Gość yoshi82 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Witam. Chciałbym zapytać co charakteryzuje "Maxi Skuter"? Waga, pojemność, prędkość max? Czy po prostu wszystko seryjne powyżej 50cc to "Maxi Skuter"?
ptaku_1 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Moim zdaniem Maxi charakteryzuje duza tablica rej, inaczej mowiac "motocykl" w dowodzie rej.
Gość Sent Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 No Yamaha Neos 100 nie jest na pewno maxi, a raczej mini skuterem !bicz No chyba, że jestem czepialski i znalazłem wyjątek. Jak dla mnie: min. 125 ccm, kask i rękawiczki wchodzą pod siedzenie !yeah
Gość yoshi82 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 No właśnie jestem ciekaw. Niby nie ma seryjnych produktów 60-70cc, ale to już według przepisów nie są motorowery, a więc duża tablica rejestracyjna. Inny przykładem jest np. Vespa, czy Leonardo o pojemności 125cc na pierwszy rzut oka nie różniące się gabarytem w stosunku do swoich 50cc odpowiedników. Oczywiście nie mam nic do kierowców 2oo o pojemności 50cc bo sam nim byłem, chodzi mi tylko o sformułowanie pojęcia "Maxi Skuter" Spotkałem się też z określeniami, Skuter - 50cc, Midi-Skuter 125-250cc no i Maxi-Skuter od 400cc w górę w tej chwili górna granica to chyba 900cc. Jak dla mnie: min. 125 ccm, kask i rękawiczki wchodzą pod siedzenie !bicz Do mojej 50cc wchodził kask i rękawiczki, a w 125cc kask integralny nie wchodzi !yeah
kmodzele Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 [...]Spotkałem się też z określeniami, Skuter - 50cc, Midi-Skuter 125-250cc no i Maxi-Skuter od 400cc w górę [...] Baaaardzo mi sie ta definicja nie podoba! !yeah !bicz To by znaczyło, że już nie mam maxi-skutera... !bicz Wolę taką: maxi skuter to motocykl z nadwoziem skutera. Czyli pojemność silnika minimum 50 cm lub Vmax > 45km/h.
dr.big Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Witam.Chciałbym zapytać co charakteryzuje "Maxi Skuter"? Waga, pojemność, prędkość max? Czy po prostu wszystko seryjne powyżej 50cc to "Maxi Skuter"? U nas, podobnie jak i na wiekszosci forow, granica jest pojemnosc ~125 ccm !yeah ...
stapoz Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 W większości krajów motorowerem jest pojazd do 125cm i takich jest ogromna większość i ze względu na popularność nazywane są skuterami. Zresztą skutery o poj. 50-125 na ogół nie różnią się gabarytami znacząco (poza paroma wyjątkami jak Pantheon 125). Dlatego dla mnie skuter to poj 125cm lub mniej. Większe to maxi choć wyodrębnienie jeszcze grupy midi mi specjalnie nie przeszkadza
monk Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Yamaha Cygnus ma 125 pojemności i sama Yamaha definiuje go wśród skuterów, czyli poza kategorią maxi-skuterów. A ma w dowodzie motocykl, pojemność >50 i vmax >45. Chyba nie ma jako takiej definicji.
jack daniels Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Moim zdaniem maxi-skuter jest pojazdem jednośladowym powyżej 50cm/3 w którym istnieje t.z.w.przekrok. Sposób przeniesienia napędu nie jest w tym temacie najistotniejszy albowiem WFM Osa oraz MZ Berlin posiadały klasyczną skrzynię biegów. Uważam że tzw. przekrok jest najważniejszą cechą MAXI-SKUTERA. J.D.
jagroski Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Spotkałem się też z określeniami, Skuter - 50cc, Midi-Skuter 125-250cc no i Maxi-Skuter od 400cc w górę w tej chwili górna granica to chyba 900cc. Zgubiłeś gdzieć po drodze skutery o pojemności w przedziale 250-400 ccm. Jakimi skuterami w takim razie będą: Honda SH300i, Kymco Downtown300i, Kymco People 300i, SYM Citycom300i itd? Ciekawe jak te byś zdefiniował? cytat: Sent - Yamaha Neos 100 nie jest na pewno maxi, a raczej mini skuterem Ewidentnie nie jeździłeś tym skuterem skoro tak piszesz. Nie jest on mini skuterem, ale skuterem normalnej wielkości patrząc z czego się ten rodzaj pojazdów wywodzi!!! Z pojazdów użytkowych niewielkich rozmiarów przeznaczonych dla osób, których nie stać na zakup auta - bo taki był zamysł stowrzenia skutera - porobiły się duże sofy ka kółkach, a ich ceny urosły nieproporcjonalnie do tego co oferują świadczy tylko o zainteresowaniu się nimi większych grup osób i dostrzeżenia tego przez producentów. Proponuję zainteresowac się historią pojazdów którymi się jeździ, aby nie narażać się na ewentualną kompromitację
Gość yoshi82 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgubiłeś gdzieć po drodze skutery o pojemności w przedziale 250-400 ccm. Jakimi skuterami w takim razie będą: Honda SH300i, Kymco Downtown300i, Kymco People 300i, SYM Citycom300i itd? Ciekawe jak te byś zdefiniował? Tak jak napisałem jest to wypowiedź, znaleziona w sieci, a nie moja własna klasyfikacja sprzętów. Od wczoraj jeżdżę Burgmanem 400 K5 (kolegi z pracy) i po pierwsze pojemność jego to 385cc a po drugie jest ciut dłuższy od Atlantic 125 i cięższy o 40kg więc w sumie nie jest to jakaś kolosalna różnica w gabarycie. Dlatego w sumie ciężko sklasyfikować Maxi Skuter w jednym zdaniu. Na pewno wszelkie 500 i 650 to bezdyskusyjnie Maxi.
dr.big Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 (...)w tej chwili górna granica to chyba 900cc.(...) A dokladnie 839 ccm ...
Gość Sent Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Jakimi skuterami w takim razie będą: Honda SH300i, Kymco Downtown300i, Kymco People 300i, SYM Citycom300i itd? Ciekawe jak te byś zdefiniował? cytat: Sent - Yamaha Neos 100 nie jest na pewno maxi, a raczej mini skuterem !w00t Ewidentnie nie jeździłeś tym skuterem skoro tak piszesz. Nie jest on mini skuterem, ale skuterem normalnej wielkości patrząc z czego się ten rodzaj pojazdów wywodzi!!! Z pojazdów użytkowych niewielkich rozmiarów przeznaczonych dla osób, których nie stać na zakup auta - bo taki był zamysł stowrzenia skutera - porobiły się duże sofy ka kółkach, a ich ceny urosły nieproporcjonalnie do tego co oferują świadczy tylko o zainteresowaniu się nimi większych grup osób i dostrzeżenia tego przez producentów. Proponuję zainteresowac się historią pojazdów którymi się jeździ, aby nie narażać się na ewentualną kompromitację Jeździłem Neosem nie raz, nie raz pomagałem kumplowi przy nim i w porównywałem go do mojej Vivacity, która wywodzi się z podobnej grupy co Neos, to Vivka jest sporo większa, nawet mogę go porównać do Speedfighta II, TGB R50x, którymi jeździłem i mogę powiedzieć, że on jest mały. Wymiary: długość/szerokość/ wysokość Neos 1850/685/1265 mm Vivacity I dług.- 1740, szer.- 700 i wygodniejsza dla 2 osób jak i jednej jest Vivka, ma wyżej kierownicę, ma większy kufer... A jest wg danych mniejsza... Dla porównania dane Elyseo 50: dług.- 1900 szer.-720 i Neos jest tu naprawdę mały, choć jest taki duży na papierze... Ja wiem, że Elyseo to już krok w stronę maxi a Neos to miejski skuter, ale podobne wymiary pokazują, że Neos jest mały... A, że takie było założenie Yamahy to rozumiem... TGB r50x ma przekrok, Speedfight II 100 ma jakiś tam mały przekrok....
jagroski Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Sent, oczywiście nie chodziło mi o to aby Ciebie urazić, a jedynie chciałem zwrócić uwagę, że skutery od lat czterdziestych do początków osiemdziesiątych były pojazdami raczej niewielkimi, a największe miały dlugość niewiele większą od wspomnianego Neosa. Zresztą bardzo sympatycznego miejskiego rollerka:) Natomiast podziały na nimi, midi, maksi wolę w kieckach, szczególnie te pierwsze. Podobnie sytuacja wygląda z autami, np. czy klasa średnia samochodu to jego długość, czy też jego cena. Trochę jak rozważania nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.
Klubowicze pazdzioch Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Klubowicze Opublikowano 27 Kwietnia 2010 A ja uważam że najważniejszą cechą maxi skutera jak sama nazwa wskazuje jest jego wielkość !piwko
Geni Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 He he he ja mam "V-maxa" wśród skuterów. Przynajmniej tak określili go amerykańscy dziennikarze motoryzacyjni w chwili jego pojawienia się na rynku, czyli w roku 1984-tym.
Gość Sent Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Sent, oczywiście nie chodziło mi o to aby Ciebie urazić, a jedynie chciałem zwrócić uwagę, że skutery od lat czterdziestych do początków osiemdziesiątych były pojazdami raczej niewielkimi, a największe miały dlugość niewiele większą od wspomnianego Neosa. Zresztą bardzo sympatycznego miejskiego rollerka:)Natomiast podziały na nimi, midi, maksi wolę w kieckach, szczególnie te pierwsze. Podobnie sytuacja wygląda z autami, np. czy klasa średnia samochodu to jego długość, czy też jego cena. Trochę jak rozważania nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. !wchair Mi też nie Maxi musi być dość wygodny dla 2 osób w wieku + 18, najmniej 125 ccm i spory schowek pod siedzeniem Pazdzioch, maxi to ok, a wiesz co znaczy Burgman ?? Wszyscy się ze mnie śmieją, że jeżdżę wieśniakiem !OK =1&word[0]=Burg〈[0]=]Naduś wpisz tam Burg Choć na wiki inaczej piszą Naduś po raz drugi
Klubowicze pazdzioch Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Klubowicze Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Sent wszystko się zgadza tylko nie wiem czy japońce dając nazwę Burgman mieli na myśli niemieckie znaczenie tego wyrazu Geni 26 lat temu to może on i był vmax
Geni Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Jasne, teraz sam się nabijam z takich tekstów, ale cóż 250ccm i 19 koni, to był w 84-tym skuterowy potwór .
misioooo Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Maxi musi być dość wygodny dla 2 osób w wieku + 18, najmniej 125 ccm i spory schowek pod siedzeniem !happybth Czyli, że jak... Xciting nie jest maxi, bo tylko jeden integral i rękawiczki wlezą pod siedzenie (w Bet&Win 50 więcej mi wchodzi ;P )? Maxi skuter to jest pojazd, którym TY jeździsz i nazywasz go maxiskuterem. Mój Bet&Win 50 to jest maxiskuter. Xciting to jest "Tłuścioch" - i co? Podważysz to? ;P Wieżowiec 20 pięter jest wielki? A może Mount Everest jest wielk, a wieżowiec malutki? Lub Ziemia jest wielka, a Mount Everest to okruszek? To wszystko jest względne i zależy od punktu leżenia/siedzenia/patrzenia. Jak chcesz, aby Neos był maxiskuterem - to jest. Jak chcesz, aby dopiero Goldwing był maxiskuterem - to tak też jest
Rekomendowane odpowiedzi