SimonWarka Opublikowano 12 Stycznia 2011 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Witajcie! Jeśli topik sie powtórzy lub stwierdzicie że coś dublują, dajcie tylko znać gdzie mogę znaleźć info i good bye OK - do rzeczy. Zapewne jak pewna część z Was, juz myślę o sezonie. Jako, że złapałem wreszcie bakcyla na opuszczanie Polski i poznawania obcych rejonów, zwracam się do Was z prośbą o pomoc i porady dotyczące tych 4 państw. Na co zwracać uwagę, co kupić wcześniej, gdzie mogę znaleźć informacje nt głównych atrakcji - prawa - etc na terenie konkretnego państwa. W kwestii transportu, wiem, że muszę zająć się winietkami. Na PZMocie są dostępne. Wiem, że pobierają prowizje. Dlatego też pytanie - czy lepiej na spokojnie zamówić z PZMotu, czy jednak na lajcie przy wjazdach do państw szukać punktów dystrybucji. No i najważniejsze - noclegi. Szukać i rezerwować przed wyprawą czy jechać na żywioł. Rzecz jasna chodzi o jakiś nocleg z miejscem bezpiecznym dla sprzętu - większość jakis pseudo hoteli/moteli dysponują swoimi parkingami? Będę wdzięczny za każde informacje. Ogólnie dla zarysu - Praga / Wiedeń / Bratysława / Budapeszt i przeloty między nimi !scooter Całość w max 7 dni. Pozdrawiam, Szymon
Sympatycy Kisiel Opublikowano 12 Stycznia 2011 Sympatycy Opublikowano 12 Stycznia 2011 Tak na szybko i z własnego doświadczenia - reszta w necie: Austria Winiety (najpopularniejsza 10dni) dostępne bez problemu na każdej stacji benzynowej oraz na przejściach granicznych (na pewno w Bratysławie). Słowacy na przygranicznych stacjach często sprzedają winiety austryjackie i odwrotnie - można pytać. Winiety bardzo tanie. Jak przypadkiem wjedziesz na autobane zjeżdżaj najbliższym zjazdem do miejscowości - stacji jest dużo i w każdej winietę kupisz. Policja legendarnie upierdliwa, niesympatyczna i nieugięta - trza uważać. Paliwo (jak wszędzie) warto tankować poza autostradą - nawet jeżeli trzeba z niej specjalnie zjechać. Jak dobrze trafisz za zaoszczędzone pieniądze masz posiłek a i pozwiedzasz więcej. Jedzenie i kawa przy autostradach dobre - ceny jak to przy autostradach - ale nie ma tragedii. Słowacja Winiety dostępne bez problemu na każdej stacji benzynowej - bardzo tanie ( najpopularniejsza tydzień lub miesiąc). Jak będziesz wjeżdżał od strony Wiednia i potem wracał na Budapest nie potrzebujesz winiety tylko dobrą nawigacje - nie bardzo się opłaca kupować na te pare kilometrów. Jedzenie przy drogach marne - choć co roku jest deko lepiej. Zajeżdzaj na sieciowe stacje benzynowe gdzie przynajmniej dają dobrą kawę. Policja Słowacka również znana z upierdliwości choć mandaty mają tańsze niż Austriacy Węgry Winieta (matrica) elektroniczna do kupienia na każdej stacji benzynowej lub wcześniej na www.autopalya.hu Poczytaj i zastanów się jaką winietę zamierzasz kupić - często zdarza mi się trafić na niecierpliwego sprzedawcę który nie chce być pomocny - nie znają języków a ich jest .... no wiesz jaki. Weź ze sobą dowód rejestracyjny - do winiety potrzebny numer pojazdu. Kontrole winiet coraz częstsze (w zeszłym roku tylko podczas powrotu z wakacji naliczyłem 3 lub 4) więc nie ryzykuj. Winiety tanie. Pamiętaj aby trzymać winietę jakiś czas po powrocie - w razie "w" - może ci przyjść jakiś liścik ze zdjęciem !scooter. W miejscowościach często policja z fotoradarami i radarami laserowymi - nie przesadzać. Jedzenie i kawa dobra i tania. Przy autostradach sieć restauracji moim zdaniem niedostateczna i można trafić na wyjątkowo obskurne. Pieniądze - Forint - wymiana w kantorach i we wszystkich urzędach pocztowych. Po Czechach nie podróżuje ale przypuszczam, że zasady podobne jak w Słowacji za wyjątkiem tego że nie maja Euro. Praga zjawiskowo piękna choć ostatnio byłem tam z 20 lat temu a ostatnią rzecz którą pamiętam to http://www.ufleku.cz/ !scooter . Hotele zawsze były w kosmos drogie - musisz poszperać. Pamiętaj że w każdym kraju inaczej przyklejasz winietę. Co do noclegów - lepiej mieć coś zaklepane - po prostu będzie taniej. Tutaj masz tanie pokrycie na Wiedeń i Budapest http://www.oekotel.com. to tak na szybko
Sympatycy orzech Opublikowano 12 Stycznia 2011 Sympatycy Opublikowano 12 Stycznia 2011 Winiety kupisz bez problemu na stacji benzynowej w danym kraju. Nie ma sensu kupować w Polsce, czasem w czasie drogi plany Ci się zmienią i zostaniesz z nalepką. PS. Pilnuj się w Austrii, bardzo sprawdzają!!! Hotele - wal na żywioł, nie będziesz uwiązany konkretnym miejscem, zobaczysz coś ciekawego do zwiedzania to poszukasz sobie hotelu w okolicy. W Budapeszcie masz fajny kemping na wyspie, Bratysława - moim zdaniem słabo wypada na tle konkurencji, lepiej zostaw sobie czas na pozostałe 3 stolice.
dr.big Opublikowano 12 Stycznia 2011 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Z tego co pamietam, winety dla 2oo obowiazuja jedynie w Austrii i na Wegrzech .
Sympatycy szorstki Opublikowano 12 Stycznia 2011 Sympatycy Opublikowano 12 Stycznia 2011 Co do noclegów - lepiej mieć coś zaklepane - po prostu będzie taniej.Tutaj masz tanie pokrycie na Wiedeń i Budapest http://www.oekotel.com. to tak na szybko Przyłączam się do tej rekomendacji. Korzystałem w Wiedniu i Grazu, a znajomi w Budapeszcie. Co do Winiet, w Słowacji nie potrzebujesz winiet na 2oo jak napisał Bigu, ale raz miałem problem z kupnem "najkrótszej" winiety na, jak to koledzy napisali "sieciowych stacjach" w Słowacji, jak wracałem 4oo z Chorwacji. Od tamtej pory kupuję zawsze w PZM. pzdr
Sympatycy Zenek Opublikowano 12 Stycznia 2011 Sympatycy Opublikowano 12 Stycznia 2011 Simon jesli nie masz nic przeciwko podczepilbym sie do tematu zeby nie dublowac. Wybieram sie w tym roku do Hiszpani i oprocz niektorych krajow ktore wymienil Simon prosilbym o wskazowki co do Włoch, Niemiec, Francji i Hiszpani .
Sympatycy pawel883 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Sympatycy Opublikowano 12 Stycznia 2011 W Czechah też jezdzisz bez winety,jeśli chodzi o bezpieczeństwo to bądz sokojny nic nie grozi. Latem jeśli chcesz polatać po dobrych trasach w Austrii warto na dojazdówkę wybrać niedzielę ,a dopiero od poniedziałku atakować szczyty. Dużo zależy czego oczekujesz po wyjeżdzie ,jeden lubi zwiedzać kościoły,muzea itp inny nawinąć kilometry w pięknym otoczeniu i super widokach. O spanko w austrii,słoweni bądz spokojny zawsze coś znajdziesz ,ceny różne a za 25-45e jest z czego wybierać
SimonWarka Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2011 Czy możecie polecić jakieś stronki lub przewodniki lub też może jakieś relacje, jakie trasy lub miejsca warto wybrać podczas objazdówki po tych krajach? Czytałem relacje z Słowacji i Węgier, gdzie "podróżnicy" zachwycali się trasami i widokami. Gdzie znajdować takie informacje, aby - powiedzmy sobie szczerze - wykorzystać podróż maxymalnie? !scooter Już teraz dziękuje za okazaną pomoc!
Wojtecki Opublikowano 12 Stycznia 2011 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Tak jak wczesniej napisane ,na slowacje i czechy w roku 2010 na motorki winety nie obowiazywaly.Jak jest w tym roku 2011 trzeba zapytac.Winiety austryjackie na autostrady NIE SA WSZEDZIE DOSTEPNE!!!(motocyklowe)Nie ma wiekszego problemu,aby drogi platne w austri objechac bezplatnymi.Wegry kierunek Budapeszt tez sie da,bezoplat,Co prawda wjazd"darmowy"do Budapesztu jest troszke skomplikowany,ale mozliwy.Cena noclegu sieci "oekotel"pok 2os 22Euro od osoby.Nocleg w pok 1os chyba 45 euro,oba warianty ze sniadaniem.Hotele te sa w Wiedniu-4 Salzburgu-1 Graz-1 Budapeszt-1,sa one na obrzezach miast.Jakies inne informacje zapytaj na pm,albo na"pogaduchy"
adams Opublikowano 23 Stycznia 2011 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Czy możecie polecić jakieś stronki lub przewodniki lub też może jakieś relacje, jakie trasy lub miejsca warto wybrać podczas objazdówki po tych krajach?Czytałem relacje z Słowacji i Węgier, gdzie "podróżnicy" zachwycali się trasami i widokami. Gdzie znajdować takie informacje, aby - powiedzmy sobie szczerze - wykorzystać podróż maxymalnie? !OK Już teraz dziękuje za okazaną pomoc! To zależy co Cię interesuje (architektura, zamki, przyroda), musisz sam poszukać. Tu chyba fajne forum : forum podróżników
SimonWarka Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2011 Oooooooooooooooo Stary - kompendium wiedzy! Już mam lekturę na najbliższe tygodnie! Dzięki stokrotne!
eMKa Opublikowano 23 Stycznia 2011 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Sporo informacji przydatnych dla podróżnika znajdziesz także TUTAJ.
Klubowicze ZYBEX Opublikowano 24 Stycznia 2011 Klubowicze Opublikowano 24 Stycznia 2011 a jak ma ochotę ktoś z Was zaliczyć perełkę we Francji to może coś takiego -osobiście jestem pod wrażeniem. http://turystyczny1.home.pl/eur_wiadukt_millau.html
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kropi Opublikowano 20 Lipca 2011 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 20 Lipca 2011 Trochę świeżych informacji z 2011 1. Słowacja - duch komuny unosi się wyjątkowo intensywnie - np. na przejściu granicznym kibel czynny do 19, kawy "sa ne da bo sa express czysti" - oczywiście g. prawda, nic się nie czyści, tylko kolesiowi "sa ne chce", kolejka 5 aut do tankowania gazu, obsługi ni widu ni słychu... żenua. Kawa z automatu to przeżycie ekstremalne. Winietki na moto niepotrzebne, samochodowe do kupienia na przejściu i stacjach benzynowych, ale na tych ostatnich nie zawsze mają wszystkie nominały. Autostrada w miarę ale szału nie ma. Policja upierdliwa w małych miejscowościach, potrafią łupnąć "pokutu" za przekroczenie o 2 km/h :-/ i są wyjątkowo cięci na Polaków, którzy wg nich są odpowiedzialni za wszystkie wypadki na Słowacji. Na autostradzie grasują lotne vectry. Przejazd Rajka - Zwardoń ok. 3,5 h samochodem. 2. Austria - autostrady fajne, widoki z trasy na Słowenię cudne, żarcie na stacjach mega drogie (4 bułki, 2 kawy, 2 soki = prawie 20 euro), Oekotel w Grazu spoko, tylko daleko od centrum. Czegokolwiek. Wszyscy napotkani tubylcy mówili po angielsku. Pokój 2-os. w takim sobie hoteliku przy stacji 86 eurasów. Z tego co czytałem, poza trasą nieco taniej ale osobiście nie sprawdzałem. Winietki dostępne na przejściach i stacjach benzynowych. (Edit) Sprawdziłem. Poza autostradą wszystko jest tańsze, np. benzyna 1,60 przy, 1,40 poza. Spanko w gasthofach 30/os., w kwaterach od 18/os., w hotelu oekotel 22/os., wszystko że śniadaniem w pok. 2-osobowym z łazienką. W Salzburgu mogę polecić Oekotel na Eugen Mueller Strasse, jest czysty i do centrum spod hotelu odjeżdża trolejbus, jedzie 20 minut w korku, z powrotem wieczorem 12. W Salzburgu i Wiedniu jeśli chcemy coś zwiedzać, warto kupić tzw. Vienna/Salzburg Card. Kosztuje 25/30/35 e za 24/48/72 h, a oprócz bezpłatnych wjazdów do większości atrakcji służy jako bilet na wszystkie linie. W oekotelu jej nie mają więc pierwszy przejazd trzeba wykupić za 1,50. We Wiedniu lepszym rozwiązaniem jest hotel A&O, który - choć o parę e droższy to jest w centrum, a wszystkie oekotele są na peryferiach, ok.30 km od miasta, więc na zwiedzanie to średnia opcja. Jadąc samochodem trzeba doliczyć jeszcze koszt parkingu w centrum, z motocyklem nie ma problemu, ludzie trzymają pod chmurką całkiem przyzwoite maszynki. 3. Węgry - nie jechaliśmy autostradą tylko trasą nr 86 - podstawową jej zaletą jest obecność knajpy "Sarkany Etterem" w Csornej, osobiście polecam Pólmisek Smoka - wg nich to jest porcja 2-osobowa, składająca się z 8 różnych kotletów + góra frytek i ryżu. Na 2 pary starcza z zapasem. Policja z suszarką widziana 1x (auta średnio wyglądają na policyjne, noszą nic nie mówiący napis "Rendorseg" czy jakoś tak). Fajnie, bo ludzie błyskają światłami jak u nas :-). Winieta - "matrica" dostępna jako wydruk z kasy, na moto kosztuje jakieś śmieszne pieniądze, ale wcześniej warto się zorientować co do wartości potrzebnej nam matricy, bo z Węgrem rozmowa może być, hmm... trudna. Spotkani Węgrzy w języku angielskim i niemieckim rozumieli mniej więcej liczebniki. Do dziesięciu... 4. Czechy. Winietka na 2oo zbędna. W Pradze nocleg można znaleźć w okolicach dworca, kręcą się różne babulejki oferujące "ubytovanie". My nie korzystaliśmy ale ceny konkurencyjne, pewnie jeszcze do stargowania (20-30 euro za pokój, zwykle blisko centrum). Winietki - patrz "Słowacja". 5. Chorwacja - autostrady re-wel-ka, płaci się przy bramkach gotówką, czasem jest też możliwośc płacenia kartą i tam zwykle nie ma kolejki, więc polecam tę opcję. Przejazd moto do Zagrzebia to ok. 20 kn, do Zadaru może ze 100 kn (czyli odpowiednie ok. 12 i 60 zł). Zdecydowanie warto, jak się komu spieszy. Przy autostradzie fajne stacje z dobrym jedzonkiem, czystymi kibelkami i świetną kawuchą w przyzwoitych cenach, zwł. polecam tu stację "Tifon" za tunelem Sv. Rok, tam kawa była najlepsza, ale nigdzie nie serwują takiej lury, jak np. u nas na BP. Drogi lokalne różne, na trasie adriatyckiej (Jadranska magistrala) co chwila ograniczenia do 30-50 km/h ale nie ma tłoku, w celach krajoznawczych jak najbardziej trasa godna polecenia. <EDIT> Dodam tylko, że kopalnią wiedzy nt. Chorwacji, dróg dojazdowych i w ogóle wszystkiego, co z tym krajem związane, jest forum www.cro.pl 5. Słowenia - ominęliśmy autostradę, gdyż uznaliśmy odcinek kilkudziesięciu km niewart ceny 15 euro. Szybko powstają nowe drogi, więc to co na mapie jest zwykła drogą, w naturze może okazać się "hitrą cestą". Skubańcy tak oznaczają, żeby maksymalnie utrudnić jej ominięcie, i ponoć często sprawdzają. Bezpłatne są odcinki przygraniczne, a ogólnie autostrady są świetne, więc jeśli ktoś śmiga np. na Istrię to może i warto wydać te pieniążki. Na Youtube roi się od filmów pokazujących jak ominąć hitrą cestę (głównie czeskiej produkcji), ja polecam trasę przez Mureck-Lenart-Ptuj, bo najtrudniej się zgubić. Można też śmigać przez centrum Mariboru, bonusem jest stacja z LPG na wylotówce, no ale kto ma motór z LPG? 4
Sympatycy Kisiel Opublikowano 21 Lipca 2011 Sympatycy Opublikowano 21 Lipca 2011 Ładnie i pożytecznie. +1 reputek
Sympatycy Zenek Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Sympatycy Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Mam pytanie co do winietek w Austrii - gdzie sie je nakleja w motocyklu?
Gość radiolog Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Mam pytanie co do winietek w Austrii - gdzie sie je nakleja w motocyklu? Ja widziałem przyklejone na szybie i na czaszy od zewnątrz
Wojtecki Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 W Austri mozna winietke przykleic na lage.Z zasady na lewej stronie winiety jest narysowane gdzie nalezy ja przykleic.W niektorych panstwach inne miejsce niz zalecane moze byc potraktowane jako niesubordynacje i "bum-mandacik"popularnie zwana"pokuta"
Woody Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Strona austriackiej agencji autostradowej mówi generalnie o tym, że winietkę należy umieścić tak, aby była widoczna i przyklejona na elementach nie za łatwych do wymontowania z motocykla (tak mniej więcej z mojego kulawego tłumaczenia - http://www.asfinag.at/maut/anbringung-und-kontrolle).
Rekomendowane odpowiedzi