Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Prędkości maksymalne w naszych skuterach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie fazer

Na początek sprawdż napęd bo to on ma za zadanie utrzymać prędkość na danych obrotach silnika

Dla przykładu wszystkie talerze (wariator przeciwtalerz sprzegło) nowe

Na rolkcha dr.pulley

autostrada przy 6,200 miałem 130 non stop

przy 6800-7000rpm miałem 140 +/-

+ spalanie 3.5 litra

- ruszanie z ponad 4000 rpm

zakładam że jak burgman rusza ci z kopyta to masz oryginalną wagę 21g lub wyżej

i dlatego przy danych obrotach nie możesz osiągnąć danej prędkośći - choć 155 powinieneś osiągnoć

Więć na początek sprawdź talerze, czy nie masz na górze rantu i pasek nie może pójść wyżej

coś na ten kształ jak na zdjęciu

https://lh3.googleus...a4=w943-h707-no

13_11_2014_1.jpg

• Odpowiedzi 417
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Geni

9

• dr.big

8

• Worlan

8

• Marcino1

8

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jaki ciężar rolek to nie mam pojęcia ale talerze na pewno są równiutkie jesli chodzi o prędkość to chciałem sprawdzić ile poleci bo to też świadczy o stanie silnika no i chyba napędu ogólnie mam zamiar jeździć nie więcej jak 120 na szybsze latanie mam kilofazera a teraz zaczynam swoją przygodę z maxi skuterami a jeśli to ważne to ruszam przy 2800-3000 a przy 6000 mam na liczniku ciut ponad 100 km

Opublikowano

Witam

Nie czytałem wszystkich poprzednich stron bo nie widzę ma sensu...

Piaggio X8 250ie: nasz max to 140km/h, moja waga to 70kg, bez chowania się za owiewke (wzrost 180cm). :)

pozdr

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mój peugeot satelis 125 wydał licznikowo 135km :)

Opublikowano

Mógłbym się dowiedzieć od kolegów co mają x10 350 i 500 jakie osiągają prędkości ? bo jestem zaintereswoany ,tym skuterkiem lub burgmanem 650 ,tylko ,że już w nowej ''budzie'' ,jeśli ktoś takiego posiada również poprosił bym o osiągi :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mógłbym się dowiedzieć od kolegów co mają x10 350 i 500 jakie osiągają prędkości ? bo jestem zaintereswoany ,tym skuterkiem lub burgmanem 650 ,tylko ,że już w nowej ''budzie'' ,jeśli ktoś takiego posiada również poprosił bym o osiągi :)

Według licznika cyfrowego, nie jest to absolutny max, ale nie chciałem dalej męczyć skuta, bo obroty były wysokie.

• fabrycznie 164km/h
  • Givi Airflow 156km/h

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

GileRa 300 (278ccm) licznikowo 145km/h po płaskim, ciekawe czy na nowej oponie(nie startej) będzie więcej ? To jakieś 2cm większe kółko! Żart.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Xciting 400i

Upgrade :) po założeniu i ułożeniu się rolek Pulleya, zmianie oleju na Motul v300 i częściowym odtłumieniu wydechu 176 km/h. Z górki ale krótkiej. Wcześniej nawet na długich zjazdach 165-167 km/h było nie do przekroczenia. Z kufrem, wysoką szybą i deflektorem. Co ważne- do 170 km/h obroty w granicach 6600 czyli da się szybko jechać nie katując silnika. Powyżej wskakują na 7300 czyli też jeszcze brakuje do czerwonego pola.

• Sympatycy
Opublikowano

U mnie w burku 650. Licznik na pewno zawyża min 10km/h do przodu.

myślę że nawet 10%

max licznikowe 186km/h z kufrem i deflektorem

Opublikowano

SYM GTS 125, gaźnik.

Z kufrem 50L, ze moimi 100kg, z akcesoryjną dużą szybą Isotta ku mojemu zdziwieniu dość swobodnie (tzn że miedzy 100 a 110 nie potrzebował 11km ciężkiej walki) 110 km/h wg GPS i to nie był koniec ale za szybko doganiałem gościa z przodu i odpuściłem. Pewnie kiedyś jechałem nim szybciej ale to najwyższy wynik zanotowany kiedy miałem akurat GPS włączony.

Więc nie jest to max ale i tak całkiem wystarcza.

2016_04_07_14.08.46.png

na zegarach wtedy 120

Opublikowano

Dzisiaj wracając z Jasnej Góry na trasie na Katowice 161 licznikowe

Co ciekawe motorów przedemną dużo i za mną a każdy dostał razem ze mną pamiątkowe zdjęcie na wylocie z Częstochowy

Fajnie to wyglądało.

Opublikowano

Burek k7 w piatek trasa Kraków Warszawa max około 150 ale obroty 9500 ups a dzisiaj patrze a w okienku stanu oleju nic nie widze dziwne olej wymieniony miesiac temu

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

mój nietypowy Burek /skywawe 250/ " 130 z wiatrem i na żaglu ", a tak na luzie 120 i wystarczy

Opublikowano

Burek k7 w piatek trasa Kraków Warszawa max około 150 ale obroty 9500 ups a dzisiaj patrze a w okienku stanu oleju nic nie widze dziwne olej wymieniony miesiac temu

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Postaw na stopce centralnej i zobaczysz :wink32:

Na bocznej tak właśnie jest, że oleju nie widać.

• Klubowicze
Opublikowano

jadąc dzisiaj B650 na spot do Chudowa przy duzym wietrze v-max 182 licznikowe

Opublikowano

Piaggio X 9 500 wtrysk 164 licznikowe GPS-a nie miałem.Szosa sucha bez wiatru na płaskim

Opublikowano

Kymco - Myroad maxymalna predkosc 170 km´h . ja jechaqlem nim 160 km´h . ale dlamnie osobiscia wystarczy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja sprawdziłem raz jadąc nim w Niemczech na autostradzie bez ograniczeń i pod górę, jadąc zamknąłem licznik,czyli 180 km/h.

To było raz tylko do sprawdzenia i wystarczy raz na długo :)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Scarabeo 200 (181ccm) licznikowo 130 km/h po płaskim terenie.

Opublikowano

Yamaszka xmax 400  138 wg GPSa. Licznikowo  147.Tyle że silny wiatr z boku.Chyba jednak to faktycznie max.Tyle że ja malutki nie jestem  i sporo wystaję....

Opublikowano
1 godzinę temu, przemo honda napisał:

Honda Foresight  na tyle na ile miałem odwagi  130 km/h licznikowo  ale manetka maiła jeszcze looz , nie było do oporu :)

Honda Forza 300 nss  140 km/h   licznikowo bez problemu  manetka  gazu miala jeszcze trochę luzu  a na obrotomierzu  było 8500 , przy czerwonym polu ktore jest  od 9000 obrotów .

Yamaha majesty yp 400  przy wietrznej pogodzie na autostradzie  sprint  słuzbowo do klienta  160 licznikowo i jeszcze spokojnie miala looz na obrotomierzu i manetce gazu.

Aeon Quadro 350 D  jest zablokowany  wiec rozwija sie do 110 km/h  ale po odblokowaniu  jedzie 153 km/h 

Czy to aby nie Twoje raporty http://www.motostat.pl/user-vehicles/26084 ?

Gość Robert JAPAN
Opublikowano

x-max 125.  Z dużej gorki to 135 licznikowe i odcina. Na płaskim 122 z deflektorem i kufrem 39

• Sympatycy
Opublikowano

Burgman L4 125cc jechał na maksa ze mną na kanapie 115 km/h licznikowe na płaskim, przy bezwietrznej pogodzie, bez kufra i ze standardową szybą. GPS wskazywał 105 czyli zasadniczo dokładnie tyle, ile podawał producent w swoich materiałach informacyjnych. Być może byłoby lepiej, gdybym zdjął z ciała ze 20 kg .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
9 godzin temu, Marko7 napisał:

Honda FES 250 Foresight przebieg 228 tyś km?

Poczekajmy na odpowiedź, bo sam jestem ciekaw czy to prawda :)