Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Lifting AN650? Już jest... Burgman 650 L3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziwi mnie fakt, że Suzuki w nowym Burgmanie 650 zmniejszyło schowek pod siedzeniem z 56 litrów na 50... Czyli ponad 10%.

PS. A ceny nie zmniejszyli o 10% :) ...

• Administrator
Opublikowano

(Wy)slim'owali karoserię kosztem 10% schowka centralnego :)

Ciekawe jaka będzie cena L3 "za wodą" ... :naughty:http://www.suzukicyc...A.aspx#Overview

Dobra, no to lecimy z koksem :photo:

Garść nowych info po 1 wszym zetknięciu live z An 650 L3...

Pierwsze jazdy miały już miejsce... ale na razie żaden z beta testerów nie dzieli się odczuciami.

testsuzukiburgman6502.jpg

Pierwsze NIEOFICJALNE wrażenia po zetknięciu z 650 L3 są... hmm... zobaczcie sami

86760864.jpg

11721408.jpg

77073509.jpg

Co prawda są to detale ale Suzuki obiecuje, że w egzemplarzach które trafią do sprzedaży w I-wszym kwartale 2013 roku takich "kwiatków" nie będzie.

Słyszę też, że niektórzy narzekają na małą ilość miejsca na nogi... choć i w dotychczasowym modelu nie było z tym kolorowo. Niektórzy mówią, że w L3 tego miejsca jest jeszcze mniej. :ninja:

66005790.jpg

Mi osobiście ciężko w to uwierzyć... a swoje spostrzeżenia opiszę najprawdopodobniej zaraz po Nowym Roku :)

Idźmy dalej... i zwróćmy uwagę na plusy. W moim odczuciu jest nim umiejscowienie hamulca ręcznego. Znajduje się on teraz po lewej stronie z przodu po kanapą. Nie macałem ale ponoć to miejsce jest wygodniejsze :)

29475468.jpg

Jeszcze kilka detali z bliska na fotkach nie studyjnych...

48638941.jpg

38712728.jpg

11546661.jpg

89505504.jpg

12565496.jpg

Opublikowano

Nie wyobrażam sobie, że nie poprawią pasowania tych plastików...

Opublikowano

Co to? Co to? To Suzuki, stuki- puki, rozpadające się w czasie jazdy Suzuki :):naughty::photo:

PS. Emocje murowane :ninja: -> reklama burgmana bedzie pewnie też taka -> Nowy BURGMAN 650 - emocje w podróży :)

• Sympatycy
Opublikowano

Oj tam, oj tam, po prostu spinki się wypięły :)

• Sympatycy
Opublikowano

Patrząc na źle spasowane plastiki tak się zastanawiam co jest tego powodem. Przecież starsze skutery z lat 2000 nie miały takich "kwiatków". Mój T-max 2001 mimo wielokrotnego rozkręcania nie miał sobie nic do zarzucenia odnośnie dopasowania plastików. Było wręcz wzorowo. T-max 2009 już nie może się tym poszczycić. Jest miernie.

A teraz ten Burgman 650. Przecież to wszystko da się policzyć, tworzywa są znakomitej jakości, wtryskarki sterowane komputerem nie pozwalają na wykonanie bubla. To o co chodzi ??

W L3 podoba mi się tył. Fajne światła i ładnie wkomponowane oparcie pasażera. Hamulec ręczny też na plus (poprzednik to porażka). No i pokrywy schowków w kolorze nadwozia też mi się baaardzo podobają.

Opublikowano

Obym się mylił, ale hamulec ręczny w jasnym, lakierowanym kolorze (jak tu biały) szybko będzie porysowany. No bo jak często jeździmy łapami w twardych rękawiczkach z siłą po lakierowanych plastikach?

PS. Przykładem niech tu będą okolice i same lakierowane klamki w samochodach.

• Administrator
Opublikowano

Przecież to wszystko da się policzyć, tworzywa są znakomitej jakości, wtryskarki sterowane komputerem nie pozwalają na wykonanie bubla. To o co chodzi ??

Grzesiu... odpowiedź jest bardzo prosta: O koszty.

Jakość skuterów japońskich produkowanych w poprzedniej dekadzie już nie wróci. Teraz 2oo (podobnie jak i 4oo) "budują" księgowi... i to z kartką w ręku... niestety.

Opublikowano

Jakość skuterów japońskich produkowanych w poprzedniej dekadzie już nie wróci. Teraz 2oo (podobnie jak i 4oo) "budują" księgowi... i to z kartką w ręku... niestety.

To tak nie do końca. Tworzywa sztuczne jak i ich jakość idą do przodu i są tańsze w produkcji. Pierwsze egzemplarze nowości tworzone są na formach testowych (może być, że te formy są również z tworzyw sztucznych) gdzie przy dużej ilości elementów pewne braki mogą wystąpić. Jednak gdy produkt ma akceptacje rynku to buduje się prawdziwe formy (produkcyjne) i tam błędy są skorygowane. A tak dla ciekawostki odbiorca za trzecią korektę formy płaci już w 100 procentach za formę, nową. BTW tył Burgmana bardzo mi się podoba. I pytanie, czy silnik ten sam?

• Sympatycy
Opublikowano

A tradycja ? Pamiętam jak 38 lat temu kupiłem japońską zapalniczkę na gaz. Piękna była i ile zakładów wygrała. Paliła 100 na 100. :naughty:

Wracając do tematu.

Mam nadzieję, że jest tak jak pisze Drek. Poprawią formy i Burgman po lifcie będzie wykonany nienagannie i jeszcze lepiej będzie jeździł. Tego życzę wszystkim fanom tej marki i przyszłym użytkownikom. :)

• Klubowicze
Opublikowano

A tradycja ? Pamiętam jak 38 lat temu kupiłem japońską zapalniczkę na gaz. Piękna była i ile zakładów wygrała. Paliła 100 na 100. ;)

.... :Jumpy:

Dopóty dopóki nie nabiłeś polskim gazem.

a! wracając do tematu

to może oparcie pasażera ładne ale i tak wszyscy (prawie..) zakładają kufer.

Natomiast przód wydaje mi się podobny trochę do wyrobów z Tajwanu. Nie będę poszukiwał tu zdjęć aby to udowodnić, ale takie mam odczucia.

Mój Burguś i tak jest najładniejszy. Muszę iść do garażu powiedzieć mu to (kolejny raz) albo podłączę mu ładowarkę do akumulatora :xmas:

• Administrator
Opublikowano

To tak nie do końca. Tworzywa sztuczne jak i ich jakość idą do przodu i są tańsze w produkcji.

Sam proces technologiczny tak... ale z tą "jakością" to jest niestety różnie. Zaryzykuje stwierdzenie, że jest słabo. Mówię tu o produktach masowych. Tak się składa, że coś nie coś o formach i samych wtryskarkach wiem... Co prawda inna branża, nie 4oo/2oo ale mogę potwierdzić jedynie to, że faktycznie produkcja ABS' ów i innych tworzyw (nie mówię o planowaniu i wdrażaniu) jest dziś faktycznie znacznie tańsza niż powiedzmy- 10 lat temu.

Pierwsze egzemplarze nowości tworzone są na formach testowych (może być, że te formy są również z tworzyw sztucznych) gdzie przy dużej ilości elementów pewne braki mogą wystąpić. Jednak gdy produkt ma akceptacje rynku to buduje się prawdziwe formy (produkcyjne) i tam błędy są skorygowane.

Dreku, wszystko się zgadza tylko piszesz o tzw. dummy, prototypach czy wizjach projektantów. Tu faktycznie wykonuje się formy testowe. My rozmawiamy o produkcie finalnym a nie takim, który czeka na akceptację rynku. An 650 L3 pokazywany na targach to w zasadzie ten sam produkt który znajdzie się w salonach EU już za kilka tygodni. Oczywiście pewne kwestie, jak te pokazane na zdjęciach można poprawić... można a nawet trzeba. Pytanie tylko czy Suzuki miało aż tak mało czasu aby nie zdążyć dopracować to, co widzimy na targach?? W moim odczuciu wersje targowe/ pokazowe powinny być produktem przynajmniej tak dobrym (OPTYCZNIE) jak ten który znajdziemy za moment w salonach... lub wręcz lepszym.

Żeby była jasność... Suzuki nie jest tu akurat wyjątkiem. BMW C600 czy C650 miało podobne "babole" w wersjach, nazwijmy je: przedsprzedażowych. Niestety, plastiki C650GT i dziś nie są idealne... niestety.

I pytanie, czy silnik ten sam?

Producent milczy nt ewentualnych zmian w napędzie nowego AN 650 L3. Zobaczymy co pokażą jazdy próbne.

Jedną z nowości w L3 jest kontrolka ECO na zegarach, która ma pomagać kierowcy w ekonomicznej jeździe :Jumpy:. Patent znany od dawna z 4oo, szczególnie tych z Japonii. O ile nie dostałem błędnej info na zegarach będzie też tzw. Ice alert, czyli informacja o temp, otoczenia bliskiej zeru.

• 2 tygodnie później...
  • Klubowicze
Opublikowano

Po tych wszystkich wypowiedziach i zdjęciach podjąłem ostateczną decyzję o pozostaniu przy swoim (starym) Burgmanie

• 5 tygodni później...
  • Administrator
Opublikowano

Znana jest już cena na Niemcy:

- AN650 10.190 euro

- AN650 model Z 10.490 euro

Znana jest także cena na PL (patrz news na stronie głównej :clapping:)

- AN650 42.500 pln = 10.240 eur

- AN650 Z (Executive) 44.500 pln = 10.720 eur

Zważywszy na wachnięcia kursu eur ceny mamy więc takie same :clapping:

Opublikowano

Zyczę powodzenia Suzuki Polska w sprzedaży Burgmana650, ceny wyższe niż w Niemczech, hahahaha. Tak trzymać :clapping: !!!

PS. Szczerze powiedziawszy nie widzę siebie na Burgmanie650... Jest tyle innych, ciekawszych nowości do objeżdżenia, dwa BMW (C600Sport i C650GT) i Tmax 530... Może za parę lat, bo wcześniej czasu nie będzie :clapping: ...

Opublikowano

Gdybym wygrał nawet w Lotto to nie dałbym za skutera prawie 45 tysi.

Przecież za takie pieniądze można kupić zaj...... samochód !!!

• Sympatycy
Opublikowano

Zyczę powodzenia Suzuki Polska w sprzedaży Burgmana650, ceny wyższe niż w Niemczech, hahahaha. Tak trzymać :fireman2: !!!

PS. Szczerze powiedziawszy nie widzę siebie na Burgmanie650... Jest tyle innych, ciekawszych nowości do objeżdżenia, dwa BMW (C600Sport i C650GT) i Tmax 530... Może za parę lat, bo wcześniej czasu nie będzie :) ...

Bigu, ciekawy jestem jak plasuje się cena BMW C650 GT w Niemczech dla przykładu dodam, że BMW Polska oferuje na dzień dzisiejszy model C 650 GT z konfiguracją (full opcja) rocznik 2013

za kwotę – 50 976,00 pln brutto :clapping: - To jakaś zmowa producentów, dealerów gołym okiem widać, że kryzysu nie ma. :clapping:

Opublikowano

Ciekawy jest również fakt że poprzedni model 2012 nadal kosztuje 39900 PLN (cennikowo), moim zdaniem jeżeli chcą się pozbyć starszego modelu powinni mocno zejść z ceny.

• Administrator
Opublikowano

Gdybym wygrał nawet w Lotto to nie dałbym za skutera prawie 45 tysi.

Przecież za takie pieniądze można kupić zaj...... samochód !!!

Bobas... no ale ile można kupować zaj.... samochodów??? :clapping:

Czasem trzeba wepchnąć między 4oo jakiś nowy skuterek :clapping:

A co do ceny L3 na 2013... nie ukrywam, że liczyłem na większy rozsądek SMP. Przy tej cenie słabo widzę popyt na nowego Burgmana 650... tym bardziej, że jeśli już ktoś wykłada taką $ to całkiem w pobliżu ma BMW C650GT... a to mocny gracz i poważna konkurencja dla Burgmana.

Opublikowano

a ja podejrzewałem że taka właśnie będzie cena, bo 39.990 była zbyt piękna jak na suzuki, jak do tej pory sprzedaż nowych Maxi skuterów w Polsce jest na tyle śladowa, że wielkich promocji bym się nie spodziewał, u nas nawet zimowe obniżki to śmiech na sali. Przykładem jest Honda SW-T600, jest dużo tańsza a jakoś dużo więcej jej się chyba nie sprzedaje, chyba, że czegoś nie wiem. Widziałem temat statystyk sprzedaży skuterów we włoszech a zna ktoś może takie statystyki z Polski, wie ktoś ile rocznie u nas sprzedaje się skutów w poj. powyżej 400cm3?

Opublikowano

Bigu, ciekawy jestem jak plasuje się cena BMW C650 GT w Niemczech dla przykładu dodam, że BMW Polska oferuje na dzień dzisiejszy model C 650 GT z konfiguracją (full opcja) rocznik 2013

za kwotę – 50 976,00 pln brutto :clapping: - To jakaś zmowa producentów, dealerów gołym okiem widać, że kryzysu nie ma. :clapping:

Ostatnio jakoś się dowiadywałem, oficjalna cena 2013 C650GT to 12.800 Euro (czyli jakies 53.500 PLN) i co najważniejsze, i moim zdaniem logiczne, cena jest niższa w PL. I takie podejście rozumiem. A nie jak Suzuki DOWALIć cenę wyższą niż w De :fireman2: .

Opublikowano

Tia najlepiej spróbować klienta wycisnąć, jak cytrynę, a po zakupie potraktować go tak, żeby przypadkiem mu pomysł kupienia kolejnego produktu nigdy w życiu do głowy nie przyszedł. To wcale nie jest takie niespotykane.

• Klubowicze
Opublikowano

Myślę, że ta cena będzie się utrzymywała do momentu wyprzedania ostatniego egzemplarza B650 z przed liftu. Potem cena 39.900 zł. Spokojnie panowie. A SW-T600 z YP2012 za 33.900 zł. To chyba dobra cena ?!

Opublikowano

Ja nawet widziałem za 32,500

• Klubowicze
Opublikowano

Ja nawet widziałem za 32,500

U którgo dilera ? Daj cynk na PW.