mikemat Opublikowano 24 Stycznia 2011 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Mam prosbe o rade, znajomy planuje zakupic maxi skuter do firmy - spolka. Bedzie nim latem dojezdzal do pracy, ale ma takze samochod firmowy, zastanawia sie czy to nie spowoduje jakis problemow z Urzedem Skarbowym. Jesli ktos ma doswiadczenia w udowadnianiu przydatnosci pojazdu w firmie, to prosze o rade, dziekuje.
Gość radiolog Opublikowano 24 Stycznia 2011 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Nie powinno, ja mam na firmę i samochód i skuter. Tłumaczenie jest proste - muszę mieć możliwość szybkiego pojawiania się w firmie, a tylko 200 gwarantuje ominięcie korków i szybszy dojazd niż 400.
mikemat Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2011 Nie powinno, ja mam na firmę i samochód i skuter.Tłumaczenie jest proste - muszę mieć możliwość szybkiego pojawiania się w firmie, a tylko 200 gwarantuje ominięcie korków i szybszy dojazd niż 400. Dzieki za dobra odpowiedz. jest to jakas linia "obrony", znajomy mieszka tylko okolo 1km od firmy, zastanawiam sie czy to mu wystarczy !scooter
Klaud Opublikowano 24 Stycznia 2011 Opublikowano 24 Stycznia 2011 znajomy mieszka tylko okolo 1km od firmy, zastanawiam sie czy to mu wystarczy Ale przecież musi się czasem sprawnie przebić na drugi koniec miasta do swojego very important Klienta, prawda? !scooter Raczej nie jest to do podważenia. Zwłaszcza, że można skuter zapisać (podobnie jak zwykły samochód) "do użytku ogólnego", bez przypisywania do konkretnej osoby, i wtedy dochodzi nam uzasadnienie, że czasem ktoś z magazynu musi pilnie po coś skoczyć, czasem trzeba pilnie dokumenty zawieźć do US, "a wie pani, z nimi to nie ma żartów" :) I powinno wystarczyć.
mikemat Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2011 znajomy mieszka tylko okolo 1km od firmy, zastanawiam sie czy to mu wystarczy Ale przecież musi się czasem sprawnie przebić na drugi koniec miasta do swojego very important Klienta, prawda? Raczej nie jest to do podważenia. Zwłaszcza, że można skuter zapisać (podobnie jak zwykły samochód) "do użytku ogólnego", bez przypisywania do konkretnej osoby, i wtedy dochodzi nam uzasadnienie, że czasem ktoś z magazynu musi pilnie po coś skoczyć, czasem trzeba pilnie dokumenty zawieźć do US, "a wie pani, z nimi to nie ma żartów" :) I powinno wystarczyć. dzieki, podesle mu linka do naszej dyskusji niech sobie poczyta zastanawiam sie jeszcze tylko, co jesli w firmie nikt poza nim nim ma kat A ... !scooter
Klaud Opublikowano 25 Stycznia 2011 Opublikowano 25 Stycznia 2011 zastanawiam sie jeszcze tylko, co jesli w firmie nikt poza nim nim ma kat A ... !scooter Jej, to już jak taka ekipa, to niech zrobi na odwrót - swoje auto 'księgowo' przypisze do innej osoby, a sobie zostawi tylko skuta Inna sprawa, że skuter/motocykl, jako pojazd sezonowy, wg mnie nie musi być dodatkowo uzasadniany (zimą na niego za zimno, więc jest auto, latem auto jest za powolne w korkach, więc jest skutek). Może ciężko byłoby tu przepchnąć jakiegoś GoldWinga, czy innego wielkiego wypasa (jeśli ktoś w US się zna ), ale skuter - z całą pewnością.
Gość wytrych Opublikowano 25 Stycznia 2011 Opublikowano 25 Stycznia 2011 mam na firme zarejestrowany skuter 50 cm3, jednoczesnie - wczesniej tmaxa, teraz bmw 1200gs. Bez problemów ale ... nie było kontroli więc nie wiem czy to do US dotarło.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 25 Stycznia 2011 Administrator Opublikowano 25 Stycznia 2011 Skuter na firmę, VAT, Leasing skutera i kilka innych pochodnych znajduje się w czeluściach naszego archwium. Wiele zostało napisane w odniesieniu właśnie do posiadania maxi skutera / motocykla rejestrowanego na firmę. Może coś się przyda... KLIK I KLIK II KLIK III
Sympatycy orzech Opublikowano 25 Stycznia 2011 Sympatycy Opublikowano 25 Stycznia 2011 Skuter mam na firmę, nikt nigdy tego nie kwestionował w US. Przepisy skarbowe dotyczące motocykla są niezmiernie głupie. Ostatnio kupiłem rękawice motocyklowe i dałem f.vat księgowej w koszta, okazało się, że rękawice moto nie mogą być uznane wg. przepisów za odzież ochronną, spawacza tak ale moto NIE !scooter
Sympatycy szorstki Opublikowano 25 Stycznia 2011 Sympatycy Opublikowano 25 Stycznia 2011 (...)okazało się, że rękawice moto nie mogą być uznane wg. przepisów za odzież ochronną, spawacza tak ale moto NIE !pomidor A nie mogli Ci wpisać na fakturze "Rękawice ochronne" zamiast motocyklowe ? pzdr
monk Opublikowano 25 Stycznia 2011 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Wszystko zależy od US i.. od samej księgowej. Interpretacje ciągle się zmieniają, poza tym nie wszystkie przez wszystkich są brane pod uwagę (sic) Spotkałem się z różnymi teoriami, jedne twierdziły, że ciuchów nie można odliczyć, drugie, że po jednej sztuce można wszystko wybronić. Mam kolejne moto na firmę i jak na razie nie miałem jakichkolwiek problemów (odpukać..) Bierz póki jeszcze można !pomidor
Sympatycy orzech Opublikowano 25 Stycznia 2011 Sympatycy Opublikowano 25 Stycznia 2011 (...)okazało się, że rękawice moto nie mogą być uznane wg. przepisów za odzież ochronną, spawacza tak ale moto NIE A nie mogli Ci wpisać na fakturze "Rękawice ochronne" zamiast motocyklowe ? pzdr Kazałem je odpisać ale mocno się zdziwiłem. Generalnie wszystko biorę na firmę, dopiero kontrola może coś wykazać. Mam nadzieję że nie bedę miał nigdy z tym problemów. !pomidor
tomektt Opublikowano 25 Stycznia 2011 Opublikowano 25 Stycznia 2011 W pewnej dyskusji z doradcą podatkowym dowiedziałem się, że jeśli ktoś sensownie uargumentuje zakup jakiegoś przedmiotu, usługi do swej działalności, np. bo cenny jest czas itp., to rzadko US mu to zakwestionuje. No chyba że czyjaś działalność jest typowo siedząca, a wszelkie podróże po za jej siedzibę są rzadkością. Jeśli jednak działalność pozwala wybywać poza jej siedzibę, to zasada jest taka, aby kontroler nie zastał sytuacji gdy przedmiot kupiony na firmę był wyłącznie i ewidentnie wykorzystywany do celów prywatnych. Ze skuterem będzie mu trudno to stwierdzić, bo jak ktoś napisał można jeździć nim do klienta, do US czy w innych sprawach służbowych. Chyba, że stwierdzi on, że jeździ się nim wyłącznie w czasie wolnym lub użytkuje go tylko żona właściciela lub dzieci. Druga zasada by nie przesadzać z rachunkami za paliwo do odliczania kosztów działalności. W tym przypadku kontrolerzy US umieją liczyć, ile można spalić i potem mogą kwestionować sens zaksięgowania niektórych z nich. Także moim zdaniem, jeśli można śmigać w ramach firmy, w jakiś sprawach, to kupować skuta. Potem dobrze opisać fakturę i w drogę.
mikemat Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2011 w imieniu kolegi, dziekuje wszystkim za rady i odpowiedzi !happybth
krzys-68 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Opublikowano 26 Stycznia 2011 a jak to wygląda od AD2011? odliczenia vat od paliwa i sprzetu?
gumis Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Wczoraj rozmawiałem właśnie z moją księgową o tym i od motocykli odlicza się cały VAT przy zakupie. Co do paliwa to nie pytałem ale zapewne też.
krzys-68 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Wg tego co przeczytałem w ustawach to tak ale jaka będzie wykładnia MF i interpretacja US?
misioooo Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Jeśli chodzi o motocykle to odliczasz cały VAT od zakupu i cały VAT od paliwa. Motocykl zgodnie z PKWiU nie jest samochodem, znajduje się w innej grupie więc nie podlega pod "60% odliczanego VAT" etc. Jest to "pojazd specjalny".
Abach Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Jeśli chodzi o motocykle to odliczasz cały VAT od zakupu i cały VAT od paliwa. Motocykl zgodnie z PKWiU nie jest samochodem, znajduje się w innej grupie więc nie podlega pod "60% odliczanego VAT" etc. Jest to "pojazd specjalny". Nie jestem w temacie, ale słyszałem, że podatku VAT od paliwa w motocyklu nie można już odliczać Czy jakiś specjalista podatkowy mógłby to potwierdzić?
Klubowicze Jack Opublikowano 27 Stycznia 2011 Klubowicze Opublikowano 27 Stycznia 2011 Nie jestem w temacie, ale słyszałem, że podatku VAT od paliwa w motocyklu nie można już odliczać !happybth Czy jakiś specjalista podatkowy mógłby to potwierdzić? Jako "specjalista podatkowy", i to o specjalizacji VAT, mogę potwierdzić tyle, że tu pewnie znowu będą problemy interpretacyjne. Oto treść wyjaśnień Min.Fin. Od dnia 1 stycznia 2011 r. ograniczenie w zakresie odliczania podatku naliczonego przy nabyciu paliw silnikowych, oleju napędowego oraz gazu dotyczy: - samochodów osobowych oraz - niektórych pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony (także tzw. samochodów z „kratką”),w tym użytkowanych na podstawie umów najmu, dzierżawy, leasingu lub innych umów o podobnym charakterze, z wyjątkiem pojazdów samochodowych objętych od dnia 1 stycznia 2011 r. pełnym odliczeniem podatku (tzn. z wyjątkiem pojazdów samochodowych, do których zgodnie z art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy o transporcie drogowym – Dz.U. Nr 247, poz. 1652 - nie stosuje się ograniczenia podatku). Tym samym powyższe ograniczenie w odliczaniu dotyczy również nabycia ww. paliwa do napędu pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony (w tym tzw. samochodów z „kratką”), użytkowanych na podstawie umów najmu, dzierżawy, leasingu lub innych umów o podobnym charakterze, zawartych przed dniem 1 stycznia 2011 r., w stosunku do których od dnia 1 stycznia 2011 r. przysługuje odliczenie podatku w pełnej wysokości od czynszu (rat) lub innych płatności wynikających z takiej umowy wyłącznie na podstawie art. 6 ww. ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. 2oo nie ma określonej dopuszczalnej masy całkowitej, więc teoretycznie VAT od paliwa można odliczać. Według klasyfikacji statystycznej PKWiU motocykle są w innym grupowaniu, niż pojazdy samochodowe, więc ten argument również przemawia za pełnym odliczaniem VATu. Ale oficjalnych interpretacji na 2011 rok, dotyczących stricte motocykli, jeszcze nie ma. Zaznaczam, że w razie kontroli trzeba udowodnić przydatność 2oo w danym rodzaju działalności. Dojazdy z domu do własnej firmy, to są dojazdy do pracy, a nie użytkowanie pojazdu na potrzeby działalności, więc to nie wystarczy. Przykładowa interpretacja Min.Fin. dotycząca VAT od 2oo do końca 2010 r. PS 2oo nie ma określonej dopuszczalnej masy całkowitej Cholera, czy jednak ma??? !happybth Niech ktoś sprawdzi w dowodzie. Ja mam swój w garażu.
nakiel Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 mozesz spokojnie mieć i 20 moto na firmę, nikt Ci nie zabroni. Gorzej jak na każdy bedziesz miał po tys zl paliwa a nie zatrudniasz osób. Co do Paliwa w moim systemie on line ksiegowania nie ma opcji odliczania Vat z paliwa wiec raczej nie można. Znajomy tez ma moto i zajebistą księgową i nie odlicza. Generalnie zasada postepownia z US. Jak coś nie jest wprost zapisane to lepiej sie powstrzymać. Nakiel
kmodzele Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Nawiązując do głosu Jack Warcraft. Jazda dom <-> praca to tylko dojazd do pracy, czyli nie służy wykonywaniu pracy. ALE jazda siedziba firmy <-> Klient, to już jest jazda w celu wykonania pracy, czyli w ramach pracy, prawda? Co prawda nie jestem VAT-owcem, ale interesuję się.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 27 Stycznia 2011 Administrator Opublikowano 27 Stycznia 2011 Jazda dom <-> praca to tylko dojazd do pracy, czyli nie służy wykonywaniu pracy. ALE jazda siedziba firmy <-> Klient, to już jest jazda w celu wykonania pracy, czyli w ramach pracy, prawda? US już z pewnością będzie wiedział jak ustalić czy przepalone paliwo z odliczonym VATem zostało spożytkowane zgodnie z przeznaczeniem Tym bardziej jeśli firma wykazywała śladowe zyski lub wręcz straty a firmowy !happybth nie stygł... !happybth
Klubowicze Jack Opublikowano 27 Stycznia 2011 Klubowicze Opublikowano 27 Stycznia 2011 Generalnie zasada postepownia z US. Jak coś nie jest wprost zapisane to lepiej sie powstrzymać. Jak nie jest wprost napisane, to występujemy o interpretację indywidualną (art. 14b Ordynacji podatkowej). Zastosowanie się do treści interpretacji nie może szkodzić podatnikowi. Nie ma żadnych wątpliwości, że końca 2010 r. można było odliczać wydatki związane z zakupem i eksploatacją (także paliwo) motocykla. Oczywiście pod warunkiem, że wydatki te mają związek z "czynnościami opodatkowanymi" (art. 86 ust. 1 ustawy o VAT). Jeśli nie odliczałeś, to jeszcze możesz złożyć korekty deklaracji i wystąpić o nadpłatę. jazda siedziba firmy <-> Klient, to już jest jazda w celu wykonania pracy, czyli w ramach pracy, prawda? Exactly! !happybth I jeśli wykażesz, że dojeżdżasz do klientów w celu wykonania "czynności opodatkowanych", to już nikt nie będzie szczegółowo sprawdzał, czy przypadkiem nie odliczyłeś też paliwa, które zużyłeś na dojazdy do domu. No chyba, że "przegniesz" np. wykażesz małą ilość sprzedaży (nie chodzi o wartość, tylko o liczbę transakcji), a zużycie paliwa nieproporcjonalnie duże.
misioooo Opublikowano 28 Stycznia 2011 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Z tego co się orientuję to przy VAT stosuje się w pierwszej kolejności PKWiU. Motocykle: PKWiU - klasyfikacja środków trwałych - 740 Motocykle, przyczepy i wózki motocyklowe Samochody: PKWiU - klasyfikacja środków trwałych: 741 Samochody osobowe Jak byk widać, że motocykl zgodnie z klasyfikacją PKWiU nie jest pojazdem samochodowym. Czy od zakupu przyczepy można odliczyć VAT? Można. Więc i od motocykla też - ta sama grupa. W ubiegłych latach było sporo sporów z Urzedami Skarbowymi, które kazały traktować motocykl jako pojazd samochodowy (tak jest wg Kodeksu Drogowego). Sprawy kończyły się wygraną klientów - ustawa o VAT jasno określa, że stosować inne klasyfikacje niż PKWiU można, ale jak w PKWiU nie ma danego towaru/usługi. Z tego co pamiętam to w 2009 chyba był w to zamieszany Sąd Najwyższy i wydał orzeczenie jak powyżej. Dodatkowo - w prawie i przepisach istnieje coś takiego jak przyzwolenie słabe - jeśli coś nie jest zabronione przepisami to jest dozwolone. Ja VAT odliczam, w US już byłem raz tłumaczyć się z kilku rzeczy i jak Pani przytoczyłem to co wyżej napisałem to pomyślała i przyznała mi rację !happybth Często gonienie klientów przez US wynika z niewiedzy pracowników urzędów (nie tylko skarbowych) - mało który ze "zwykłych" urzędasów czytał ustawę VAT, nie wspominając już o poznaniu jej nieco głębiej... http://www.firma.gofin.pl/17,2,39,88854.html
Rekomendowane odpowiedzi