Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!Mam pytanie w związku z kupnem kompresora.Chciałbym sobie takowy zakupić głównie do użytku domowego - wiadomo niedrogi.Głównym jego zadaniem byłoby oczywiście wydmuchiwanie wody ze szczelin po umyciu auta i motocykla, ale też rozprowadzanie różnych specyfików !pomidor .Nie siedzę za bardzo w temacie więc poradźcie gdzie szukać, kupić taki sprzęt który nie zajmie mi połowy garażu i będzie w miarę cichy z dużym ciśnieniem...może macie już coś takiego?będę wdzięczny za sugestie...

• Sympatycy
Opublikowano

Spróbuj coś z gamy Einhella.

Taka troszkę lepsza chińszczyzna !pomidor

http://einhell.pl/index.php?n=kat&k=154

Spokojnie wystarczy Ci drugi od góry.

Wiem, że koleżanka Makówka w swoim sklepie ma taki sprzęt. Przynajmniej w teorii.

Opublikowano

Jeżeli będą to tylko operacje przedmuchania, tak jak opisujesz, bez wymogów utrzymania stałego ciśnienia to mała sprężarka zasilana 220V powinna wystarczyć. Polecam polski produkt, który gwarantuje jakość i gwarancję. Firma to Kupczyk. Mam tej firmy kilka sprężarek małych i dużych i jestem zadowolony. A i najważniejsze cena jest bardzo zbliżona do chińskich Einhelów i tym podobnych. A jeżeli chcesz mieć dużą wydajność (np. 800l/min) i mało gabarytową sprężarkę to tylko łopatkowa. Jest to dość nowy typ sprężarki opatentowany przez polską firmę. Pracuje bardzo cicho i piekielnie wydajna. To tak dla ciekawostki. Ale też i kosztuje najtańsza około 9 k. Do sprężarki dobrze jest dokupić skraplacz wody (osuszacz). Zwłaszcz latem jest to bardzo przydatne. I co kilkanaście uruchomień napełniania zbiornika warto spuścić nagromadzoną (wytrąconą) wodę przez zawór umieszczony w najniższym punkcie pod zbiornikiem ciśnieniowym.naduś

• Sympatycy
Opublikowano

Też opcja, chociaż idę o dużą flaszkę, że tańsze kompresory ze zbiornikami 25l (również z wyglądu) są na chińskiej sprężarce.

Dodam, że używam w warsztacie jako sprężarki podręcznej poprzedniego modelu Einhella (25l) od ponad pięciu lat. Ostatnio wymieniłem zawór płytkowy w głowicy (w zasadzie zrobiłem z kawałka blaszki nierdzewnej !happybth ) a weryfikacja stanu technicznego wału i tłoka nie wykazała nadmiernego zużycia.

Opublikowano

widze że mało ludzi ma do czynienia z tematem..natrafilem na firme FINI model Ciao z 25 litrowym zbironikiem ale bezolejowy max.8bar i cena znosna...chyba przymierze sie do tego..co sadzicie..Drek cenne uwagi co do wody.w zyciu bym nie wiedzial o takim czyms..czym groziloby zaniedbanie czegos takiego...czy jeszcze jakies inne czynnosci trzeba wykonywac zeby przedluzyc zywotnosc sprzetu?

Opublikowano

Widzę, że Panowie obeznani w temacie !OKK

Zapytam: czy takie cudo

ma szanse sprawdzić sie w zwykłym garażu do przedmuchania wariatora i może czegoś więcej?

Cena ok 3 paczek.

Opublikowano
Widzę, że Panowie obeznani w temacie :lol:

Zapytam: czy takie cudo

ma szanse sprawdzić sie w zwykłym garażu do przedmuchania wariatora i może czegoś więcej?

Cena ok 3 paczek.

Wygląda na poręczy i bardzo mały, nie jestem przekonany cy długo wytrzyma, jeżeli masz miejsce to warto kupić większy tak jak napisał Kisiel, przynajmniej ze zbiornikiem 25 l, zawsze do czegoś się przyda.

Osobiście kiedyś wpadłem do super marketu zobaczyłem, że jest promoncja :lol: na kompresory elektryczne z zbiornikiem 25 l, silnik na 230V , olejowy, a do tego miał w zestawie parę końcówek z wężem 5m, oj czego ja nim nie robiłem, nawet kumplowi na działce dom drewniany impregnatem pomalowałem !OKK

Dział od 6 lat jest nie zawodnie, czy to chiński, czy inne paskudztwo nie wiem, ponieważ tabliczki znamionowe już wcięło

Opublikowano
widze że mało ludzi ma do czynienia z tematem..natrafilem na firme FINI model Ciao z 25 litrowym zbironikiem ale bezolejowy max.8bar i cena znosna...chyba przymierze sie do tego..co sadzicie..Drek cenne uwagi co do wody.w zyciu bym nie wiedzial o takim czyms..czym groziloby zaniedbanie czegos takiego...czy jeszcze jakies inne czynnosci trzeba wykonywac zeby przedluzyc zywotnosc sprzetu?

Jeżeli chcesz tylko coś tam przedmuchać to taki mały w zupełności wystarczy. Jeżeli jednak potrzebujesz ciśnienia powietrza troszkę dłużej to ważne jest to, iż takie małe kompresory szybko się grzeją i prawidłowo powinny się załączać co 20 min (od tego też zależy żywotność). A co jeszcze sprawdzać? Jak jest olejowy to poziom oleju wiadomo. Czym większy zbiornik tym lepiej. Ale jak masz sporadyczne zapotrzebowanie na ciśnienie powietrza to bierz i się nie martw.

Patrząc na filmik podany przez Abacha zastanawiam się ile czasu ta Pani spędziła pompując ten ogrodowy materac !OKK takim maleństwem.

Opublikowano

Wszystkie kompresory 24l są made in china. W Europie dopiero od 50 l się produkuje.Kup olejowy dłużej wytrzyma.Te kompresory w zasadzie tylko do pompowania i przedmuchiwania sie nadają.Maja za mały wydatek powietrza by napędzić pistolet malarski o narzędziach nie wspominając. Aczkolwiek pojawiły sie juz w sprzedaży niewielkie pistolety o małym poborze powietrza, w sam raz do jakiś wyprawek.Jeśli jednak chciałbyś wydać więcej na jakąś firmówkę to lepiej kupić chińską 50 litrówkę. Jeśli chcesz porównać parametry to patrz na ilość powietrza w l/min. Tylko na ilość wytwarzaną a nie pobieraną bo to spora różnica - minimum 25%.Pod pistolet musisz się jeszcze zaopatrzyc w odwadniacz i odolejacz.Patrz też na serwis. Kompresory niezależnie od marki się psują więc serwis w razie W jest najważniejszy.

Opublikowano

Od roku użytkuję sprężarkę firmy METABO ze zbiornikiem 50l, max ciśnienie 10barów. Made in Italy. Jak narazie bez zastrzeżeń. Daje rade nawet z kluczem udarowym (odkręcanie kół samochodowych przy zminie lato / zima, odkręcanie wariatora i sprzęgła w skuterze). Cena spora jak na taką sprężarkę ~ 1000zł. Jestem zdania, że jak kupować to raz a dobrze nawet tak jak w moim przypadku do zastosowań typowo amatorskich.

• Sympatycy
Opublikowano

Od 3 lat jestem użytkownikiem kompresora firmy Kupczyk i z czystym sumieniem moge Ci go polecić.Ja mam duży,zbiornik 200L,wydajność 600L/min.Nigdy nie miałem z nim problemów.Oferte mają w miare bogatą,więc myśle ,że każdy znajdze coś dla siebie.Polecam :lol:

Opublikowano

jeszcze jedno pytanie...czy po każdym użyciu spuszczać powietrze z całej butli?i jeśli w ciągu jednej akcji osuszania motocykla taki fini załączy się z 6 razy to chyba nie zdechnie po roku co?

Opublikowano

Nie musisz spuszczać powietrza ze zbiornika. Niech sobie tam będzie. Nic się nie stanie. Tym Fini z takim zbiorniczkiem wielkości butelki wody mineralnej będziesz suszył auto dłuuuugo a motocykl - od "dłuuuugo" odejmij jedno "u". Kup sobie sprężarkę z większym zbiornikiem. Przy tym fini pierwsze ładowanie będzie trwało powiedzmy 5 minut ale drugie już 15 min. To zależy od wydajności sprężarki. A i ten fini szybko się zagrzeje wydłużając czas ładowania zbiorniczka (butelki). Jak już go kupisz to otwórz instrukcję a tam będzie napisane - pomiędzy kolejnymi załączeniami zaleca się przerwę około 20 min. lub liczba załączeń max 3 na godz. To już lepiej zainwestuj w szmatki, będzie szybciej ;)