ktoś z forum go nie dosiada .

Opublikowano

Dzięki Doktorze B !OKK . Fakt że nie czytałem tych testów . Naprawdę kompleksowo przerobiony temat i pozytywna opinia . Tym bardziej dziwi że nikt z Burgmanii nie ujawnia się z posiadaniem tego skutera . WOW !V zauważyłem , że już nie jestem wąchaczem spalin !!! I to w moje 38 urodziny . Jest podwójna okazja do świętowania .

• Administrator
Opublikowano

Fakt że nie czytałem tych testów . Naprawdę kompleksowo przerobiony temat i pozytywna opinia . Tym bardziej dziwi że nikt z Burgmanii nie ujawnia się z posiadaniem tego skutera .

Nikt oficjalnie się nie ujawnia ale napewno są użytkownicy tego modelu.

Niestety, skutery big wheel nie są w PL pożądane (zupełnie odwrotnie jak we Włoszech)... może jest to wynik dawnych czasów kiedy na drogach królowały komarki? <_<

• Klubowicze
Opublikowano

Zaczęło się niewinnie a tu debile,lansiaze, snoby - ot cała polska.

I zgody nigdy nie będzie........

Opublikowano

Między "zadufanym snobem" a "ciężkim debilem" jest jednak delikatna różnica. Różnica wynikająca prawdopodobnie z tego, że ja do nikogo personalnie się nie odnosiłem, a Ty mnie tylko próbowałeś obrazić.

Poniekąd tylko potwierdziłeś moje wrażenia nt właścicieli Vesp. <_<

Na tym poziomie szkoda mi nawet czasu na polemikę...

Opublikowano

Pozwolę sobie zamieścić ponownie zdjęcia ze zlotu w Pelplinie, w niedzielę, 1 maja. Kolejny raz była okazja zobaczyć kilka wartościowych maszyn. No i tu fotki.

Wiem, że to nie Vespa ale jest klimat i do tego ta przyczepka.

pict0033ns.th.jpg

Kolejny sprzęcior to Heinkel.

pict0030qo.th.jpg

Niestety nie spotkałem żadnej Vespy a szukałem zawzięcie. Taki mały OT. sorki.

P.S. nie przygadujcie sobie bo nic to nie daje a tylko tworzy barierki.

• Klubowicze
Opublikowano

Powiem Wam jedno, że jak miałem chińską replikę Hondy Shadow, to ludzie oglądali się za nią, Niemcy prosili o możliwość zrobienia sobie z nią zdjęć i ogólnie zawsze wzbudzała zbiegowisko gapiów... Na Piaggio X8 już nikt się nie łapie, bo to taka krzyżówka stylistyczna między skuterem a motorem... Ogólnie żałuję że sprzedałem "chinola", bo po drobnych zabiegach eliminujących wady wieku dziecięcego (nówka sztuka ze sklepu), jeździł całkiem sympatycznie... Coś w tych klasycznych kształtach jest, jakaś nostalgia i piękno, może wspomnienia starszych pokoleń, ale to działa zarówno na tych z przedziału oldbojów, jak i młodszych pokoleń...

img4839f.jpg

Opublikowano

Miałem okazję pojeździć Vespą GTS 300 przez 2 dni w zeszłym roku.

+ wygląd i wykonanie super

+ duża wygodna kanapa

+ prowadzenie i przyspieszenie zrobiło na mnie wrażenie !OKK

+ znakomity sprzęt do miasta i do walki z korkami !OK

- powyżej 110 km/h zaczynała myszkować po drodze - jednak małe te kółka

- kolejne rozczarowanie jak chciałem schować swojego jeta pod kanapą whist - nie wiej jak w GT 250 ale GTS 300 nie było szans, najwyżej jakiś mały stylowy garnek bez szyby można by tam upchnąć

- wysoka cena za którą można kupić dużo większe maxi

Jako drugi !scooter do miasta i na krótkie wypady !OKK + do tego motocykl na dalsze podróżowanie - to byłby dla mnie idealny układ, ale niestety nie dla mojej żony :lol: jeden !scooter to i tak zabawka dla dużego chłopca.

Dla mnie ważne było zapakowanie torby z laptopem pod kanapę + kask i kilka gratów i tu X8 sprawdza się w 100% ale kiedyś może uda się spełnić marzenia !YES

Opublikowano

Z ciekawostek , bo pewnie nie wszyscy wiedzą ,od tego roku wznowiono produkcję PXów , są także dostępne w PL .Tutaj oficjalny mini katalog http://www.it.vespa.com/vespa/IT/it/Modelli/Vespa-PX/Vespa-PX-125/attachmentBrochure/LQ%20Vespa%20PX.pdf

Co do Vesp "maxi" czyli powyżej 200 cm. To polecam modele z silnikiem 250. Zakup "300" jest bez sensu ,chyba że to okazja cenowa. 300 ma moment minimalnie lepszy, także po starcie ze świateł będzie po 50 metrach 2 metry przed tobą. Prędkość max taka sama. Ale za to spalanie co najmniej 30% większe od 250.

Mało informacji o vespach na tym forum ,jest z prostego powodu , działa w PL zaprzyjaźniony klub Vespowy i tam się szuka informacji :rolleyes:

Opublikowano

Z ciekawostek , bo pewnie nie wszyscy wiedzą ,od tego roku wznowiono produkcję PXów , są także dostępne w PL .Tutaj oficjalny mini katalog http://www.it.vespa.com/vespa/IT/it/Modelli/Vespa-PX/Vespa-PX-125/attachmentBrochure/LQ%20Vespa%20PX.pdf

Wiemy, pisaliśmy o niej w lutym: TUTAJ

Dla mnie PX to ostatnia prawdziwa Vespa. Niestety, GT/GTS to już nie to samo...

Tylko ta cena za nowego PXa, trochę z kosmosu :)

Opublikowano

Ja właśnie miałem na myśli Vespę :P nie wiem czemu myślałeś że chodzi mi o jakiegoś twojego Xa ;)

...

A jak domyślasz się albo i nie taki test jest zbędny bo ilu jest użytkowników na TYM forum takiego sprzętu albo ilu by chciało :P

...

Uważam że ten temat jest zbędny i można go zamknąć.

!sciana jak to mozna źle uważać aspirując do pozycji admina :) . po ilosci wpisów i w nadzieji na kolejne wpisy mozna sądzić, że temat ma jednak "wzięcie". pozdrawiam serdecznie :)

• Sympatycy
Opublikowano

Poniekąd tylko potwierdziłeś moje wrażenia nt właścicieli Vesp. :)

Miałeś po prostu pecha w kilku relacjach z użytkownikami Vespy

i niepotrzebnie uogólniłeś to na wszystkich Vespiarzy.

Ja z drugiej strony, znam 3 klubowiczów, posiadaczy Vesp

(szacuneczek Ysabel, Mario i Antoniaczek) i mogę Cię zapewnić, że

nie są oni zadufanymi snobami. Wiele razy spotykałem na

ulicach Vespy i nigdy nie zdarzyło mi się abyśmy na światłach

nie zamienili paru słów.

Ale może to dlatego, że ja też jeżdżę Piaggio :)

Jeśli miałbym kupić sobie 2 skuter, to byłaby to na 100% Vespa. !V

pzdr

[EDIT]

BTW: Mario, jakbyś uważniej przeglądał główną stronę Burgmanii:NEWS ;)