Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Prędkości maksymalne w naszych skuterach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nexusem 500 osiągnąłem kilkukrotnie wyniki 177-178km/h, ale już zaczynało odcinać go :lol:

Ostatnio standardowy przelot na poziomie do 120km/h. Chyba, że droga dwujezdniowa/ekspresówka etc to spokojnie po 140 !TAZ

• Odpowiedzi 417
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Geni

9

• dr.big

8

• Worlan

8

• Marcino1

8

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

szyba turystyczna w górze i licznik 180 jeszcze ciągnął. Myślę że jak szyba standardowa, złożone lusterka :):lol: to powinien 190 śmiało śmignąć. Dodam że obok na "bandycie" miał na liczniku blisko 190 :lol:whist

Jak szyba turystyczna w górze to lepiej się jechało niż na dole....

Opublikowano

Ktoś tu wspomniał, że prędkości maxymalne maleją wprost proporcjonalnie do wieku, coś w tym chyba jest !piwko) Tak patrzę po sobie. Sprawdzone licznikowe 130 i więcej chyba nie trzeba, bo kurcze znika gdzieś to miłe uczucie podziwiania okolicy:) przy dużej szybkości krajobraz jakoś za szybko się zmienia..!OK:):(

Opublikowano
Podobnie jest teraz B1250 jedzie ponad 250km/h(raz jedyny spróbowałem  :lol: ) ale przyjemność z jazdy jest przy prędkościach 90-120km/h.Im szybciej tym głośniej

250 to Ci licznik pokazuje ;)

Bandyty po prostu tak mają.

Opublikowano
Podobnie jest teraz B1250 jedzie ponad 250km/h(raz jedyny spróbowałem  :lol: ) ale przyjemność z jazdy jest przy prędkościach 90-120km/h.Im szybciej tym głośniej

250 to Ci licznik pokazuje B)

Bandyty po prostu tak mają.

GPS tez "kłamie"? ;) dodam dla ciekawych że manetka jeszcze nie była w skrajnym położeniu B) .Na moje szczęście mam instynkt samozachowawczy(a może stary już jestem ;) )

Opublikowano

u mnie raz max sprawdzałem i było 193 licnikowe

przyznam ze przyjemnośc jazdy niestety dla mnie siekończy pow 130

Opublikowano
przyznam ze przyjemnośc jazdy niestety dla mnie siekończy pow 130

To i tak nieźle.

W łikend musiałem szybciej wrócić z wycieczki, dlatego część drogi powrotnej wybrałem przez autostradę A4 jadąc tak szybko, jak się dało.

Szczerze mówiąc po raz kolejny się przekonałem, że dla mnie przyjemność z jazdy kończy się w okolicach 110 km/h. Szybciej po prostu się da jak trzeba.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja swoim Kymco Downtown 300i wyciągam max. 150km/h ale tak naprawdę, to każdy kilometr powyżej 140km/h jest walką o prędkość. Za to do tych 140 rozpędza się bardzo szybko i płynnie. Szczególnie sytuacja poprawiła się po założeniu rolek Dr. Pulley.

Poprzednio miałem Majkę 400 z 2006r., którą wyciągałem 170km/h ale powyżej 150km/h zaczynała strasznie myszkować (wcinać się w powietrze).

Opublikowano

Mi się udało 130 licznikowe polecieć i to był maks wywalczony z bólem :rolleyes:

Opublikowano
Mi się udało 130 licznikowe polecieć i to był maks wywalczony z bólem  !scooter

Hej Bart1, a może napisz jakieś "dwa slowa" na temat Twojego skutera. Może jakiś teścik, bo to nie często spotykany model. Na Burgmani chyba jeden z nielicznych.

P.S. Oczywiscie nie w tym temacie żeby nie było OT.

Opublikowano

Na Kymco Dink 150 udało mi się osiągnąć licznikowe 125km/h przy obrotach 10.5trpm, co było końcem skali obrotomierza (a wskazówka chciała dalej! ). Oczywiście były też sprzyjające warunki w rodzaju lekki spadek i wiatr w plecy :o

A tak normalnie to jazda z max 118km/h jest możliwa na krótkich odcinkach. Z reguły prędkość przelotowa to 100-110km/h przy obrotach do 9trpm.

Na YaMajce 400 nie próbowałem osiągać maxa, bo nawet kilka razy uzyskane chwilowe 140 jest już dla mnie za dużo.

• 3 tygodnie później...
  • Sympatycy
Opublikowano

Worlan - proszę, napisz jak ciągnie nowy T-Max. Jak nie Ty, to kto nas zaznajomi z tą wartością? Proszę, dobij nas, którzy marzą o najszybszej Yamaszce.

Trochę to trwało, ale wreszcie spełniam Twoją prośbę :P:P

vmaax.JPG

• Klubowicze
Opublikowano

Worlan - proszę, napisz jak ciągnie nowy T-Max. Jak nie Ty, to kto nas zaznajomi z tą wartością? Proszę, dobij nas, którzy marzą o najszybszej Yamaszce.

vmaax.JPG

Chyba na kobyłce :P:P:P !scooter !OKK Albo z Kasprowego :P

• Sympatycy
Opublikowano

vmaax.JPG

Grzesiu zapomniałeś przestawić wskażnik temperatury :P ale prędkość imponująca :P czas no i ten przebieg

• Sympatycy
Opublikowano

vmaax.JPG

Jak to mówią, przekręcasz kluczyk i masz... :P:P

pzdr

Opublikowano

Matko!!! Worlan, tam u Ciebie nic nie działa, godzina 18:88, przebieg 8888itd, wskazówka prędkościomierza wisi czy leży, wyobrażam sobie resztę... żal... jedź Panie do jakiegoś service, albo sprzedaj toto. :P

Opublikowano

No ja po moim pierwszym spotkaniu z chłopakami z Białołęki :P muszę poprawić

V-maks mojego New Dinka na 138km/h licznikowe :P:P:P

Fakt że było to w tunelu na Wisłostradzie a je się schowałem delikatnie za owiewkę :P

A wszyscy jeździliśmy tak spokojnie :P

Hej Bart1, a może napisz jakieś "dwa slowa" na temat Twojego skutera. Może jakiś teścik, bo to nie często spotykany model. Na Burgmani chyba jeden z nielicznych.

P.S. Oczywiscie nie w tym temacie żeby nie było OT.

Co do testu i krótkiego opisu, nie wiem czy bym podołał (brak porównania wcześniej tylko 50 ujeżdżałem )

Czy był by ktoś zainteresowany moimi wypocinami na temat New Dinka 200i

Skoro jest to model niszowy :P

Opublikowano
DSCN4631.JPGCo tam będę pisał. Zarejestrowana na GPS max prędkość była osiągnięta jadąc moim Burgmanem na autostradzie. :P:P
Opublikowano

vmaax.JPG

Grzesiu zapomniałeś przestawić wskażnik temperatury :P ale prędkość imponująca :P czas no i ten przebieg

Przy tej prędkości to podobno T-max się właśnie gotują i dlatego ten wskaźnik tak wysoki. :P:P:P

Opublikowano

Jeszcze w temacie Tmaxów. Rocznik 2010 potrafi rozkręcić się już do 170 w zależności od warunków atmosferycznych. Natomiast przy 150 licznikowych gps wskazywał 141.5, więc przekłamanie jest zaskakująco małe.. Zachowując te proporcje wychodzi, ze realne vmax to 160km/h.

Opublikowano
Jeszcze w temacie Tmaxów. Rocznik 2010 potrafi rozkręcić się już do 170 w zależności od warunków atmosferycznych. Natomiast przy 150 licznikowych gps wskazywał 141.5, więc przekłamanie jest zaskakująco małe.. Zachowując te proporcje wychodzi, ze realne vmax to 160km/h.

Nie chciałbym umniejszać klasy T-Maxa, ale skoro T-Max - czyli pięścestka jedzie 160 km/h max, a mój X-Max - czyli dwieściepięćdziesiątka - daje radę polecieć 130 km/h (nawigacja pokazywała, bo prędkościomierz nieco ponad 140), to różnica pomiędzy nimi jest zaskakująco mała.

Rozumiem, że opór powietrza rośnie z kwadratem prędkości, ale dwukrotnie większy i mocniejszy silnik powinien chyba dawać wyraźnie większe osiągi niż 23%, nie?

• Sympatycy
Opublikowano

Nie

Opublikowano

Prędkości maksymalne są ograniczane.

Mój Fiacik o pojemności 900 wyciągnął 170 km/h, a mój kolega ma BMW o pojemności 4000 i poleciał zaledwie 240 km/h.

V max nie rośnie proporcjonalnie w nieskończoność wraz z pojemnością :lol:

Opublikowano

Sprawdziłem dziś maksymalne możliwości mojego Kymco People 250 -> licznikowo było 120 km/h.

Więcej nie chciał :) :)

Opublikowano
Nie

Może i racja.

Astra 100 KM wyciągała 205-210 (licznikowe) na płaskiej, prostej drodze, a Omega 210 KM wyciągała 245-255 (licznikowe) i wtedy mnie to nie dziwiło. Moc 2x większa a Vmax większy o 20%.

Choć "sposób dochodzenia" do Vmax różniły się wyraźnie !OKK