emge Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Hej. Powoli przymierzam się do zmiany swojej Hondy Phaeton 150 na coś z przedziału pojemności 400-500cm. Ostatnio wpadło mi w oko Beverly 500 i jakoś dziwnie kusi swoim niebanalnym wyglądem !TAZ Czy ktoś posiada/posiadał takie cudo, może się podzielić spostrzeżeniami? Chodzi mi, żeby od czasu do czasu zrobić traskę xxx km z plecaczkiem, czy tego typu skuter sprawdzi się na trasie? Generalnie podobały mi się zawsze Burgmanki, ale słyszałem, że K1-ki nie warto brać (nie wiem czy to prawda) K-2 jednak już droższe maszynki. Myślałem też np. o Piaggio X9, Aprilii Atlantic, Majce itp. W Wawce jest np. coś takiego http://allegro.pl/item1194441412_piaggio_beverly_500.html, ale sprzedaje go -1 !scooter
MARCVS Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Jeśli chcesz żeby plecaczkowi podróżowało się wygodnie, to lepiej pomyśl o Piaggio X9, Aprilii Atlantic, Majce !scooter NP: http://moto.allegro.pl/item1193977236_piag...ion_500cm3.html
Piro Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 zgadzam się z MARCVS a do tego tak patrząc na tą aukcję i komentarze sprzedającego to cóż fotkę sprzęta jak stoi pod blokiem też mogę cyknąć.....
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Klubowicze Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Beverly 500 to takie nie wiadomo co... Do miasta niby za mocna i raczej paliwożerna mieszanka retro z lekkim wpływem New City Tech Design, a na trasę... Brak pełnej owiewki Czasami można trafić z wyższą szybą, ale to i tak nie to), więc wszystko przyjmiesz na klatę, pozycja "na kibelek", to coś, co życzę każdemu jako ostatnie przy dłuższych przelotach... Widziałem na Allegro wersję z założonym kuferkiem... Przy tej bryle skutera, wyglądało to delikatnie mówiąc tak sobie (przynajmniej na mój gust, a lubię styl retro)... KLIK Osobiście marzy mi się Piaggio X9 500, ale chyba na przyszły rok jeszcze nie uda się tego marzenia zrealizować (trochę kosztuje), możesz poszukać też modelu x8 400... Albo jak piszą chłopaki, poszukać coś z Japończyków. Beverly ma urok, ale to raczej na bulwary, a nie do pozamiejskich przejażdżek... !scooter
dr.big Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zrobilem (glownie w trasie) pare kilometrow tym skuterem. Niestety nie moge wiele napisac o jezdzie z plecaczkiem. Solo skuter wytrzymywal jazdy po 600km na raz. Pamietam, ze jednym z glownych mankamentow, bylo wykonanie na poziomie Hexagona !scooter . Tu znajdziesz krotki test tego skutera: KLIK
superspeedo Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Jeśli chcesz żeby plecaczkowi podróżowało się wygodnie, to lepiej pomyśl o Piaggio X9, Aprilii Atlantic, Majce !TAZ NP: http://moto.allegro.pl/item1193977236_piag...ion_500cm3.html I tu wysyłka kurierem za pobraniem 1zł jak nie chcesz jechać do Zabrza !scooter
emge Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2010 No dobra wracam na tory w takim razie !TAZ Zabrze hmm troszku daleko !OKK Jeszcze jakaś Łódź, Warszawa można pomyśleć, ale południe Polski już trochę nie bardzo, choć ten z linka z fotki fajny !scooter Powiedzcie jak jest z tym Burgmanem K1 faktycznie lepiej wybrać co innego?
emge Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2010 W sumie masz racje. Wygląd ma niebanalny, najbardziej boję się pozycji, na swoim przyzwyczaiłem się do choć częściowego wyprostowania nóg (mam 190cm wzrostu) i tak się zastanawiam nad tą pozycją krzesełka. ps. dr.big dzięki za linka do testu.
superspeedo Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Niski nie jesteś, więc podjedź do kogoś w Twojej okolicy obejrzeć, z forum lub do kogoś kto sprzedaje. Żeby się nie okazało, że będziesz wadził kolanami o kierownicę i że będziesz musiał siedzieć na siedzeniu plecaczka. Są szyby akcesoryjne, także na trasę da się na pewno tym skuterem wybrać, kwestia Twojej i ew. plecaczka wygody - ale bez przymiarki to możemy gdybać.
dr.big Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (...)małe OT: proponuję aby w temacie wypowiedzieli się jeżdżący Beverly.(...) To jest wlasnie problemem, zauwazylem, ze w roznych tematach wypowiadaja sie "bajkopisarze" nie majacy ZADNEGO zwiazku z danym tematem, a nawet powiem wiecej, nie majacych pojecia o danym zagadnieniu . Takie klepanie dla klepania, udzielanie "porad" bez podstawy i znajomosci tematu... Zauwaz, czy ktos napisal tu cos sensownego, czy znajdziesz tu porady uzytkownika Beverly? Problem nie dotyczy jedynie tego watku. W innych tez pelno "porad" nie na temat, lub "porad" od osob, ktore powinny poradzic same sobie i lepiej nic nie pisac . Wracajac do tematu, napisz jakie max. odleglosci chcesz pokonywac Beverly?
emge Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2010 i tu mamy problem, bo jestem z Gdańska, a tu lekka sahara jeśli chodzi o maxi i nawet nie chodzi o Beverly, ale o wszystko > 250 EDIT: poza jazdami miejskimi jazdy powiedzmy do 200km w jedną stronę, bo na takim sprzęcie na wakacje w górach już raczej średnio by się jechało
DIAMANDA2002 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Witam ! Jesteś na tym etapie , na którym ja byłem jakieś 3 miechy temu --- zamieniłem Pantheona na AN400 K5. Przy wyborze brałem pod uwagę różne skty - Atlantica, X9, bury trafił mi się nieco z przypadku. Ale nawet przez chwilę nie przyszło mi do głowy Beverly - zwyczajnie obraża moje poczucie estetyki !!!!!! Widziałem to to raz - paskuda (Artemis ma jakiś mniejszy-więc się trochę broni) Widziałem też tą nowszą wersję - no nieco lepiej, ale też ceny inne.... Minusem jest tez ich ilość na rynku - może i tanio kupisz, ale jeszcze taniej sprzedasz. Poza tym to motorek ma taki sam (chyba) jak Atlanta i X9 - czyli raczej solidny. PZDR
dr.big Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 EDIT: poza jazdami miejskimi jazdy powiedzmy do 200km w jedną stronę, bo na takim sprzęcie na wakacje w górach już raczej średnio by się jechało Do 200 km nie powinno byc problemow, chociaz jak wczesniej napisalem, nigdy nie jezdzilem dluzszych dystansow na Beverly z plecaczkiem. Waznym kryterium sa tez mozliwosci zapakowania bagazu, a tu w Beverly jest troche krucho i bez kufra ani rusz. Bagaznik pod kanapa, ze wzgledu na wieksze kola, jest bardzo plytki.
Artemis Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Cześć! Nie powinieneś się obawiać "wynalazków" na 16 calowych kołach Mam 188 i jeżdzę od ponad 3 sezonów na Aprilii - czyli typowym, niedużym, kibelku. Trasy z plecaczkiem -sama przyjemność a odległości podyktowane raczej brakiem kilku dodatkowych koni mechanicznych niż niewygodą. Jak chcesz przymierz się do mojej Aprili będziesz miał jako takie rozeznanie. Do Diamanda2002 : Moja róża jest najpikniejsza!
emge Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Jeździłem Scarabeo 125 miała strasznie słabe hamulce Pozycja dziwna, ale jak człowiek przyzwyczajony do "jamnika" to nie dziwota
dr.big Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Beverly 500 ma b. dobre hamulce, 2+1 tarcze robia swoje . W moim odczuciu jedynym minusem byl kombinowany system hamulcowy, ale niektorym pasuje on bardziej od rozdzielonego.
emge Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2010 W Pantheonie tak mam i bardzo mi to odpowiada Edit: Teraz jak na spokojnie czytam ten test to trochę te schowki mnie zniechęcają. Wolę mieć jednak więcej miejsca choćby na kask integralny.
dr.big Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (...)Teraz jak na spokojnie czytam ten test to trochę te schowki mnie zniechęcają. Wolę mieć jednak więcej miejsca choćby na kask integralny. Wlasnie po to m.in. sa takie testy, aby "zachecic" lub "zniechecic". Ale zrobic to poslugujac sie faktami, a nie "historiami uslyszanymi w pralni" .
MARCVS Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 To jest wlasnie problemem, zauwazylem, ze w roznych tematach wypowiadaja sie "bajkopisarze" nie majacy ZADNEGO zwiazku z danym tematem, a nawet powiem wiecej, nie majacych pojecia o danym zagadnieniu . Takie klepanie dla klepania, udzielanie "porad" bez podstawy i znajomosci tematu... Zauwaz, czy ktos napisal tu cos sensownego, czy znajdziesz tu porady uzytkownika Beverly? Problem nie dotyczy jedynie tego watku. W innych tez pelno "porad" nie na temat, lub "porad" od osob, ktore powinny poradzic same sobie i lepiej nic nie pisac . A widzisz Bigu Tu się mylisz!!! Ja akurat miałem okazję jeździć tym po Londynie Samochodem się nie odważyłem, bo ruch wiadomo-prawostronny Do miasta ok Ale wyjazd za miasto Porażka Mam 185 wzrostu i trochę masy i Burgi 650 jest trochę za krótki żeby swobodnie nogi wyprostować a co mówić o tym? Tam nawet nie ma szans Być może dla kogoś o niższym wzroście jest ok ale dla mnie odpada Jeśli chcesz robić trasy z plecaczkiem, to bierz go na zakupy i niech się przymierza do każdego typu. Pozdrawiam I życzę trafnego wyboru
emge Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2010 No właśnie fajny taki teścik. Tak mało takich sprzętów, że nie ma się od kogo dowiedzieć co i jak. Będę szukał jednak czegoś bardziej "normalnego"
dr.big Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (...)Ja akurat miałem okazję jeździć tym po Londynie(...) Ale ja tego nie kwestionuje, trzeba bylo to od razu napisac, za i przeciw, swoje odczucia z jazdy. Zamiast postowac dyletancko : Jeśli chcesz żeby plecaczkowi podróżowało się wygodnie, to lepiej pomyśl o Piaggio X9, Aprilii Atlantic, Majce NP: http://moto.allegro.pl/item1193977236_piag...ion_500cm3.html Bo jak to sie ma do zapytania? (...)może się podzielić spostrzeżeniami?(...)
MARCVS Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (...)Ja akurat miałem okazję jeździć tym po Londynie(...) Ale ja tego nie kwestionuje, trzeba bylo to od razu napisac, za i przeciw, swoje odczucia z jazdy. Zamiast postowac dyletancko : Jeśli chcesz żeby plecaczkowi podróżowało się wygodnie, to lepiej pomyśl o Piaggio X9, Aprilii Atlantic, Majce NP: http://moto.allegro.pl/item1193977236_piag...ion_500cm3.html Bo jak to sie ma do zapytania? (...)może się podzielić spostrzeżeniami?(...) Toś mi Dowalił Polemika, dobra rzecz, ale ja muszę się przyznać że miałem podobne odczucia co Ty w teście Dochodził do tego jeszcze potworny ból kręgosłupa no i to że kolana mi się nie mieściły w owiewkach Poza tym moja bratanica strasznie się kręciła podczas jazdy obserwując drogę a po przejechania ok 120 mil powiedziała że z powrotem robimy przystanki, albo ona wraca autobusem Co do ostatniego pytania, nie wiem czy zauważyłeś ale ja zacytowałem te modele które kolega pytający przytoczył, na zasadzie kopiuj/wklej od literki,,o'' Pozdrawiam!!!! I proszę nie irytuj się
emge Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2010 W każdym razie bardzo mi pomogliście w podjęciu choć części decyzji, zwłaszcza test mi bardzo rozjaśnił temat, no i ta pozycja dla wysokiego (za jakie grzechy mam się męczyć) . Czy ktoś napisze słowo o K1 czy można to ze spokojnym sumieniem brać pod uwagę? Pytam bo człowiek który mi sprzedawał Hondę wcześniej użytkownik K1 powiedział, żeby kupować K2 i nie brać pod uwagę jedynki.
dr.big Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (...)Toś mi Dowalił(...) Ja bym sie tym nie przejmowal . Chodzilo tu o spostrzezenia, a nie wysylanie linku z allegro . W koncowym efekcie forum ma sluzyc poradom, bo gdybym sam pytal o spostrzezenia, a otrzymywal linki i inne niedorzeczne twierdzenia, nie poparte zadnym doswiadczeniem, to moglbym zwatpic w fachowosc tego forum i osob na nim przebywajacych . Na przyszlosc "apeluje" do wszystkich : moze by tak pisac z doswiadczenia podpartego jakims przezyciem. W tematach dotyczacych techniki czy ubioru nie ma miejsca na gdybania czy podsuwanie propozycji calkowicie niezgadzajacych sie z trescia przewodniego posta. A nie jak ktos pyta sie o rodzaje "jablek", to jakis natchniony proponuje mu "gruszki" ... Zreszta MARCVS, bedzie na pewno czas pogadac o tym w Warce, bo tu to tylko w skrocie...
Rekomendowane odpowiedzi