Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś się zna i potrafi mi doradzić :lol: Chcę kupić aparat kompaktowy a nie znam się na fotografij Aparat musi robić dobrej jakości zdjecia w ruchu, mieć mocny akumulator i być poręczny. Na zakup chcę przeznaczyć ok 600zł. Czy jest jakiś aparat wart uwagi w tym przedziale cenowym? ;)

proszę rozpoczynać tematy we właściwych działach, temat przenoszę do odpowiedniego

Administracja

Opublikowano
Aparat musi robić dobrej jakości zdjecia w ruchu, mieć mocny akumulator i być poręczny. Na zakup chcę przeznaczyć ok 600zł.

Biorąc pod uwagę twoje wymagania polecałbym coś z serii PowerShot Canona, np:

Canon PowerShot A2000 lub A2100

Szybki procesor DIGIC i zasilanie 2xAA (akumulatory lub baterie).

• Sympatycy
Opublikowano

Wiem, że droższe, ale warto rozważyć, dwa ultra-zoomy w kompaktowej obudowie, najlepsze aparaty w tej klasie, z jakimi miałem do czynienia:

Canon PowerShot SX210 IS i Panasonic Lumix DMC-TZ10 (odpowiednio 750 i 850 PLN).

Rozważałbym jeszcze Sony Cyber-shot DSC-TX9 i Fuji FinePix F100 fd (ten ostatni ma już 2 lata ale jest rewelacyjnym aparatem jeśli chodzi o jakość no i kosztuje obecnie 370 PLN).

Opublikowano

a co myślicie o Canonie ixus 130???

• Sympatycy
Opublikowano

Nie będzie to zły wybór, ale nie spodziewaj się cudów po jakości zdjęć w ISO 200 i wyższej. Ten aparat ma też jedną jak dla mnie wadę: najkrótsza ogniskowa to 28mm, aparaty o których wspominałem wcześniej mają większy kąt (Panasonic 24 mm) co bywa sporą różnicą.

Opublikowano
a co myślicie o Canonie ixus 130???

Nie jest zły, ale z zasilaniem znacznie słabiej niż A2000... (NB-4L vs. 2xAA, 230 zdjęć vs. 500 zdjęć).

Opublikowano

no i padło na conon powershot a2100 is i jestem bardzo zadowolony !happybth !happybth miałem duży problem z dostaniem tego modelu bo został już wycofony !happybth ach jeszcze jedno aparat na motorowe wyprawy musi być na baterie AA bo niby jak ładować akumulator?!!!

Opublikowano

Gratulacje!

Opublikowano

ach jeszcze jedno aparat na motorowe wyprawy musi być na baterie AA bo niby jak ładować akumulator?!!!

Ja mam 2 akumulatory - 1 w aparacie, drugi zabieram gdy ten w aparacie jest juz trochę rozładowany.

Opublikowano

no i padło na conon powershot a2100 is i jestem bardzo zadowolony !happybth !happybth miałem duży problem z dostaniem tego modelu bo został już wycofony !happybth ach jeszcze jedno aparat na motorowe wyprawy musi być na baterie AA bo niby jak ładować akumulator?!!!

Nie masz w Burgerze gniazda zapalniczki?

Można podłączyć do niego jakaś podróżną przetwornicę i ładować jak z sieci :lol:

Wiem - przekombinowane, ale da się :P

Przetwornice do takich celów mogą być zapewne z tych najmniejszych jakich jest sporo choćby na alledrogo za paredziesiat zlotych...

Pozdrawiam

Profek