Skocz do zawartości
Forum Burgmania

[Kymco] nowy downtown czy prawie nowy xciting?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez krótką chwilę jeździłem Downtown-em. Siedzi się na nim dość nisko. Pozycja faktycznie krzesełkowa z awaryjną możliwością wyciągnięcia nóg ala chopper. Przy 170cm wzrostu XC wydaje mi się zbyt wysoki. Możliwość nieprzyjemnej wywrotki jak skuter się przechyli zbyt mocno, to przecież prawie ćwierć tony. Downtown jak na swoją pojemność superowo przyspiesza, ma większy bagażnik zdolny pomieścić kask integralny i jeta. XC wyłącznie jeden kask i to nie za wielki. No i najważniejsze posiadanie nowego sprzętu to jest to !

Wybór należy do Ciebie.

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Baltona

8

• QRT

8

• Jack

6

• Bierut

4

Top użytkownicy w tym temacie

• Klubowicze
Opublikowano
z downtownem jest problem z kupnem dopiero w maju będą a na dostawę w marcu jestem 1st na liście rezerwowej.

Wytrzymasz bez 2oo do maja...??? Ja bym nie wytrzymał ;) W każdym razie to może przesądzić o kupnie Xcitinga :blink: No chyba, że załapiesz się na tą listę rezerwową. Choć możliwe, że każdemu klientowi mówią, że jest 1st na liście rezerwowej. Byłeś w Motor-Landzie, czy u jakiegoś dealera?

Xciting to moje pierwsze 2oo (nie licząc jakiejś starej MZki wiele lat temu). Po ok. 2 tygodniach "oswajania" śmigałem bez problemu. Jest szybki i wygodny. No i jeździsz z Ekscytacją !happybth a nie "Dołem Miasta" ;) Downtown... ble, nawet trudno to wymówić. !happybth

Oczywiście żartuję. Rok temu też rozważałem zakup nowego DT. Dopiero wchodziły na rynek. Wybrałem jednak rocznego Xcitinga. Zadecydowała "krzesełkowa pozycja" kierownika DT.

Opublikowano

Zmiany na stronie 'maxiskutery' na kymco.pl ...

No i pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówcą.

Oczywiście to kwestia subiektywna - mnie się xciting w porównaniu do DT w ogóle nie podoba. Fajny skuter, ale czas na totalną zmianę, nie jakieś tam liftingi. Przednia część wygląda jak wprawka przed DT, a tył jak by pochodził z lat 80. Bleh.

Pozycja krzesełkowa? Hm... skutery i tak nie służą do jazd dalej niż 2h za miasto, ponownie - moim skromnym zdaniem - więc ten argument do mnie nie przemawia. Kymco to generalnie pojazdy twarde, więc koła większe o cal nie wpłyna jakoś drastycznie na komfort. Co innego 16tki w People. A prędkość maksymalna? Ile razy dziennie będziesz jechał po autostradzie? Bo jeśli chodzi o dynamikę i zwinność, DT bije XC na głowę. A spalanie jest ważne - ponownie XC pije jak Heniu spod budki w porównaniu do DT. No jakbym nie patrzył, póki nie będzie NOWEGO XC, nie ma dla mnie szans z DT. !happybth

Opublikowano
Zmiany na stronie 'maxiskutery' na kymco.pl ...

No i pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówcą.

Oczywiście to kwestia subiektywna - mnie się xciting w porównaniu do DT w ogóle nie podoba. Fajny skuter, ale czas na totalną zmianę, nie jakieś tam liftingi. Przednia część wygląda jak wprawka przed DT, a tył jak by pochodził z lat 80. Bleh.

Pozycja krzesełkowa? Hm... skutery i tak nie służą do jazd dalej niż 2h za miasto, ponownie - moim skromnym zdaniem - więc ten argument do mnie nie przemawia. Kymco to generalnie pojazdy twarde, więc koła większe o cal nie wpłyna jakoś drastycznie na komfort. Co innego 16tki w People. A prędkość maksymalna? Ile razy dziennie będziesz jechał po autostradzie? Bo jeśli chodzi o dynamikę i zwinność, DT bije XC na głowę. A spalanie jest ważne - ponownie XC pije jak Heniu spod budki w porównaniu do DT. No jakbym nie patrzył, póki nie będzie NOWEGO XC, nie ma dla mnie szans z DT. B)

1. Tył w nowym XC został jaki był i na pewno nie są to lata 80-te !happybth

2. Przód - wolę "stary" - wysoka szyba dla mnie wygodniejsza niż krótka, sportowa owiewka.

Wygląd to kwestia gustu, a o tych się nie dyskutuje - może się podobać albo nie i tyle :blink:

3. Skutery nie służą do jazdy dalej niż 2h za miasto? Gdzieś to wyczytał? Na 50ccm to się zgodzę (sam na takim zaczynałem maluszku i max to właśnie 2h za miastem robiłem - trasa ok 100km w jedną stronę). Duży skuter jak najbardziej się nadaje do dalekich wypadów! W pozycji krzesełkowej ja bym nie wytrzymał tak długo, ale na XC bez problemów trasy po 350-400km w jedną stronę i tego samego dnia spowrotem robiłem i nie czułem się mocno zmęczony.

4. Osiągi - pewnie DT na starcie szybszy, ale jadąc już 60km/h i odkręcając... Tutaj bym polemizował czy XC nie da rady ;) Jednak większa pojemność i moc swoje robi - zwłaszcza przy wyższych prędkościach.

5. Zwinniejszy? Na jakiej podstawie to piszesz? Jeździłeś oboma powiedzmy 5tys km każdym po mieście? Wszystko zależy od kierowcy - popatrz na kolegów z forum jak na AN650 pomykają w mieście - nie jeden na 50ccm by tak zwinnie nie potrafił się przemieszczać. Kwestia wprawy i doświadczenia - tam gdzie wejdzie mi kierownica tam wjadę ;) A jak nie wejdzie to "powiosłuję" i też wjadę ;)

6. Spalanie XC jak Heniu spod bódki? Skąd to wziąłeś? W mieście 5-5,5, w trasie ciut ponad 4 mi wychodzi... Ile DT spali - w trasie 3-3,5; w mieście 4-4,5 pewnie. Jeździłęś i tankowałeś, że piszesz takie herezje? !happybth

Oba skutery mają swoje + i - i dla każdego coś innego będzie najlepszym rozwiązaniem. Jeżdżę na XC. Czy wolałbym DT? Tak, ale jako drugi pojazd właśnie do jazdy po mieście - choć i tutaj poważnie bym myślał nad People 300 lub nawset Agility 125 City ;) Do moich zastosowań (miasto + trasa 50/50) XC jest na pewno wygodniejszy i poręczniejszy niż DT.

Opublikowano

Stary, nie ma się co pieklić. Bez wątpienia nie mam tyle doświadczenia co Ty, czy koledzy z forum. Jako motocyklista dopiero nieśmiało zaczynam. Podzieliłem się tylko spostrzeżeniami. Jak sam piszesz - de gustibus non disputantum est. :lol:

A skutery i tak takie jakieś mało mięskie mi się wydają w porównaniu do biegowców... !happybth OK, nie będę Was już dziś drażnił. !happybth

A, jeszcze jeden link - porównanie obu skuterów i fajna galeria zdjęć.

http://www.skutrportal.cz/175-kymco-xcitin...ntown-300i.html

Opublikowano

QRT ty weź coś kup bo się jeszcze ludzie przez Ciebie pogryzą !happybth a tak wogóle to wybrałbym 500...chociaż osobiście uważam że pojemności ok.1000cm są równie ciekawe !happybth nie to żebym o maxi mówił.W każdym razie ostatecznie kieruj się sercem miłośnika dwóch kółek

Opublikowano

Alessandro ja się nie pieklę - po prostu piszesz jakby to były fakty, a tak nie jest. Może to zniechęcić niektóre osoby do zakupów i namieszać niezdecydowanym w głowach :lol:

Najlepiej wsiąść, przejechać się i wtedy zdecydować czy dany sprzęt nam pasuje. I tak po jakimś czasie będzie za mało mocy ;P Niezależnie czy to XC, DT czy cokolwiek innego (skuterowego).

Biegowce są ładne - zwłaszcza te duże turystyki, ale... Za leniwy na zmianę biegów jestem + łapa na sprzęgle w mieście może boleć...

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi.

Zdecydowałem się na zakup Downtowna m.im. z powodu:

1. Zawsze to lepiej nowy niż nawet lekko używany.

2. Dostałem wersje z ABS'em praktycznie w cenie w wersji bez ABS'u

3. Miałem wybór koloru

4. Praktycznie będą jeździł tylko w mieście

5. Z racji wzrostu lepiej będzie pasował

6. Znalazłem kumatego dilera i będę miał go wraz z pierwszą dostawą marcową z transportem gratis z końca Polski do mnie i 5% rabatem

Opublikowano

ha i gratulacje...sie teraz lansić będziesz:) :lol:

Opublikowano
.chociaż osobiście uważam że pojemności ok.1000cm są równie ciekawe :( nie to żebym o maxi mówił.W każdym razie ostatecznie kieruj się sercem miłośnika dwóch kółek

po jakimś czasie każdy silnik jest za mały :lol:

• Klubowicze
Opublikowano
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi.

Zdecydowałem się na zakup Downtowna m.im. z powodu:

1. Zawsze to lepiej nowy niż nawet lekko używany.

2. Dostałem wersje z ABS'em praktycznie w cenie w wersji bez ABS'u

3. Miałem wybór koloru

4. Praktycznie będą jeździł tylko w mieście

5. Z racji wzrostu lepiej będzie pasował

6. Znalazłem kumatego dilera i będę miał go wraz z pierwszą dostawą marcową z transportem gratis z końca Polski do mnie i 5% rabatem

No i bardzo rozsądne argumenty. Chociaż sam jeżdżę Xcitingiem, w Twojej sytuacji wybór uważam za słuszny. A gratulacje będziemy składać w marcu, jak już pochwalisz się nowym nabytkiem. :lol:

• Sympatycy
Opublikowano

Wybrałeś, a to już pierwsza połowa sukcesu teraz życzę Ci aby diler dotrzymał terminu, a to druga połowa. Ja miałem odebrać X w marcu, a odebrałem w czerwcu ale ile się w... :( .

Powodzenia :lol:

Opublikowano
Wybrałeś, a to już pierwsza połowa sukcesu teraz życzę Ci aby diler dotrzymał terminu, a to druga połowa. Ja miałem odebrać X w marcu, a odebrałem w czerwcu ale ile się w... :lol: .

Skonstruowałem odpowiednio zamówienie, niech lepiej diler się martwi jak przekroczy podany ostateczny termin.

• Sympatycy
Opublikowano
Wybrałeś, a to już pierwsza połowa sukcesu teraz życzę Ci aby diler dotrzymał terminu, a to druga połowa. Ja miałem odebrać X w marcu, a odebrałem w czerwcu ale ile się w... :( .

Skonstruowałem odpowiednio zamówienie, niech lepiej diler się martwi jak przekroczy podany ostateczny termin.

Czy możesz podać więcej info bo ja na taki pomysł nie wpadłem :lol:

Opublikowano

Czy możesz podać więcej info bo ja na taki pomysł nie wpadłem :(

Akurat zawodowo się zajmuję takimi rzeczami, więc wszelkie umowy, kontrakty, warunki inne takie trzeba dokładnie doprecyzować, nic na gębę wszystko na piśmie np. dokładnie oznaczyłem termin dostawy do mnie, dokładnie przedmiot umowy nie tylko "kymco downtown" ale wersja, że jest fabrycznie nowy, rok produkcji kolor, warunki dostawy DDU czyli ich odpowiedzialność z tytułu przewozu dopiero schodzi jak mi zdejmą skuter z auta, wszelki kosztu dostawy ubezpieczenia tez po ich stronie są.

Wszelkie nieuregulowane kwestie reguluje Kodeks Cywilny a tam się znajdzie haka na każdego ;)

• Klubowicze
Opublikowano
... dokładnie oznaczyłem termin dostawy do mnie,  dokładnie przedmiot umowy nie tylko "kymco downtown" ale wersja, że jest fabrycznie nowy, rok produkcji kolor,  warunki dostawy ...

Taaa... I co zrobisz, jeśli nie dostarczą w umówionym terminie???

Edit

Ad. post niżej - widzę Baltona ma te same wątpliwości ;)

• Sympatycy
Opublikowano

Tak tylko co jeśli zamiast w marcu będziesz miał w czerwcu dostaniesz skutera za 50% ceny ;)

• Sympatycy
Opublikowano
wpłaciłem zadatek 10% wartości

No tak, :( zobaczymy oby tak było jak piszesz ;)

• Klubowicze
Opublikowano

Heh! I chcesz powiedzieć, że dostarczą ci skuter pod chatę zanim zapłacisz całą cenę...? Ten dealer musiałby być frajerem ;)

• Sympatycy
Opublikowano

Heh! I chcesz powiedzieć, że dostarczą ci skuter pod chatę zanim zapłacisz całą cenę...? Ten dealer musiałby być frajerem ;)

Nie, jesli nie wywiążą się z terminu dostanie zadatek x2 - teoretycznie :(

• Klubowicze
Opublikowano

Heh! I chcesz powiedzieć, że dostarczą ci skuter pod chatę zanim zapłacisz całą cenę...? Ten dealer musiałby być frajerem !tut

Nie, jesli nie wywiążą się z terminu dostanie zadatek x2 - teoretycznie :(

Taaa... W praktyce będzie to wyglądało tak:

Marzec 2011 się kończy. QRT dzwoni do Dealera.

- Panie Dealer, co z moim skuterem?!?

- Eee... Panie Kurt, już jedzie.

- Jak to już jedzie? Miał być w marcu!

- Ale niestety jeszcze transport nie dotarł do Polski.

- A co mnie to obchodzi?! Ja chcę mój skuter!!!

- Niedługo będzie...

- Jak to niedługo!? Kiedy?

- No... w czerwcu...

- To ja żądam zwrotu zadatku w podwójnej wysokości!

- Ale w umowie jest, że to z przyczyn niezależnych od Sprzedającego, więc - jeśli Pan nie chce czekać do czerwca - to co najwyżej możemy Panu zwrócić wpłaconą kwotę. A jak się Panu coś nie podoba, to idź Pan do sądu, a skutera szukaj gdzie indziej !OK

PS. Aleśmy OFTu narobili ;)

Opublikowano

Dopiero natknąłem się na ten wątek, więc wcześniej się nie udzielałem. Mógłbym zaproponować obejrzenie z bliska mojego DT. Ja mam go od czerwca zeszłego roku i jestem bardzo zadowolony. Zrobiłem już prawie 8000km ale teraz czekam niestety na ocieplenie. Jak to się mówi.... "będzie Pan zadowolony" !winkiss

Ja wybrałem DT, bo zdecydowanie bardziej mi się podobał i miał większy bagażnik na dwa kaski. Kwestia dalszych wypraw? Ja byłem w Budapeszcie i nie narzekałem a w tym roku pewnie wybiorę się dalej o ile znajdę kogoś chętnego na wspólną podróż.

Większa prędkość maksymalna poza miastem mogłaby być o 20km/h wyższa ale utrzymywanie prędkości 120km/h w trasie nie stanowi żadnego problemu. Gdybym wybierał skuter pod kątem dalszych wypraw, to tylko dwa wchodziłyby w grę T-max i Burgman 650. Downtownem podróże do 300 - 400km w jedną stronę nie stanowią problemu. To teraz pozostaje Ci tylko czekać do tego marca... i w drogę !scooter

Do zobaczenia ;)

• Klubowicze
Opublikowano
Mógłbym zaproponować obejrzenie z bliska mojego DT.

Podjedź do QRTa do Słupska. Na pewno się ucieszy !happybth